Dodatečné daňové přiznání: dělá si z nás Ministerstvo financí legraci?

Dodatečné daňové přiznání: dělá si z nás Ministerstvo financí legraci?
Je odpoledne posledního dne, do kdy můžete bez sankce odevzdat daňové přiznání k dani z příjmů za rok 2005. A Ministerstvo financí se konečně rozhodlo vydat svůj oficiální postoj k dodatečnému přiznání za rok 2004 z důvodu přechodu na paušál. Nelze to už nazvat ani reakcí "za 5 minut dvanáct", to už je prostě pozdě! Navíc se úředníci rozhodli nám penále u dodatečných daňových přiznání neodpustit.

Nejdůležitější změnou pro letos podávaná daňová přiznání je možnost uplatnit zvýšené paušální výdaje již pro zdaňovací období 2005. Ten, kdo uplatňoval výdaje paušálem už dříve, neměl letos se změnou žádný problém. Pokud ale za rok 2004 uplatnil skutečné výdaje, musel pro možnost přechodu na paušál splnit některé náležitosti. Jestliže měl v roce 2004 nějaké nespotřebované zásoby, pohledávky či závazky, musel daňový základ za zdaňovací období 2004 upravit a za rok 2004 podat dodatečné daňové přiznání.

Penále

Nepodáte-li dodatečné daňové přiznání včas, může vám správce zvýšit příslušnou vyměřenou daň až o 10 %. Pokud se k dani nepřiznáte ani na výzvu správce daně, ten pak bude buď předpokládat, že jste vykázali daň ve výši nula (odpovědnost za tento "pokus nepřiznat se" ale nesete vy), popřípadě vám sám daň vyměří.
Jestliže nezaplatíte dlužnou daň včas, nemine vás penále z dlužné částky. To se počítá za každý den prodlení (počínaje dnem následujícím po původním dni splatnosti až do dne platby včetně) a za každý den činí 0,1 % z nedoplatku daně. Takto počítané penále se uplatňuje nejdéle po dobu 500 dnů, za každý další den prodlení pak činí 140 % diskontní úrokové sazby ČNB.
Předpis penále vám správce oznámí tzv. platebním výměrem.

Za běžné situace, která vede k podání dodatečného daňového přiznání (tedy pokud zjistíte, že vaše daňová povinnost má být vyšší nebo daňová ztráta nižší, než to, co jste přiznali na formuláři), vás finanční úřad bude penalizovat, viz sloupek. Za této "mimořádné situace", tedy změny zákona, se ale obecně předpokládalo, že Ministerstvo financí v případech přechodu na paušál penále hromadně odpustí.

Omyl. "U daňových přiznání za rok 2004, která jsou podávána dodatečně z důvodu úpravy základu daně při změně způsobu uplatňování prokázaných výdajů na výdaje stanovené paušální částkou v roce 2005, dojde k pozdní úhradě daňové povinnosti a ke stanovení penále," vyjádřilo se dneska odpoledne (!) Ministerstvo. "Finanční úřady budou na základě individuálních žádostí poplatníků postupovat podle ustanovení § 55a zákona č. 337/1992 Sb. o správě daní a poplatků a v odůvodněných případech v zájmu odstranění tvrdosti těmto žádostem vyhoví," dodává. Otázka je, kdo všechno se do "odůvodněného případu" vejde...

Titulek článku, tedy otázka, zda si z nás dělá MF legraci, nepatří faktu, že penále nebudou hromadně odpuštěna. Na takový postoj mají úředníci právo (zda je to legitimní, to už je otázka jiná). Autorka ale nevěřícně kroutí hlavou nad tím, že tato první konkrétní upřesňující zpráva přišla tak neuvěřitelně pozdě. Spousta daňových poplatníků již samozřejmě přiznání odevzdala. Kdyby informaci o penále měli s dostatečným předstihem, mnozí by si využití vyšších paušálů odpustili a uplatnili výdaje skutečné (nehledě k ušetřeným zmatkům kolem dodatečných přehledů pro sociální a zdravotní pojišťovnu, viz články: Zdravotní pojištění: jak je to s dodatečným Přehledem a Sociální pojištění opět dražší, spočítejte si Přehled 2005 s námi.

Uplatnili jste za rok 2005 paušál a podali dodatečné přiznání za 2004? Čekali jste plošné odpuštění penále? Využili byste skutečných výdajů, kdyby MF vydalo toto rozhodnutí včas?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 3. 2006 19:03, PlischkeS

Tak mě napadá.... Není to aprílový žertík?

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 4. 2006 0:24, jezevec

Ministerstvo si z nás nedělá legraci, ale rovnou PRDEL.
Věřím, že redakce pochopí, že použití tohoto slova není vulgarism - ale míra kvality zadnice, kterou na občany MF vystrčilo.
Naštěstí volby jsou už za půl roku . . . .

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové přiznání na spadnutí, vhazujeme záchranný kruh!

24. 3. 2006 | Simona Ely Plischke

Daňové přiznání na spadnutí, vhazujeme záchranný kruh!

Máme před sebou poslední víkend před "daňovým silvestrem 2005". Těm, kdo ho budou trávit nad daňovým přiznáním, nabízíme pomocnou ruku. Jednu z posledních. Provedeme vás letošním daňovým... celý článek

Sociální pojištění opět dražší, spočítejte si Přehled 2005 s námi

9. 3. 2006 | Simona Ely Plischke

Sociální pojištění opět dražší, spočítejte si Přehled 2005 s námi

Daňová oblast doznala mnoha změn. Jak se promítly do letošních odvodů na sociální pojištění? Přešli jste na paušály? Jak se to odrazí v Přehledu pro OSSZ? Zvýšila se minimální výše... celý článek

Zdravotní pojištění: jak je to s dodatečným Přehledem

7. 3. 2006 | Simona Ely Plischke

Zdravotní pojištění: jak je to s dodatečným Přehledem

Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu za rok 2005 a dopočítat se doplatku pojistného a záloh na zdravotní pojištění? Kolik činí minimální pojistné a koho se týká? Kdo musí podat... celý článek

Daně: vybíráme z poradny V.

6. 3. 2006 | Kateřina Havlíčková

Daně: vybíráme z poradny V.

Co užitečného jsme pro vás dnes připravili z naší daňové poradny? Pro uplatnění výdajů paušálem je třeba vědět, o jakou živnost se jedná. Z dnešního článku tedy např. zjistíte, zda... celý článek

Jak uplatnit výdaje paušálem v daňovém přiznání 2005

28. 2. 2006 | Lenka Fialková

Jak uplatnit výdaje paušálem v daňovém přiznání 2005

Rozhodli jste se letos využít zvýšených odpočtových paušálů a daň z příjmu vypočítat s jejich pomocí? Máme pro vás poradenský článek, ve kterém si takový scénář krok za krokem představíme.... celý článek

Partners Financial Services