Společné zdanění manželů: nechtějte slevu zadarmo!

Společné zdanění manželů: nechtějte slevu zadarmo!
Minulý týden se v médiích objevila zpráva o tom, že společné zdanění manželů přinese kromě jiného statisícům rodin s malými dětmi povinnost shánět u bank půjčku na zaplacení daně, kterou jim finanční úřad o několik týdnů později vrátí. Je zřejmé, že zákon obsahuje jednu chybu a existuje jeden sporný výklad. A že řešení navrhované ministerstvem je absurdní.

Ve čtvrtek vyšel v MF Dnes článek Martiny Patočkové "Na společné zdanění si budou muset lidé půjčit" - a zapůsobil jako výbuch bomby. Z výkladu zákona o daních z příjmů v platném znění, podávaném některými finančními úřady a daňovými poradci, vyplývá, že při uplatnění společného zdanění manželů bude manžel/ka s nižšími, popř. žádnými příjmy muset nejprve zaplatit nedoplatek na dani. A teprve poté, co společně podaná daňová přiznání posoudí finanční úřad, tedy nejdříve za měsíc, jim bude tato částka vrácena společně s přeplatkem, který vznikne díky společnému zdanění.
Aby toho nebylo málo, po uplatnění společného zdanění vznikne povinnost platit v dalším roce zálohy na daň z příjmu ve výši, odpovídající polovině společných příjmů, i tomu z manželů, který žádné vlastní příjmy nemá. A to i tehdy, když druhý má příjmy ze závislé činnosti, kde se zálohy platí ve výši odpovídající aktuálnímu měsíčnímu příjmu. Jinak řečeno - jednu zálohu budou platit navíc a teprve koncem dubna dalšího roku ji dostanou zpět coby přeplatek.

Upřímně řečeno, když jsem článek začala číst, napadlo mě, jestli se autorka nezbláznila. Trvalo to do chvíle, než jsem dočetla k: "Manželé mají možnost požádat o posečkání daně, případně, pokud daň nezaplatí v řádném termínu, požádat o prominutí penále," uvedl Jaroslav Růžek z tiskového oddělení ministerstva. Za žádost o posečkání daně je přitom třeba zaplatit 400 Kč. Následovala další perla: "Žena může finanční úřad požádat, aby zálohy neplatila. Ten zřejmě vyhoví," říká Jan Vorlíček, šéf Finančního úřadu v Hradci Králové.
Evidentně se nezbláznila autorka článku, ale někdo úplně jiný.

Nutnost platit zálohy je zřejmá

První tvrzení, tedy že je nutné doplatit nedoplatek na dani, je trochu sporné a podle mého názoru jde o způsob výkladu zákona. Výklad, že jde o nedoplatek, spíše než ze znění zákona přímo vyplývá z toho, že v zákoně není zmíněno, že o nedoplatek nejde. Normálního člověka by zajisté nenapadlo, že by někdo mohl po občanech požadovat, aby absolvovali takto nesmyslnou proceduru, leč úředníka zřejmě ano.

O oprávněnosti druhého tvrzení, tzn. o nutnosti platit v následujícím roce zálohy, ovšem není pochyb. V zákoně je, doposud zcela nepovšimnuto, v § 13a, odst. 5:

Zálohy na daň z příjmů fyzických osob platí každý z manželů

  • z příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků podle § 38h,
  • podle § 38a s tím, že poslední známou daňovou povinností při společném zdanění manželů se rozumí daň připadající na každého z manželů.

V pátek začalo evidentně zmatené ministerstvo financí (MF) situaci napravovat a na svých webových stránkách zveřejnilo návod (viz sloupek).

Při společném zdanění manželů vznikne zpravidla jednomu z manželů přeplatek na dani a druhému pak nedoplatek. Stává se tak zejména v případě, kdy jeden z manželů nemá žádné zdanitelné příjmy. Mezi placením daní a vracením jejich přeplatku vzniká časový nesoulad, který je řešen již v minulosti využívanými standardními nástroji upravenými zákonem č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků.

Situaci je možno řešit následovně:

  • oba manželé podají daňové přiznání ve smyslu § 13a zákona o daních z příjmů,
  • pokud ten z manželů, kterému vznikne nedoplatek na dani, daň z různých důvodů neuhradí, požádá druhý z manželů o vrácení svého přeplatku na dani s tím, že k převodu části tohoto přeplatku na nedoplatek druhého z manželů písemně zmocní správce daně,
  • toto zmocnění správci daně poplatník udělí prostřednictvím tiskopisu žádosti o vrácení přeplatku na dani, která je součástí formuláře přiznání k dani z příjmů fyzických osob,
  • druhému z manželů z titulu pozdní úhrady jeho daňové povinnosti (protože lhůta splatnosti daňové povinnosti se neshoduje se lhůtou, kterou má správce daně na vrácení přeplatku na dani) vzniká povinnost uhradit příslušenství daně, tzv. časové penále;
toto penále může být prominuto ministerstvem financí, které je k tomu zmocněno v souladu s ust. § 55a zákona o správě daní a poplatků (celý text naleznete zde).

Vypadá to, že někdo v úřední horlivosti popletl pojmy "společné zdanění" a "spolupráce". U spolupracujících manželů (více viz tento článek) skutečně tento postup existuje a je naprosto logický. Spolupracující osoba je totiž ze zákona rovněž OSVČ, příjem, převedený od druhého manžela je jejím příjmem, z něhož pak platí daně, pojistné i zálohy v dalším roce. Druhý z manželů pak má platby a zálohy odpovídajícím způsobem nižší.

U společného zdanění se nejedná o rozdělení příjmů, ale pouze o rozdělení základu daně, a to je něco úplně jiného. Žena na mateřské je i nadále osobou bez vlastních příjmů, nemá nárok na nemocenské dávky, zdravotní pojištění za ni platí stát, neplatí pojistné na sociální pojištění (alespoň zatím, jenže jak se zdá, můžeme se nadít skutečně čehokoli). Manžel na ni může dokonce uplatnit odpočet jako na vyživovanou osobu, bez ohledu na společné zdanění. Toto vše u spolupráce není. A navíc, spolupracující osoby jsou výhradně OSVČ. Příjmy ze závislé činnosti se takto rozdělit nemohou. U společného zdanění ano. Už z tohoto důvodu je zřejmé, že zákonodárce neměl v úmyslu postavit společné zdanění na roveň spolupráce, protože u příjmů ze závislé činnosti to prostě není možné (viz sloupek vpravo).

Vypišme cenu o Klotový rukáv

Pokud by příslušná část, odpovídající polovině součtu příjmů obou manželů by byla považována za příjem, vyplývala by z této logiky méně vydělávajícímu manželovi i povinnost zaplatit nedoplatek pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění. S tím, že o měsíc později by úplně stejnou částku dostal druhý z manželů zpět jako přeplatek. Rovněž by vznikla povinnost platit v následujícím roce v odpovídající výši zálohy na pojistné. Protože tohle dosud zřejmě nikoho nenapadlo, dovoluji si toto vylepšení nabídnout MF. Koneckonců žádná sleva není zadarmo, a zákon je zákon!

Je zřejmé, že v zákoně o daních z příjmů je jedna chyba a existuje jeden sporný výklad. Způsob řešení, navrhovaný ministerstvem financí, je absurdní. Celý vládní zisk ze společného zdanění ve formě sympatií daňových poplatníků se může změnit v pravý opak. Milióny naštvaných lidí, z nichž polovina tohle prostě odmítne absolvovat, druhá bude požadované plnit se skřípěním zubů.
Těžko říct, komu vděčíme za tuto - nikoli první - perlu z dílny MF (viz článek Legislativní paskvil motivuje naruby). Nicméně pokud by nějaké občanské sdružení chtělo vypsat cenu Klotový rukáv roku, neměl by zřejmě pro rok 2005 konkurenci. Sir Humphrey by závistí zezelenal.
A teď už zcela vážně: za "objev" této absurdity, která byla známa jak daňovým úřadům tak poradcům a která se dotýká více než miliónu lidí, a přesto se nikdo z Ministerstva financí nepokusil s tím něco udělat včas, by měla seriózní novinářskou cenu dostat Martina Patočková.

Co si o této věci myslíte vy? Jak hodnotíte návrh řešení MF?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2005 15:58, oddTom

oprava: zalohove minimum (ne danove)

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 11. 2005 15:54, oddTom

> Jestli vam spolecne zdaneni nevyhovuje, tak ho nemusite aplikovat...

Nemyslite, ze takova rada je trochu bizarni? Stat nejdrive se vsi slavou prichysta neco, co udajne ma pomoct manzelum s detmi a s vetsimi rozdily v prijmech (coz splnujeme), a pak se ukaze - 2 mesice pred koncem zdanovaciho obdobi, rok po prijeti zakona - ze je dost co opravovat?

Spolecne zdaneni mi vyhovuje. Co by mi nevyhovovalo (coz se me nastesti zatim netyka, nebot nesplnuji danove minimum 30 000 ani nemam z podnikani min. 50 % prijmu - ovsem nekterych manzelu se to jiste tyka), je skutecnost, ze by manzelka mela (za vyse uvedenych okolnosti) platit zalohy, i kdyz nema zadne prijmy... Mily state, z ceho by ty zalohy mela platit?

Ani se mi nelibi, ze statu platim na danich vic, nez na kolik ma s ohledem na SZM narok (ale budiz); ovsem korunu tomu nasazuje fakt, ze by stat jeste malem popotahoval manzelku za to, ze ma nedoplatek.

Stavebni sporeni by tak nevynaselo, ale zase k tomu neni treba tolik papirovani a penize v nem jsou porad nase, kdezto k zaloham se dostaneme jednou za rok.

Zobrazit celé vlákno

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Snížení daní, které možná právě vám daň zvýší

3. 11. 2005 | Kateřina Havlíčková

Snížení daní, které možná právě vám daň zvýší

Novela zákona o daních z příjmů, kterou právě schválila sněmovna, je v médiích prezentována výhradně jako snížení daní. U osob se středními a vyššími příjmy ovšem v mnoha případech... celý článek

Legislativní paskvil motivuje naruby

21. 2. 2005 | Kateřina Havlíčková

Legislativní paskvil motivuje naruby

Aby byli lidé žijící ze sociálních dávek více motivováni pracovat, byl přijat nový zákon o dani z příjmů. K němu ale Ministerstvo vydalo ještě pokyn, který jaksi dobrý úmysl vlády zcela... celý článek

Komu se stát chystá sebrat sociální dávky?

17. 2. 2005 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Komu se stát chystá sebrat sociální dávky?

Nedávno se rozpoutala diskuse nad smyslem poskytování sociálních dávek, nad tím komu jsou adresovány a zda jsou poskytovány v dostatečné výši. Impuls k tomu zavdala vláda, která představila... celý článek

Množme se a plaťme méně aneb daně a děti ve 2005

4. 1. 2005 | Kateřina Havlíčková

Množme se a plaťme méně aneb daně a děti ve 2005

Novela zákona o dani z příjmů přináší pro rok 2005 některé významné změny, ty nejdůležitější se týkají poplatníků s dětmi. Přečtěte si, co přesně pro vás budou znamenat. Připravili... celý článek

Jak minimální mzda zvyšuje nezaměstnanost

29. 10. 2004 | Jiří Šedivý

Jak minimální mzda zvyšuje nezaměstnanost

Ekonomická teorie a praxe sociální politiky přicházejí velmi často do vzájemného konfliktu a protichůdných doporučení. Růst minimální mzdy znamená zvýšení spokojenosti zaměstnaných,... celý článek

Partners Financial Services