Události uplynulého měsíce: únor

redakce Peníze.CZ | 4. 3. 2005
Události uplynulého měsíce: únor
Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru únorových událostí.

Novinkou letošního roku se stává přehled událostí uplynulého měsíce. Rádi bychom vám nabídli to nejdůležitější pěkně pohromadě v pravidelném čase. Aby vám nic neuteklo, najdete uplynulý měsíc v jednom článku každý první pátek v novém měsíci. Zprávy pro jednodušší orientaci členíme chronologicky a podle oborů, tak jak jste zvyklí z našich sekcí a podsekcí.

Banky

1. 2. Česká národní banka v loňském roce prohloubila ztrátu na rekordních 53,7 mld. Kč, zatímco o rok dříve byla v minusu 18,2 mld. Kč. Důvodem ztráty je snížení korunové hodnoty devizových rezerv centrální banky kvůli posílení české měny.
3. 2. Koruna i přes snahy ČNB opět prolomila hranici 30 Kč/EUR. Vylepšila dvouapůlletý rekord z minulého týdne a obchodovala se za 29,95.
3. 2. Poštovní spořitelna nabídla 1. února nový program Handicap k postžirovému účtu, který bude určen speciálně pro tělesně postižené občany. Program bude výrazně poplatkově zvýhodněn, poplatky za přímé bankovnictví jsou např. z 90 % zcela zdarma.
4. 2. Živnostenská banka začíná od pondělí 7. února nabízet nový strukturovaný vklad US TOP 500, který umožňuje klientům podílet se na růstu akciového indexu S&P 500. Klient přitom nenese žádné riziko plynoucí z případného poklesu hodnoty akcií.
9. 2. Slovenská republika zaplatí ve prospěch ČSOB částku 24,7 mld. SKK podle arbitrážního nálezu ICSID 14. 2. Prezident Václav Klaus potvrdil na dalších šest let ve funkci stávajícího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu. Prezident dále jmenoval tři nové členy bankovní rady – Miroslava Singera, Roberta Holmana a Pavla Řežábka.
15. 2. Poštovní spořitelna je dalším peněžním ústavem, jenž v únoru změnil sazebník. Banka například podražila platby trvalým příkazem a jednorázové poslání peněz na všech pobočkách. Naopak elektronické bankovnictví je levnější.
25. 2. Nová bankovní rada České národní banky na svém včerejším jednání zvažovala snížení úrokových sazeb. Přiznal to guvernér ČNB Zdeněk Tůma s tím, že nakonec převážily argumenty pro zachování sazeb na nynější úrovni 2,25 %. Ekonomové očekávají, že ČNB přistoupí ke snížení na 2 % v březnu nebo dubnu.
25. 2. Češi se sice v posledních letech naučili víc utrácet a nakupovat na úvěr, jejich úspory se ale přesto každoročně zvyšují, a ne o malé částky. Od konce roku 2001 do poloviny minulého roku si české domácnosti naspořily 215 mld. Kč. Jejich celkové úspory tak překročily částku 1,3 bil. Kč.

Běžné účty a karty
9. 2. ČSOB se rozhodla podpořit oblasti postižené tsunami v jihovýchodní Asii speciální akcí - připravuje speciální emisi embosovaných platebních karet Visa Classic s názvem Thailand. Část výnosu z prodeje těchto karet banka věnuje nadaci Kapka naděje.
14. 2. Kontokorent ve výši až 1,5 milionu Kč mohou využít klienti HVB Bank Czech Republic, kteří si zřídí produktový balíček Business konto určený podnikatelům. Poskytnutí úvěru je zdarma a v případě čerpání celého úvěrového rámce je zdarma i vedení úvěrového účtu.
17. 2. Poštovní spořitelna prodlužuje až do konce března tohoto roku poplatkové prázdniny na poskytnutí povoleného přečerpání k postžiru.
25. 2. eBanka svým klientům nabízí trvalé vedení účtu bez paušálních poplatků. Tato nabídka se vztahuje jak na fyzické osoby, fyzické osoby – podnikatele, tak nově i na právnické osoby. Klient, který eBanku využívá jako svou hlavní banku, tak nemusí platit paušální poplatek za vedení účtu a má zdarma i přímé bankovnictví. Od 1. března 2005 zaplatí nově za výběry ze všech 2700 bankomatů na území ČR jednotnou cenu jen 6,90 Kč.

Spotřebitelské úvěry a leasing
16. 2. Objem leasingu osobních a nákladních automobil, strojů či počítačů se po třinácti letech snížil o 2,8 % na 96,6 mld. Kč. Důvodem bylo květnové zvýšení DPH u leasingu a horší prodej nových vozů. Leasingové společnosti si tak v loňském roce poprvé v historii vyzkoušely, co je to pokles tržeb.

Investice

2. 2. ČP INVEST investiční společnost změnila s účinností od 1.2.2005 sídlo společnosti, a to následovně: ČP INVEST investiční společnost, a.s. , Purkyňova 2, 110 00 Praha
18. 2. Další domácí makléřskou firmou, která se dostala do konkursu, je společnost Sati. KCP odebere firmě podle zákona licenci. Sati nebude moci obchodovat v mimoburzovním RM-Systému ani na Burze cenných papírů Praha.
24. 2. Asociace pro kapitálový trh (AKAT) oznamuje výroční údaje o objemech majetku individuálně obhospodařovaného obchodníky s cennými papíry k 31.12.2004 (asset management). Ke konci loňského roku obhospodařovali obchodníci s cennými papíry, členové AKAT, celkem 206,7 miliard Kč.

Akcie a trhy
2. 2. Na hlavní trh Burzy cenných papírů Praha poprvé vstoupily dvě emise společnosti ORCO Property Group. Akcie společnosti se staly osmým titulem na pražské burze, jenž je obchodován v segmentu SPAD.
3. 2. Burza cenných papírů Praha obnovuje obchodování akciemi Čra
15. 2. Nucený správce Zdeněk Švancara podal k pražskému městskému soudu návrh na konkurz burzovního obchodníka s cennými papíry Sati. Hlavním důvodem je neschopnost společnosti dlouhodobě splácet závazky a také její předlužení.
28. 2. Pražská burza, měřeno indexem PX 50, prolomila mez 1200 bodů. K růstu napomohly informace o velkých ziscích firem.

Fondy
2. 2. Majetek českých investorů v 942 tuzemských a zahraničních podílových fondech vzrostl loni o 18,1 miliardy Kč na 169,2 miliardy Kč.Na dnešní tiskové konferenci to oznámili zástupci Unie investičních společností ČR (UNIS) a Asociace pro kapitálový trh (AKAT).
7. 2. ABN AMRO Global Emerging Markets Equity Fund získal v Hong Kongu prestižní ocenění Nejlépe řízeného fondu roku 2004 (za pětileté období).
11. 2. Návštevníci Peníze.CZ již mají k dispozici Scoring otevřených podílových fondů za měsíc leden.
24. 2. HVB Bank Czech Republic a.s. upisuje do 30. září 2005 nový garantovaný podílový fond Capital Invest Guarantee Basket 2010 investiční společnosti Capital Invest.

Bydlení

1. 2. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach chce, aby byly regulovány všechny nájmy v ČR. Podle Škromacha by se měly stanovit maximální cenové stropy pro každou oblast republiky, které by pronajímatelé bytů nesměli překročit.
16. 2. O zvýhodněnou půjčku až 300 tis. korun na pořízení vlastního bydlení doposud požádalo přes 9400 lidí. Státní fond rozvoje bydlení, jenž úvěr poskytuje, předpokládá, že podmínky pro jeho získání splní asi 6600 žadatelů. Jak řekl ředitel fondu Jan Wagner, na vyřízení těchto žádostí fond peníze má.
21. 2. Díky státním dotacím se loni opravilo přes 17 tisíc bytů v panelových domech. Je to o 3 700 bytů méně než v roce 2003. Za posledních sedm let se opravilo s podporou státu jen 10 % bytů z celkového počtu 1,16 milionů.

Hypoteční bankovnictví
1. 2. Živnostenská banka snižuje sazby u nově poskytovaných hypotečních úvěrů všech fixací. K největšímu poklesu sazeb dochází u fixace na 1 rok, kde minimální úroková sazba klesla na 2,75 %.
1. 2. Raiffeisenbank a.s. snižuje úrokové sazby hypoték fixovaných na jeden rok a pět let. Nejnižší úroková sazba pro hypotéky fixované na 5 let tak činí 4,39 %. jednoroční sazba klesá pod 3 % - na 2,97 %.
4. 2. Wüstenrot hypoteční banka snižuje pětiletou a dvouletou úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu. Úroková sazba s fixací na 5 let u hypotečních úvěrů určených na financování vlastního bydlení začíná na 4,35 % p.a., garantovaná činí 4,55 % p.a.
4. 2. GE Money Bank zjednodušila a zrychlila celý proces sjednávání hypotečního úvěru. Zjednodušila se žádost i smlouva o úvěru, požaduje se o pětinu méně dokladů a k lepší orientaci klientů poslouží také snadné návody, které jsou sestaveny na míru dle potřeb.
11. 2. Nižší úrokové sazby nabídla ČSOB od 9. února. Týkají se veškeré délky fixace a všech typů hypoték.
11. 2. Česká spořitelna přistupuje od 14. 2. k dalšímu snížení úrokových sazeb v průměru o 20 až 30 bazických bodů. Banka poskytne hypotéky s nejčastější pětiletou fixací již od 3,99 % p.a., s desetiletou fixací již od 4,99 % p.a. a s roční fixací již od 2,69 % p.a.
22. 2. Hypoteční banka nabízí klientům volbu průběhu splácení úvěru podle potřeb. Hypoteční úvěr je možno splácet nejen po celou dobu stejnou částkou (annuitně) nebo rostoucími splátkami (progresivně), ale nově i zpočátku více a ke konci méně (degresivně).
23. 2. GE Money Bank snížila o 0,2 procentního bodu úrokové sazby u hypotéky Standard s tříletou a pětiletou fixací. Hypotéku Standard tak nyní mohou klienti získat již se sazbou 3,89 % s tříletou fixací a sazbou 4,29 % s pětiletou fixací.

Stavební spoření
21. 2. Zatímco od roku 2000 počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření pravidelně přesahoval jeden milión (a v roce 2003 dosáhl dokonce 2,1 miliónu), loni činil pouze 314 650. To je pokles o 85 %. Vzhledem k tomu, že počet ukončených smluv loni převážil počet smluv nových, došlo poprvé v historii stavebního spoření k poklesu celkového počtu nových smluv, a to mírně pod hranici šesti miliónů. Podrobnější přehled dění ve stavebních spořitelnách najdete v článku.

Pojištění

4. 2. Generali Pojišťovna předepsala v uplynulém roce celkové pojistné ve výši více než 5 mld. Kč, což představuje 8,5% nárůst v porovnání s rokem 2003.
8. 2. Uniqa předepsala podle neauditorských výsledků v loňském roce na pojistném svým klientům 2,811 miliardy korun. Oproti roku 2003 se zvýšilo pojistné Uniqa pojišťovny o 14,6%.
11. 2. Na letošní sezónu pojistily pojišťovny proti krachu 670 cestovních kanceláří. To je více než 4/5 z jejich celkového počtu. S více než stovkou dalších kanceláří budou pojišťovny ještě jednat. Kromě ČPP pojišťovny nezdražovaly pojistky ani neměnily kritéria pro pojištění.
14. 2. Carlife PMP oznamuje, že na český trh znovu uvádí EuroGAP® – produkt, který chrání investici do automobilu a před možným zadlužením vůči leasingové společnosti.

Daně a život

14. 2. Nepřehlédněte tématický speciál Průvodce daňovými povinnostmi za rok 2004. Také si můžete stáhnout aktuální daňové formuláře, Specialitou je možnost vyplnění některých formulářů přímo v MS Excel.
18. 2. V předminulém roce nepřiznali podnikatelé ze svých zisků téměř 42 mld. Kč. Mezi největší hříšníky patří malé firmy.

Život
2. 2. Vláda schválila návrh, který může snížit životní minimum a přimět lidi pracovat. Místo současných 4 300 Kč hodlá kabinet snížit minimum na 2 870 Kč. Pokud zákon projde parlamentem, mohl by začít platit za rok.
8. 2. Podle zveřejněné statistiky spotřebitelské ceny (CPI) v lednu meziměsíčně vzrostly o 0,7% a ve srovnání s předešlým rokem jsou vyšší o 1,7%, což je nejnižší meziroční růst od prosince 2003.
11. 2. Pod názvem "PODEPSAT MŮŽEŠ – PŘEČÍST MUSÍŠ!" je připravován komplex akcí založených na mediálním zviditelnění úlohy smlouvy, jejích náležitostí, způsobu a možnostech (zejména mimosoudních) řešení případných sporů.
15 .2. Celkem 2 963 730 účastníků penzijního připojištění vložilo během posledního čtvrtletí roku 2004 do penzijních fondů více než 3,7 mld. Kč a státní příspěvek přesáhl 850 mil. Kč.
16. 2. Poslanecká sněmovna schválila tři návrhy, které podpoří rodiny s dětmi.

Nezařazené a další

10. 2. Dosáhli jste důchodového věku a máte v úmyslu dál pracovat? Pak byste se měli zamyslet nad tím, jestli je pro vás výhodnější být pracujícím důchodcem, nebo žádost o důchod odložit. Můžete si to spočítat pomocí naší kalkulačky.
28. 2. V roce 2004 dosáhly zisky penzijních fondů 3,22 mld. Kč. To znamená meziroční nárůst o 35 %. O 288 tis. na 2,95 mil. vzrostl i počet účastníků penzijního připojištění. Z údajů Asociace penzijních fondů vyplývá, že téměř třetina obyvatel ČR má penzijní připojištění.
8. 2. V loňském roce byla Česká republika čistým příjemcem dotací EU. Z rozpočtu Unie získala o zhruba 6,8 mld. Kč více, než zaplatila.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-93
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: leden

4. 2. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: leden

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči... celý článek

Partners Financial Services