Jak zúročit 12 000 o desítky % p.a. na životní pojistce

Jak zúročit 12 000 o desítky % p.a. na životní pojistce
Víte, co umožňuje naše legislativa? Pomocí kombinace daňových odpočtů na životní pojištění a možnosti částečných odkupů úsporu na dani ve výši 54 000 až 115 200 Kč za 30 let. A to i v případě, kdy vám u pojišťovny leží jen 12 000 Kč a dalších 12 000 Kč každý rok vkládáte a vybíráte.

V návaznosti na článek o možnosti využití (přesněji spíše možnosti zneužití) daňového odpočtu příspěvků na penzijní připojištění Státem podporovaný vklad s více než 100% úrokem, zabrousíme nyní na ještě tenčí led, navíc praxí zatím neprověřený. Jedná se opět o využití daňových odpočtů za zákonem stanovených podmínek, tentokrát však u životního pojištění.

Odečíst za základu daně je možno zaplacené pojistné ve zdaňovacím období na soukromé životní pojištění konkrétního daňového poplatníka v maximální výši 12 000 Kč. A to za předpokladu, že výplata pojistného plnění (důchodu nebo jednorázového plnění) je ve smlouvě sjednána až po 5 letech od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu poplatník dosáhne věku 60 let. Podle pojistné doby jsou u smluv s pevně stanovenými pojistnými částkami dále stanoveny minimální limity. To nicméně v naší kombinaci nehraje žádnou roli.

Bez pojistné částky a s různými vklady

Pokud si sjednáte např. investiční životní pojištění ve věku 30 let, jedinou podmínkou možnosti daňových odpočtů zůstává doba pojištění do 60 let věku, v tomto případě tedy 30 let. Pevně stanovenou pojistnou částku zvolit nemusíte, což vám v budoucnu pomůže k velké "flexibilitě".

Výši vkladů můžeme u různých pojistných ústavů volit velmi variabilně. Nezvolíme tedy obvyklých 1 000 Kč měsíčně, platby je totiž možno provádět i individuálně podle pojistných podmínek a parametrů jednotlivých produktů. Měsíční splátky můžete stanovit i v řádu set korun a v prosinci opět doplatit částku chybějící do 12 000 Kč. Pojišťovna vám pak vystaví potvrzení o zaplacených příspěvcích v daném roce, a protože máte na účtu po jednom roce spoření (pomíjíme zhodnocení a poplatky) 12 000 Kč, můžete uplatnit daňový odpočet, který vám ročně vynese 1 800 až 3 840 Kč.

Následující tabulka znázorňuje možné úspory na dani, při nezměněných legislativních podmínkách.

Daňová úspora
daňové pásmo roční příspěvky úspora na dani za 1 rok úspora na dani za 30 let
15 % 12 000 Kč 1 800 Kč 54 000 Kč
20 % 12 000 Kč 2 400 Kč 72 000 Kč
25 % 12 000 Kč 3 000 Kč 90 000 Kč
32 % 12 000 Kč 3 840 Kč 115 200 Kč

Nyní vstupuje do hry trumf: částečné odkupy. Klient má právo odkoupit v průběhu trvání smlouvy část své investice, aniž by byla tato pojistná smlouva zrušena.
Jako příklad uveďme podmínky Credit Suisse Life & Pensions pojišťovny (profil, názory): částečný odkup stojí 100 Kč a je možný kdykoliv pod podmínkou, že na vašem účtu zůstane 12 000 Kč. Pokud tedy v tomto konkrétním případě naspoříte v druhém roce 24 000 Kč, můžete hned v lednu požádat o zpětný odkup 12 000 Kč a na celé transakci vyděláte již zmiňované částky. Pokud nedojde ke změně legislativy, můžete celý postup opakovat každým rokem donekonečna.

Zákonodárci, ve snaze zamezit podobným spekulacím, vtělili do zákona tuto pasáž týkající se daňových odpočtů za životní pojištění. Jedná se o Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů: Část první - Daň z příjmů fyzických osob, § 15 - Nezdanitelná část základu daně: ".…… Při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění nebo dodatečné změny doby trvání pojištění nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká. Příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen."
Předpokládám, že leckdo namítne, že stát si danou záležitost ohlídá apod. Jsem toho názoru, že co je psáno, to je dáno, a není možno dovolávat se ducha zákona (který samozřejmě chce obdobným praktikám bránit), nýbrž pouze jeho litery. Částečný odkup není zcela jistě ani zánikem pojištění ani dodatečnou změnou doby trvání pojištění. Z čehož vyplývá, že zmíněných 12 000 můžete každý rok točit vesele dokola.

Co si o tomto nakládání s daňovými odpisy myslíte? Je to podle vás vůbec možné? Vyzkoušeli byste to?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 10. 2005 14:18, Vladku

No právě, navíc pokud daná pojištovna za x let přestane dávat papír, tak si mohu vybrat do dovršení 60 let platit pojištovne min. pojistne (+poplatky), nebo ukončit smlouvu a zpětně dodanit ...

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 10. 2005 11:56, Freda

To ano, jenže se daní rozdíl mezi zaplaceným pojistným a vyplacenou (vybranou) částkou. Tak když vložím 24 000 a vyberu 12 000, není z čeho dań strhnout. To leda že bych vybral částku vyšší než 24 000.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Státem podporovaný vklad s více než 100% úrokem

9. 9. 2005 | Karel Doležal

Státem podporovaný vklad s více než 100% úrokem

Chcete vložit 16 900 Kč na měsíční vkladový účet, který má výnos 115 % až 205 % p.a.? Že jde o nějaký podivný obchod? Nikoli, tento produkt nabízejí renomované peněžní instituce a vysoké... celý článek

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

1. 9. 2005 | Karel Doležal | 1 komentář

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

I českým finančním trhem lze proplouvat bez vydané koruny za správu peněz. Není to zrovna nejjednodušší, ale je to rozhodně možné. Chcete spravovat bankovní konto, platit kartou a vybírat... celý článek

Zdravotní pojištění: pomozte svému tělu i peněžence

24. 6. 2005 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Zdravotní pojištění: pomozte svému tělu i peněžence

Už jen pár dní zbývá na změnu zdravotní pojišťovny. Jste s vaší stávající spokojeni? Víte, na co všechno vlastně máte nárok? Porovnejte si nabídku tuzemských zdravotních pojišťoven.... celý článek

Na změnu zdravotní pojišťovny je nejvyšší čas

22. 6. 2005 | Dana Chytilová | 1 komentář

Na změnu zdravotní pojišťovny je nejvyšší čas

Přemýšlíte o změně zdravotní pojišťovny? Pokud si tak přejete učinit již k následujícímu pololetí, neváhejte. Změnu totiž můžete provést jen ke čtvrtletí. Poradíme vám, jak na to, do... celý článek

Za hranice autem

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Za hranice autem

Víte, co pro vaši rodinu a vaše auto může v cizině udělat povinné ručení či havarijní pojištění? Jak se zachovat v případě nehody, ať už ji způsobíte vy, nebo do vás někdo "vlítne"?... celý článek

Partners Financial Services