Vláda omezí paušály pro OSVČ, ale základní sleva zůstane

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 25. 5. 2014 | 1 komentář
Základní sleva na poplatníka zůstane. Takzvané výdajové paušály ale budou moci podnikatelé využít jen u příjmů nepřevyšujících dva milionů korun.
Vláda omezí paušály pro OSVČ, ale základní sleva zůstane

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se u daně z příjmů dohodla na omezení takzvaných výdajových paušálů pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Oproti původnímu návrhu Ministerstva financí nepřijdou podnikatelé o základní daňovou slevu na poplatníka, nevrátí se jim však sleva na dítě a na vyživovanou manželku či manžela.  

„Kompenzací“ za ponechání základní slevy bude také zavedení stropu pro využití paušálů – příjmy do dvou milionů korun ročně – i pro podnikatele s osmdesátiprocentním paušálem, tedy pro řemeslné živnosti a zemědělce.

Po setkání s předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karlem Havlíčkem to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Každá rada levná

Nevíte si rady? Nechejte si poradit

Odborníci v Poradně serveru Peníze.cz se specializují na

On-line, nemusíte ani hledat správnou tužku!

 

Jen „pracovní návrh“

Na navrhované omezení základní slevy na poplatníka pro OSVČ využívající paušály upozornil v minulém týdnu on-line deník Aktuálně.cz. Svůj návrh „daňového balíčku“ dokončilo ministerstvo financí a odeslalo jej do připomínkového řízení. Zveřejnilo jej také na vládním webu.

Podle dnešního Babišova vyjádření však šlo o „pracovní návrh“, který nebyl konzultován s koalicí ani vládou. „Bylo to unáhlené. Vedli jsme o tom debatu na koaliční radě a domluvili jsme se, že navrhneme zastropování všech paušálů a vše ostatní se nezmění,“ uvedl Babiš.

Pro nás je nový návrh akceptovatelný. Bude tak možné využívat daňové zvýhodnění na poplatníka,“ říká Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Anketa

Jeden týden tak, druhý zase onak. Jak se vám líbí daňová tvořivost nového ministra?

Slevy se nezmění

Podle původního návrhu, který Ministerstvo financí poslalo minulý týden do připomínkového řízení, by si už OSVČ využívající paušály nemohly odečítat z daní základní slevu na poplatníka, tedy až 24 840 korun ročně. Nárok na slevu by neztratili lidé, u nichž je součet dílčích základů daně s využitím paušálů nižší než 50 procent celkového základu daně. Tedy typicky zaměstnanci, kteří mají menší vedlejší příjem z podnikání nebo pronájmu.

Na druhou stranu by se podnikatelům vrátila možnost využívat daňové slevy na dítě (nyní 13 404 korun ročně na každé dítě s možností takzvaného bonusu) a vyživovanou manželku (24 840 korun ročně). Tuto možnost jim sebrala předchozí vláda Petra Nečase. Nynější náměstkyně ministra pro oblast daní Simona Hornochová považovala toto omezení za nesystémové a v rozporu s vládní snahou podporovat rodiny s dětmi

Pokud by původní návrhy prošly, polepšily si podle výpočtů Aktuálně.cz OSVČ, které mají více dětí a nejlépe ještě manželku či manžela bez příjmů – ovšem zejména v porovnání s nynějším stavem, nikoliv před omezeními slev prosazenými ještě Nečasovou vládou.

Podle dnešní koaliční dohody tedy podnikatelům nakonec zůstane základní sleva, nevrátí se jim ale možnost odečítat si slevy na dítě a manželku.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Daňový kalendář 2014

Daňový kalendář pro rok 2014 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2014

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Živnostníci s paušály přijdou o základní slevu, navrhuje Babiš

18. 5. 2014 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 11 komentářů

Živnostníci s paušály přijdou o základní slevu, navrhuje Babiš

Na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) využívající výdajové paušály – včetně lidí pracujících na takzvaný švarcsystém – čekají od roku 2015 další omezení. Navrhuje je Ministerstvo... celý článek

Očima expertů: Tři sazby DPH. Dobrý nápad, nebo zbytečná komplikace?

25. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Tři sazby DPH. Dobrý nápad, nebo zbytečná komplikace?

Může třetí sazba DPH skutečně pomoci rodinám, jak to prezentuje vláda, nebo se jedná o zbytečnou komplikaci daňového systému, která k ničemu dobrému zvlášť nebude? Zeptali jsme se ekonomů... celý článek

Očima expertů: Živnostníci v palbě. Zvýší jim stát daně?

4. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Očima expertů: Živnostníci v palbě. Zvýší jim stát daně?

Jsou živnostníci z hlediska daňové zátěže opravdu tak zvýhodněni, jak nám často tvrdí politici? A jak nejlépe srovnat „nepoměr“ mezi živnostníky a zaměstnanci? Zeptali jsme se ekonomky... celý článek

Kolik berete a kolik vám berou. Kalkulačka čisté mzdy 2014

24. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Kolik berete a kolik vám berou. Kalkulačka čisté mzdy 2014

Potřebujete vědět, kolik přesně od zaměstnavatele měsíčně dostanete? Zajímá vás, kolik vám každý měsíc sebere z platu stát, co spolkne pojištění a co padne na daně? Nebo sami zaměstnáváte... celý článek

Přiznání k dani z příjmů 2014: Odpočty a slevy. Jak si snížit daně?

19. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Přiznání k dani z příjmů 2014: Odpočty a slevy. Jak si snížit daně?

Třetí díl seriálu o dani z příjmů fyzických osob a jejím přiznávání v roce 2014 je tu. Dnes se zaměříme na to, jak si můžete daň snížit a co všechno si z ní můžete odečíst. Jako bonus... celý článek

Partners Financial Services