Specializuj se nebo zemři

Vít Vařeka | rubrika: Analýza | 22. 11. 2000 | 15 komentářů
Specializuj se nebo zemři
Kromě velkých přežijí i specializovaní, tvrdí ve svém článku o budoucnosti investičních společností Vít Vařeka, šéf jedné z menších. Navazuje na článek <a href="/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=111">Nepřežijí zdaleka všichni</a> od zástupce distributora zahraničních fondů.

Jsem přesvědčen, že všechny domácí investiční společnosti, které jsou v současné době členy Unie investičních společností ČR, jsou důvěryhodné instituce, u kterých nehrozí nebezpečí selhání ve formě nezákonného nakládání s majetkem v obhospodařovaných fondech. Drtivé většině z nich nehrozí existenční problémy a teoreticky by mohly přežít všechny. Jejich budoucnost záleží především na jejich schopnosti získávat nové klienty a vytvářet zisk, což se odrazí v ochotě jejich akcionářů podnikat v této kapitálově náročné oblasti.

Debata o tom, kolik tuzemských investičních společností se udrží na trhu, je pak podle mého názoru životně důležitá především pro akcionáře a management tuzemských investičních společností. Očekávám, že v průběhu příštích tří až pěti let dojde ke snížení počtu ryze tuzemských investičních společností na polovinu současného stavu, na druhou stranu spíše vzroste počet obhospodařovaných fondů a klienti tyto změny téměř nepocítí.

Ke snížení počtu investičních společností dojde především cestou spojování existujících společností a přebíráním úspěšných tuzemských společností zahraničními subjekty, které více než to, zda je společnost česká či zahraniční, bude zajímat velikost a kvalita klientské základny a obhospodařovaného majetku. K rychlému procesu koncentrace přispěje i skutečnost, že technicky je převzetí fondů jedné investiční společnosti jinou společností relativně jednoduchá záležitost, která již v Česku mnohokrát úspěšně proběhla. Rovněž stanovení hodnoty investiční společnosti na základě objemu majetku ve správě jako násobek budoucích výnosů spojených s obhospodařováním fondu je standardní a nekomplikovaný postup. Samotné převzetí jedné společnosti druhou pak klienti zaregistrují pouze jako změnu v názvu fondu, který vlastní. Při schvalování těchto fúzí a akvizicí dbá Komise pro cenné papíry na to, aby klienti nesouhlasící se změnou správce měli dostatek času na uplatnění práva na zpětný odkup podílových listů za podmínek, které platily v době pořízení podílů.

Velké nebo menší investiční společnosti

Pokud jde o strukturu odvětví kolektivního investování v České republice, lze očekávat vytvoření dvou hlavních skupin správců fondů. V jedné skupině, která ovládne větší část trhu, budou velké investiční společnosti se zázemím silných finančních skupin, které budou nabízet standardní produkty v oblasti široce zaměřených dluhopisových, smíšených a akciových fondů. Po privatizaci Komerční banky se bude jednat vesměs o tuzemské investiční společnosti se zahraničními vlastníky nebo o nadnárodní investiční společnosti působící ve všech evropských zemích. Cílovou klientskou skupinou pro tyto společnosti bude především drobný a střední investor, který v současné době dává přednost tradičnímu uložení peněz v bankách. Cestou k jeho získání bude dokonalá distribuce a marketing silné značky.

Ve druhé skupině budou relativně menší specializované společnosti, jejichž konkurenční výhodou bude nabídka nových inovativních produktů (například fond zaměřený na nové technologie v jediné zemi) nebo specializace na přesně vymezený klientský segment (například správa aktiv regionálních dodavatelů tepla). V tomto segmentu vidím prostor pro několik tuzemských investičních společností s cílovým objemem aktiv nad jednu miliardu korun. Klíčem k jejich úspěchu bude důvěryhodnost společnosti založená na vysoké odbornosti, spolupráci s renomovanými finančními partnery a stejně jako u všech investičních společností kvalitní distribuce a dlouhodobý zájem a péče o potřeby klientů. Specializované tuzemské investiční společnosti si budou nejvíce konkurovat s tuzemskými distributory specializovaných zahraničních fondů.

Tuzemské nebo zahraniční fondy

Od nového roku se snižuje sazba daně z příjmu pro tuzemské podílové fondy z 25% na 15%. Dojde tak ke zmírnění daňové nevýhody tuzemských fondů, které si nadále zachovají výhody v oblasti zveřejňování výsledků v denním tisku, často jednodušší distribuce podílových listů, podpory prodeje a servisu v národním jazyce či fyzické přítomnosti společnosti v Česku. Jak tuzemské tak i zahraniční fondy mohou dobře fungovat vedle sebe, každá skupina je zajímavá pro určitý segment klientů. Po vstupu ČR do Evropské unie a sjednocení daňového zatížení všech podílových fondů otázka domicilu fondů přestane hrát roli. Nejlepší šanci na úspěch pak budou mít fondy s nízkými náklady a nejlepšími prodejními strategiemi protože rozdíly mezi vesměs kvalitními podílovými fondy budou jinak zanedbatelné a nabídka fondů všech druhů bude obrovská.

Možná to bude jinak

V oblasti poskytování informací a distribuce podílových listů by mohl znovu zamíchat karty internet, který má potenciál stát se hlavním distribučním kanálem digitálního věku a mazat hranice mezi různými skupinami správců podílových fondů a vytvářet nová spojení se společnostmi z jiných odvětví. Role internetu v rozvoji finančních služeb je však natolik rozsáhlé téma, že stojí za samostatnou diskusi.


Vít Vařeka
ředitel a spolumajitel investiční společnosti AKRO



Jak ovlivní internet budoucnost investičních společností? Souhlasíte s názory šéfa Akra? Co si o Akru myslíte? Napište nám.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 11. 2000 19:06, obrouckova

Přiznám se bez mučení, ale fondy společnosti Akro jsem vnímal vždy pouze jako řádek v tabulce, který tam snad ani nemusel být. Pan Vařeka napsal článek, ve kterém sice není nic převratného, ale který dokumentuje, že naprosto přesně ví, kde má na trhu podílových fondů jeho společnost místo a kterým směrem ji řídit, bez zbytečných pokusů a s jasným cílem. Pane Vařeko, myslím, že Váš článek je pro Akro lepší než celostránková reklama v HN a řádky v tabulkách, které začínají "Akro..." už nebudu jenom přehlížet.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 11. 2000 19:05, TGP

Na druhou stranu je třeba říct, že Unie pod vedením Jiřího Brabce udělala tisíckrát víc než všechny ostatní Unie a Asociace dohromady. Jenomže to nějak nikam nepokračuje a teď jakoby zůstali na půli cesty. Což je velká škoda.

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services