Haló haló, tady finanční úřad

Haló haló, tady finanční úřad
Výběrčím daní se skoro jistě dovoláte. Jak ale prokázal náš telefonní průzkum, s úrovní telefonátu je to už horší. Někteří pracovníci úřadu jsou totiž na volající nepříjemní a nezdvořilí a odpovědi na základní otázky často sdělují se slovy, že poplatník by to přece měl vědět.

Tak jako telefonista ve firmě reprezentuje svého zaměstnavatele, tak i úředník zvedající telefon na "berňáku" zastupuje stát. A to, jak se chová k volajícím, dosti vypovídá o tom, jak se stát chová ke svým občanům. V testu společnosti Positive úřady uspěly pouze z technického pohledu, většina hovorů skončí spojením s kompetentní osobou. U "nejhoršího" finančního úřadu na Praze 5 se jen dva hovory z patnácti ztratily ve vzduchoprázdnu, což je stále docela ucházející výsledek. Rozhodně však není v pořádku úroveň telefonátů. Zatímco pražské finanční úřady dosáhly hodnocení kvality mezi 22 % a 41 %, nejlepší soukromé firmy dosahují sedmdesáti procent a i ty nejhorší padesáti procent.

Pořadí
Finanční úřad
Funkční
dosažitelnost*
Funkční
responční čas**
<15 sec
1. FÚ Praha 3 100% 8 93%
2. FÚ Praha 1 100% 14 73%
3. FÚ Praha 2 93% 10 80%
4. FÚ Praha 4 93% 16 67%
5. FÚ Praha 5 87% 17 67%
* funkční dosažitelnost - část telefonátů, které skončily spojením s osobou schopnou vyřešit problém volajícího
** funkční responční čas - průměrná doba čekání na spojení s kompetentní osobou

Hlavně aby dali pokoj

Nejčastějším problémem berních úředníků je nepříjemná mluva, volající jako by měl pocit, že obtěžuje. Například na Praze 4 se úřednice rozčílila při dotazu, zda-li bude 2. dubna prodloužená pracovní doba. Jiná pracovnice tohoto úřadu dokonce odpověděla záporně na dotaz, zda-li je možné prodloužit termín pro odevzdání daňového přiznání. Spolu s pracovištěm pro Prahu 2 se tento finanční úřad umístil na čtvrtém až pátém místě s nejhorší průměrnou kvalitou ve výši 22 %. Pracovnice finančního úřadu Prahy 2 dokonce jednomu volajícímu téměř vynadala za dotaz na pracovní dobu. Takovou věc by asi podle ní měl daňové poplatník znát. O poznání lépe dopadla Praha 3, která skončila na vedoucím místě tabulky z pohledu kvality. Jejich 41% je sice v porovnání s výsledky běžně dosahovanými v soukromém sektoru stále málo, přesto je v zápisech z hovorů poznat, že se pracovníci tohoto úřadu snaží. Jsou zdvořilí, milí a ochotní. Bohužel to však neplatí o všech, i zde je možné najít reakce nepříjemným a neochotným hlasem. Podobně jsou na tom i na Praze 5. I zde se najdou jak milí a ochotní telefonisté, tak i takoví, kteří jsou nepříjemní, až nepřátelští.

Pořadí Finanční úřad Průměrná kvalita
1. FÚ Praha 3 41%
2. FÚ Praha 5 37%
3. FÚ Praha 1 27%
4. - 5. FÚ Praha 2 22%
4. - 5. FÚ Praha 4 22%

Výsledky testu dost dobře korespondují s obrazem, který má státní úředník v očích běžného občana. Volající na finanční úřad totiž ve většině případů získává pocit obtížného hmyzu, který má pouze odvést svoji povinnost (daně) a jinak pokud možno vůbec neotravovat. Smůlou nás všech je, že narozdíl od soukromé firmy, která by na podobném přístupu musela špatně skončit, stát z něčeho takového asi moc důsledků vyvozovat nemusí. A bohužel pro nás pak ani neocení ty úředníky, kteří jsou k občanům slušní a uvědomují si, že oni tady jsou pro nás a ne naopak.

Údaje v článku vycházejí z testu uskutečněného společností Positive ve dnech od 18. března do 29. března tohoto roku. Na každý úřad bylo vedeno celkem patnáct hovorů, volaná čísla byla vybrána ze Zlatých stránek.

Voláte někdy na finanční úřad? Byli na vás hodní? Myslíte si, že státní instituce by měly svým pracovníkům platit školení, jak se správně chovat k volajícím (a jiným návštěvníkům úřadů)? Podělte se o své názory a zkušenosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 5. 2002 3:28, Ondra

Školení slušného chování? Nechápu. Při neslušném jednání ze strany úředníka s ním okamžitě "vyrazit dveře". To byste koukali, jak by se změnili. Bez školení a zadarmo:-)

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 5. 2002 12:19, Martina

Zadala jsem telefonicky financni urad Prahy 1 o sdeleni jejich cisla bankovniho uctu. Neuveritelne 2x mi bylo sdeleno nepresne, takze jsem nakonec musela platit penale z 2 mesicniho prodleni !!! Pripadam si dodnes jako blbec, z nehoz si urednice udelala dobry den.

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Daně, finanční úřad, poplatník

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Linka je obsazena, volejte za chvíli!

11. 3. 2002 | Jan Heřman

Linka je obsazena, volejte za chvíli!

Stane-li se to několikrát po sobě, firma má smůlu. Dokonale však dokáže někdy otrávit i hlas na druhém konci drátu. Přinášíme test telefonní dostupnosti, který se tentokrát zabývá leasingovými... celý článek

Bez naděje na spojení

20. 12. 2001 | Petr Vykoukal

Bez naděje na spojení

Ač již v našem loňském testu se ukázalo telefonování do stavební spořitelny jako záležitost rychle zvyšující srdeční tep, za uplynulý rok se toho až na výjimky bohužel moc nezlepšilo. celý článek

Do penzijního fondu se dovoláte až v důchodu

31. 5. 2001 | Petr Vykoukal

Do penzijního fondu se dovoláte až v důchodu

Každý čtvrtý hovor do penzijního fondu skončí jinak, než spojením se zodpovědnou osobou. Pokud už se dovoláte, není to záruka, že dostanete kvalitní a přesné informace. Co vše se vám... celý článek

Partners Financial Services