Odpovědi na nejčastější otázky ohledně daňového přiznání

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 19. 3. 2009 | 9 komentářů
Odpovědi na nejčastější otázky ohledně daňového přiznání
Termín pro podání daňového přiznání se blíží. Do redakce nám docházejí nejrůznější dotazy jak si poradit s přiznáním daní. Přinášíme odpovědi na nejčastější problémy, se kterými si daňoví poplatníci nevědí rady.

Do poloviny roku 2008 jsem byla zaměstnaná, od listopadu jsem přišla o práci. Bývalého zaměstnavatele jsem nepožádala o roční zúčtování daní a budu si podávat daňové přiznání sama. Mohu si uplatnit plnou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun nebo jen poměrnou část za deset měsíců, kdy jsem byla zaměstnaná?
Poplatník si uplatňuje vždy plnou výši slevy. Z vypočtené daně si tedy může odečíst slevu ve výši 24 840, ale pozor jen do výše daňové povinnosti. Jestliže z daňového základu vypočte například daň 15 tisíc korun, uplatní jen část slevy ve výši 15 tisíc korun a na dani neodvede ani korunu.

Mám reklamní agenturu jako OSVČ na živnostenský list, zároveň jsem v roce 2008 dosahoval příjmy publikováním článků a za autorskou knihu. Je možné uplatnit v daňovém přiznání u autorské činnosti paušální výdaje a u příjmů za reklamu a marketing skutečné výdaje, které vykazuji v účetnictví?
Způsob uplatnění výdajů musí být jednotný, kombinovat skutečné a paušální výdaje možné není. Pokud by poplatník použil paušální procentní výdaje, v případě agenturní činnosti si uplatní 50procentní paušál a u autorské činnosti 40procentní paušál.

Podnikám jako OSVČ, v roce 2007 jsem musel platit příliš vysoké zálohy na zdravotní a sociální pojištění. V květnu 2008 mi proto zdravotní pojišťovna i správa sociálního zabezpečení vrátily přeplatek pojistného. Celkově tento přeplatek činil 14 tisíc korun. Je potřeba tento příjem zdanit v letošním daňovém přiznání?
Vrácený přeplatek pojistného za rok 2007, který poplatník dostal zpět v roce 2008 od zdravotní pojišťovny a České správy sociálního zabezpečení, je jeho zdanitelným příjmem. Příjem tedy zahrnete do příjmů z podnikání (Příloha č.1, řádek 101).

Oženil jsem se v květnu 2008, manželka je v domácnosti. Jakou slevu si mohu na manželku odečíst z daní?
Odečíst lze jen poměrnou část slevy na vyživovanou manželku, a to za kalendářní měsíce, které následují po uzavření sňatku. V popsaném případě tedy od 1. června 2008 do konce roku 2008. Roční sleva na vyživovanou manželku činí 24 840 korun, za sedm měsíců tak lze z daní na vyživovanou manželku odečíst celkem 14 490 korun (24 840 děleno 12 měsíci krát 7 měsíců = 14 490 korun).

Jakou slevu mohu uplatnit na dítě, které se nám narodilo 20. března 2008. Je nárok na slevu až od dalšího měsíce nebo již za měsíc, ve kterém se dítě narodí?
Při narození dítěte vznikne nárok na slevu již v kalendářním měsíci jeho narození. V popsaném případě můžete uplatnit slevu za březen až prosinec 2008. Roční sleva na vyživované dítě činí 10 680 korun, za devět měsíců zdaňovacího období 2008 poplatník uplatní na dítě slevu ve výši 8 010 korun (10 680 děleno 12 měsíci krát 10 měsíců = 8 900korun).

Jsem v důchodu. Loni v létě jsem si přivydělal prodejem meruněk a dalšího ovoce ze své zahrádky. Kdy je potřeba příjmy přiznat a podat daňové přiznání?
Důchodci podávají daňové přiznání, jestliže jejich zdanitelné příjmy (z podnikání, kapitálového majetku, pronájmu a ostatních příjmy) přesáhly 15 tisíc korun za rok. Ve popsaném případě jde o příležitostné ostatní příjmy. Zde není nutné podat daňové přiznání, jestliže si prodejem výpěstků z vlastní zahrádky přivydělá až 20 tisíc korun. Pokud takový poplatník dosáhl příjem vyšší, například 30 tisíc korun, daňové přiznání musí podat.

Jsem zaměstnaná a vloni jsem měla úraz. Pojišťovna mi za úraz vyplatila bolestné a také náhradu za ztrátu na výdělku, protože jsem byla čtvrt roku na neschopence. Je potřeba tyto příjmy zdanit?
Obecně platí, že bolestné je náhradou škody a toto plnění je od daně osvobozené. Náhrada za ztrátu výdělku se ale zdaňuje. Jestliže poplatník vedle příjmů ze závislé činnosti inkasoval od pojišťovny ze soukromé pojistky denní dávky, které přesáhly 6 tisíc korun, daňové přiznání musí podat. Peníze, které pojišťovna vyplatila ze soukromé pojistky jako kompenzaci ušlého výdělku při dlouhodobé nemoci, patří do ostatních zdanitelných příjmů.

Studuji na vysoké škole a loni o letních prázdninách jsem byl na brigádě v soukromé firmě. Podepsal jsem zde prohlášení k dani a zaměstnavatel, kde jsem pracoval, mi z výdělku srazil zálohy na daň z příjmu za červenec a srpen. Nevěděl jsem, že mám zaměstnavatele požádat do 15. února o zúčtování daní. Vyplatí se mi podat daňové přiznání sám?
I když takový poplatník není povinen daňové přiznání podávat, je to pro něj výhodné. Může si tak uplatnit základní slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun a také slevu na studenta ve výši 4020 korun. Pro vyplnění daňového přiznání bude potřebovat Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, které mu dá loňský zaměstnavatel. Vypočtenou daň pravděpodobně zcela vynulují uplatněné slevy a finanční úřad zálohy na dani, které loni odvedl zaměstnavatel, vrátí jako přeplatek zpět. O přeplatek je třeba požádat na zadní straně tiskopisu daňového přiznání a tuto žádost podepsat. Jinak finanční úřad peníze nevrátí a o přeplatek se bude muset požádat dodatečně.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 9. 2009 22:19, Honza

Abych danou problematiku uvedl na spravno miru. Vraceny preplatek je prijem nezahrnovany do zakladu dane dle §23 odst. 4. pism. e). Neboli laicky: Behem roku jsou placene zalohy dan. neuznatelne, neboli zdanene, takze v pripade jejich vraceni jiz neni zadny duvod danit je znovu. Pokud zde jsou jine nazory, ktere rikaji, ze je treba preplatek zdanit, tykaji se preplatku z dob, kdy placene pojistne OSVC bylo jeste dan. uznatelne!

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

daně 2009

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otestujte se, jestli jste připraveni na podání daňového přiznání

12. 3. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

Otestujte se, jestli jste připraveni na podání daňového přiznání

Ovládáte daňovou terminologii? Vyzkoušejte náš kvíz. Termín pro podání daňového přiznání se blíží. Kdo zvládne vyplnit daňový formulář bez daňového poradce, musí ho odevzdat finančnímu... celý článek

OSVČ: Pozdní doplacení sociálního pojištění se slušně prodraží

11. 3. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

OSVČ: Pozdní doplacení sociálního pojištění se slušně prodraží

Kdo odevzdá přiznání k dani z příjmu do konce března, musí nejpozději do 30. dubna vyplnit a odevzdat České správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích a do osmi dnů... celý článek

S daňovým přiznáním lze jít na berňák i v sobotu

10. 3. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

S daňovým přiznáním lze jít na berňák i v sobotu

Češi tradičně podávají přiznání daní z příjmu až na poslední chvíli. Finanční úřady proto rozšiřují v březnu úřední hodiny. Vyplněný daňový formulář je potřeba odevzdat a daň zaplatit... celý článek

Slovníček pojmů aneb jak se vyznat v dani z příjmů

4. 3. 2009 | Eva Sovová

Slovníček pojmů aneb jak se vyznat v dani z příjmů

Vyznat se v pojmech, které se vyskytují v daňovém přiznání či v zákonu o dani z příjmů, bývá často složité. Připravili jsme proto slovníček základních pojmů, s nimiž se můžete setkat. celý článek

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

22. 1. 2009 | Eva Sovová | 11 komentářů

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

V platbách na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení nastaly od ledna změny. Živnostníci a lidé na volné noze si musejí ohlídat termíny, aby včas odeslali odvody ve správné výši,... celý článek

Partners Financial Services