E-terorismus - reálné ohrožení, nebo fikce?

E-terorismus - reálné ohrožení, nebo fikce?
O tom, že posílání poplašných zpráv prostřednictvím e-mailu či SMS může způsobit problémy, jsme se již mohli přesvědčit. Jak vážné nebezpečí to je? Měli bychom se bránit?

Zdá se, že zrychlení vývoje komunikace prostřednictvím technologických vymožeností dostalo v posledních letech konce 20. a počátku 21. století takové obrátky, že jim mnohdy přestává lidská psychika stačit. Změny, na které se lidstvo dříve adaptovalo desítky a stovky let, v současné době probíhají v několika letech. Technologie se přizpůsobují požadavku na rychlost, máme stále výkonnější a dokonalejší přístroje. Dochází však také ke stejně rychlé adaptaci naší "psyché" na přijímání, zpracovávání a analyzování informací?

Dopad může být zničující

Z pohledu nárůstu, respektive změny projevu civilizačních chorob můžeme směřovat k závěrům, že za takové zrychlení zároveň platíme daň v podobě rozvoje jistých druhů psychických poruch. Mezi tyto obtíže psychického rázu (následně se projevující také zvýšením určitého druhu somatických, tedy tělesných onemocnění) můžeme řadit například nárůst depresí, panických poruch a dalších onemocnění, které jsou mnohdy spojeny právě s obavou z okolního světa. V dnešním komunikačním prostoru mají tyto obavy často také virtuálním podobu.

V poslední době jsme byli několikrát svědky šíření informací elektronickou formou nebo i prostřednictvím SMS: informace o šíření nemoci či zaručené informace o krachu bank. Nejen že tyto znepokojující informace mají vliv na ekonomické ukazatele a mohou výrazně ohrozit stabilitu v tom či onom oboru. Zároveň se totiž výraznou měrou podílejí také na "zasévání" nejistoty a obav v lidech, na ztrátě důvěry. Lze odhadovat, že zvláště na jedince, kteří i bez těchto hrozeb žijí v nejistotě, mají podobné "zaručené" informace zničující vliv na jejich psychiku a schopnost adaptovat se na změny.
Když si vezmeme například šíření poplašných zpráv o krachu nějaké banky – kdo za tím stojí a co mají tyto zprávy přinést? Šíří je nespokojenci, jejichž životním motorem je právě potvrzení nestability světa? Nebo je to nečistý způsob konkurence s cílem poškodit soupeře na trhu? Nebo je to jen hra? Nebo...?

Pro tuto formu šíření poplašných zpráv se v médiích objevuje termín e-terorismus. Jakkoliv se nám to může zdát v kontextu doposud chápaného termínu terorismus přehnané, v denní praxi a domýšlení situací, co by mohlo být způsobeno řetězovým šířením nepravdivých informací, nebo také informací vytržených z kontextu, můžeme pozvolna měnit názor. Není záměrem tohoto krátkého pojednání domýšlet scénáře hrozeb, neb by se také mohly stál přímým návodem, ale spíše poukázat na některé z důsledků takových zpráv.

Co není jasné, je špatné

Z hlediska obrany jednotlivců znamenají podobné poplašné informace šířené v "e-prostoru" jedno výrazné ohrožení – přijdou cíleně k adresátovi a ten si s nimi musí poradit. Jenomže ne každý z nás je prostě smaže a "nevpustí" do vědomí. Naopak, mnozí je automaticky šíří dále a kladou si otázky – je na tom "něco"? Zvláště proto, že tyto informace jsou často neuchopitelné a nejasné, nelze je jednoduše zpracovat potvrzením nebo vyvracením.
Pro psychiku člověka jsou právě tyto nejasné, nesměrné a neočekávané informace mnohdy daleko více ohrožující než reálná hrozba. Zkusme si představit některé situace ohrožení v našem životě. Když vidíme nebo známe reálné ohrožení, můžeme zapojit obranné mechanismy, které se v průběhu životního cyklu učíme nebo jsou nám předávány geny a nějakým pro nás známým způsobem reagujeme (utečeme, schováme se, postavíme se tomu, najdeme spojence). Co však můžeme dělat, když je ohrožení nejasné a přichází znenadání?

Z hlediska psychické pohody jednotlivce i skupin má nakládání s informacemi velmi významný vliv na nastavení a následné chování. Způsob rozesílání poplašných zpráv formou nových komunikačních prostředků (e-mail, SMS) může mít kromě přímého vlivu ohrožení "pomlouvaného" také vliv na stabilitu jednotlivců a skupin, které s těmito informacemi nakládají a šíří je. Tím pochopitelně ovlivňuje i stabilitu celého sociálního systému. Jedná se v tomto pojetí o formu e-teroristických útoků, kterým se tedy musíme účinně bránit? Prostor pro diskusi je tímto vymezen.

Co si o tomto problému myslíte? Znamená podle vás takzvaný e-terorismus skutečné nebezpečí? Měli bychom se před ním cíleně chránit? Jak? Napište nám své zkušenosti a názory!


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 5. 2003 8:09

A co zprávy typu: Irák je říše zla, Husajn je schopen práškovat nad amerikou antrax. Hrozí teroristické útoky po celém světě...! A výsledek: Irák byl dobyt takřka bez boje! Žádné zbraně hromadného ničení nenalezeny! Ani jeden teroristický útok! Tak kdo šíří poplašné zprávy????

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Daně, e-terorismus, internet

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč nezkrachuje ČSOB

14. 3. 2003 | Tomáš Skřivánek

Proč nezkrachuje ČSOB

Intenzita působení fámy o brzkém konci ČSOB překvapila. S otázkou "Co je na tom pravdy, že...?", případně přímější "Mám si jít vybrat peníze?", si na nás vzpomnělo mnoho známých, kamarádů... celý článek

Partners Financial Services