ANO, nemáme na to, přesto vám to dáme, říká Schillerová

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 7. 9. 2020 | 47 komentářů
Alena Schillerová dostala úkol – rozdávat peníze. Plní ho svědomitě a nehledí přitom na stav státní pokladny.
ANO, nemáme na to, přesto vám to dáme, říká Schillerová

Zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Ministerstvo financí nemá plán, jak nahradit propad ve státním rozpočtu způsobený chystaným zrušením superhrubé mzdy, přiznala v řeči při výkopu kampaně hnutí ANO 2011 ke krajským volbám nestranička Alena Schillerová.

Jak může tohle říct ministryně financí, finanční ředitelka firmy STÁT?

Stojí za to její pozoruhodný výrok, vyslovený v návalu upřímnosti, citovat, protože odkrývá podstatu politiky vládního hnutí:

„Já samozřejmě neumím říct, a říkám to otevřeně, že to vezmu tady a tímto to [výpadek příjmů způsobený nižším výběrem daně] vyrovnám… Je to [zrušení superhrubé mzdy] investice do spotřeby, vrátí se to ne hned, ale postupně v dlouhodobém ekonomickém růstu. Podpoříme spotřebu, lidé se nebudou bát utrácet, získají rychlý efekt a postupně se to bude vracet. Bude to samozřejmě na úkor toho, že v těch příštích letech ten schodek ještě bude vyšší."

Šlehy Pavla Jégla

Zdroj: Shutterstock

Andrej Babiš urazil v politice dlouhou cestu od vyrovnaných byznysplánů až k polnímu kurátovi Katzovi.

Babišova pohádka o třech prioritách. Rozpočet jak špatný vtip


Vláda rozdává dárky. Pokud na vás zapomněla, řekněte si! Přání se neplní před Vánoci, ale před volbami.

Výčepné, razítkovné a jiné nápady pro Babiše a Hamáčka


Kalousek měl tupé škrty. Dneska frčí tupé dluhy. A oblíbenou infografiku, kdo nejvíc zadlužil Česko, smazali v centrále Agrofertu ze systému.

Schillerová překonala Kalouska

Nebát se a utrácet

Koalice se dohodla, že zruší superhrubou mzdu. Základní sazbu daně, která teď dosahuje 20,1 procenta hrubé mzdy, sníží na 15 procent (horní sazba – pro lidi vydělávající více než čtyřnásobek průměrného příjmu – bude 23 procenta). Když vládní návrh podpoří parlament, podle propočtů ministerstva financí zatne politická reprezentace sekeru ve výši 74 miliard. O dvě třetiny této sumy se zkrátí příjem vlády, o třetinu příjmy samospráv.

Schillerová tvrdí, že peníze, o které stát přijde, se budou vracet, protože lidé se „nebudou bát utrácet“. Dárky, které vláda rozdává, ať už to je pětitisícový bonus pro důchodce nebo nižší daně jsou podle ní „investicí do spotřeby“, která roztočí kola české ekonomiky.

Nakolik je však víra v zázračnou moc spotřeby podložená? Pavel Sobíšek, předseda Výboru pro rozpočtové prognózy, odhadl, že dvě třetiny financí, které se díky nižší dani dostanou do domácností, lidé skutečně utratí. V takovém případě by se spotřeba zvýšila o dva procentní body.

Znamená to ale, že tyto peníze ve stejném rozsahu pomohou ekonomice? Copak je domácnosti všechny utratí jen za české zboží a české služby?

Co je ale podstatné: Vládou vyvolaná vyšší spotřeba pochopitelně není investicí. Ekonomice může pomoct jen krátkodobě. Je jasné, že dlouhodobý hospodářský růst, který ministryně zmiňuje, zajistit nemůže. Ten je v rukou ziskových firem, které vyrábějí produkty s vysokou přidanou hodnotou a které své zaměstnance mohou dobře zaplatit.

Rozevřeme nůžky?

Zatímco Alena Schillerová mluví o patnáctiprocentní daní jako o „investici do spotřeby“, Andrej Babiš opakuje, že jeho vláda „investuje do lidí“. Na místě je tedy otázka, do kterých lidí vláda nižší daní investuje?

Daniel Prokop, zakladatel sociologické výzkumné organizace PAQ Research, spočítal, že 43 procent z chystaného transferu peněz od vlády ke spotřebiteli dostanou lidé z „top čtvrtiny mezd“. Ve skutečnosti bude tento podíl ještě vyšší, protože chudším se omezí prostor čerpat slevy a odpočty.

Leckdo nižší daní nezíská téměř nic, anebo vůbec nic. Platí to o těch, kteří využívají slevy na dani na poplatníka, manželku a děti. Když se slevy sečtou, můžou pokrýt téměř celou daň. A pokud má zaměstnanec skutečně nízký příjem, může mu stát daňovou slevu na dítě doplácet.

A co snížit daň na poplatníka?

Dvacet miliard minus byl problém. Sedmdesát miliard minus je v pořádku. Opozice se několikrát pokusila prosadit jiné snížení daní. Takové, které by skutečně víc pomohlo nízkopříjmovým skupinám obyvatel. Zvýšením základní daňové slevy na poplatníka. Naposledy letos ji ministerstvo financí odmítalo slovy s tím, že „navrhované zvýšení slev na dani pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob s sebou nese značné rozpočtové dopady, a to bez odpovídajícího návrhu kompenzace. Ministerstvo odhaduje negativní dopad tohoto návrhu na veřejné rozpočty ve výši 20,2 mld. Kč, a to již po zahrnutí pozitivního vlivu na výběr daně z přidané hodnoty z důvodu vyššího disponibilního příjmu poplatníků.“

Daně potichu rostou. Schillerová nechce rozmrazit základní slevu

Národní rozpočtová rada proto ve svém nejnovějším stanovisku upozorňuje: „Pokud vláda při změně daně z příjmů fyzických osob nepřistoupí k úpravě slev a odpočtů, sníží se progresivita českého daňového systému, to znamená, že čisté příjmy víc vzrostou domácnostem s vyššími příjmy než domácnostem nízkopříjmovým.“

Je snad teď vhodná doba na to, aby se rozevíraly nůžky mezi bohatší a chudší částí společnosti?

Přišla doba snižování

A je vůbec vhodná doba na snižování daní? Neměla by vláda spíš podpořit ekonomiku skutečnými investičními výdaji?

Když se moderátorka v Událostech a komentářích na ČT24 ptala Milana Ferance, poslance sněmovny za ANO, proč se daň snižuje právě teď, dostala odpověď: „Přišla doba snížit daně, tak to děláme dnes.“

Jak prosté, přišla doba snížit daně, a zrovna před volbami – příští rok, od kterého má nižší daň platit, bude rokem voleb do Sněmovny. O tom, zda tato daň zapadá do nějaké širší koncepce vládních příjmů, nebyla ve vládě řeč. Nerozhodlo se ani to, čím se výpadek vykompenzuje. Andrej Babiš se zkrátka rozhodl říznout do daně z příjmů a sociální demokraté mu na to kývli.

Připomíná to elán, se kterým ve filmových Postřižinách Maryška s Pepinem pilkou zkracovali nohy od jídelního stolu a židlí. U zkráceného stolu se potom nedalo jíst a na zkrácených židlích sedět, protože každá noha byla jinak dlouhá. Ale co na tom, přišla přece doba zkracování.

Teď zase nastala doba snižování daní a Andrej s Alenou se dali do daně z příjmů. Vše ukazuje na to, že to se státními financemi nedopadne líp než s nábytkem v domácnosti správce Hrabalova postřižinského pivovárku.

Pavel Jégl

Autor článku Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a dvě desítky let pracoval... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+171
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 47 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 9. 2020 8:07, Ben Bazoo

Tak paní si myslí, že lidi se nebudou bát utrácet?
Právě naopak. Díky lidem jako je ona lidi budou peníze držet doma.

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 9. 2020 9:01, eďa

Před sametovým pučem jsme byli bohatí občané, co měli továrny, JZD, doly, vodní díla, elektrárny, národní banku, minimální daně, daně platily výrobní prostředky a dnes po 30 ti letech protektorátu ? Země rozkradená,výrobní prostředky a banky patří nadnárodním korporacím, ztýraná náhubkovým nařízením, plná vlastizrádců a kolaborantů, země plná žebráků a závisláků na dávkách. Třetinové platy, devalvace koruny 1: 100, daně 80%, fašizace a nacionalismus. Brrr...

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (47 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services