Dostali jste datovou schránku ze zákona? Musíte podat přiznání elektronicky

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 22. 2. 2023
Možná jste ji vůbec nechtěli, možná si podnikáním jen trochu přivyděláváte. Přesto: jakmile vám stát zpřístupnil datovou schránku, která je od letoška pro vás povinná, musíte posílat formuláře finanční správě elektronicky. Tady jsou podrobnosti.
Dostali jste datovou schránku ze zákona? Musíte podat přiznání elektronicky

Zdroj: Shutterstock

Kdo musí podat daňové přiznání elektronicky?

Podnikající fyzické osoby (OSVČ), kterým stát zpřístupnil datovou schránku automaticky ze zákona, musí podávat daňové přiznání elektronicky. Musí to dělat i právnické osoby – firmy, spolky nebo společenství vlastníků jednotek, náš článek se nicméně zaměří na živnostníky a další drobné podnikatele.

Povinnost elektronického podání vzniká až okamžikem zpřístupnění datové schránky, nikoli jejím pouhým zřízením. V čem je rozdíl? Stát vám nejdříve zřídí datovou schránku a informuje vás o tom – mimo jiné pošle přihlašovací údaje. Schránka se pak považuje za zpřístupněnou po prvním přihlášení nebo automaticky po uplynutí lhůty 15 dnů (když se uživatel během této doby sám nepřihlásí). Rozhodující je den podání přiznání. 

Povinnost se týká jen podání vztahujících se k činnosti, ve které alespoň částečně vystupujete jako podnikající fyzická osoba. Tedy například přiznání k dani z příjmů fyzických osob podávané za příjmy související s podnikatelskou činností. S podnikáním však můžou souviset i jiné daně, třeba z nemovitých věcí

Povinně elektronické je nejen podání daňového přiznání, ale také případná další „formulářová podání“ – typicky oznámení o změně registračních údajů.

Taková povinnost existovala i dříve, ale pro většinu podnikatelů začíná být aktuální až letos. Právě v prvních měsících roku 2023 stát masově zřizuje datové schránky všem zbývajícím OSVČ, přihlašovací údaje by měl rozeslat mezi lednem a březnem. Datovku automaticky dostávají i lidé, kteří si podnikáním jen přivydělávají. A dokonce i ti, kteří mají živnost přerušenou, takže ve skutečnosti teď nepodnikají.

Obecně platí, že stát musí povinně doručovat písemnosti do datové schránky, pokud ji adresát má zřízenou. Lidé a firmy můžou úřadům i nadále posílat dokumenty jakoukoliv formou. Jediná výjimka se týká právě „formulářových podání“ vůči finanční správě: majitelé zpřístupněných datových schránek zřízených ze zákona (tedy ne dobrovolně na žádost) je musí podávat výhradně elektronicky.

Musím podat přiznání elektronicky, když za rok 2022 nemám příjmy z podnikání?

Nemusíte. „Pokud daňové přiznání podáváte, ale uvádíte v něm jen jiné druhy příjmů než příjmy ze samostatné činnosti (například příjmy z nájmu, z obchodování s cennými papíry nebo jinými finančními instrumenty, příjmy ze zaměstnání a podobně), nová povinnost podat daňové přiznání elektronicky se na vás nevztahuje,“ píše Finanční správa.

Mám datovou schránku ze zákona. Musím podat daňové přiznání přes ní?

Musíte podávat přiznání (která aspoň částečně souvisejí s podnikáním) „elektronicky“. Ke splnění této povinnosti můžete využít přímo datovou schránku, ale jsou i jiné alternativy – třeba prostřednictvím portálu Moje daně (DIS+), do kterého se přihlásíte takzvanou identitou občana (bankovní identita, eObčanka s čipem, služba Moje ID, mobilní klíč eGovernmentu, I.CA identita s čipovou kartou, NIA ID…). Použít lze také aplikaci EPO nebo e-mail s uznávaným elektronickým podpisem. 

Daňové přiznání musí být podáno ve formátu XML, upozorňuje Finační správa. Nestačí tedy poslat například naskenovaný formulář ve formátu PDF prostřednictvím datové schránky nebo e-mailu. Podrobnosti popisuje Generální finanční ředitelství v nejnovějším metodickém pokynu ze začátku roku 2023.

Daně snadno na pár kliků

Myšičko myš
Zdroj: Shutterstock

Online daňové přiznání

  • Jednoduše: jen odpovídáte na otázky, aplikace sama počítá a vyplňuje
  • Komplet: včetně přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu
  • Rychle: za 15 minut

„Elektronické podání v tomto případě nelze učinit prostřednictvím takzvaného e-tiskopisu (tedy datové zprávy, která je do pěti dnů potvrzena způsoby podle daňového řádu) ani e-mailem, pokud není opatřen uznávaným elektronickým podpisem,“ upozorňuje Finanční správa.

Za elektronické podání se každopádně nepovažuje vyplnění formuláře na počítači, pokud ho pak vytisknete a pošlete v papírové podobě.

Jakou datovou schránku můžu použít k podání daňového přiznání?

Samozřejmě: jen tu vaši, ne cizí. Ale jinak je jedno, která z nich to bude:

„Pokud fyzická osoba zasílá podání vůči finančnímu úřadu ze své datové schránky, pak je zcela lhostejné, o jaký konkrétní typ datové schránky se jedná (tj. zda je to její schránka fyzické osoby-nepodnikající či fyzické osoby-podnikající). Každá datová schránka, která byla zřízena právě této konkrétní fyzické osobě, poskytuje plnou autorizaci jejího podání, a může proto své podání zaslat z jakékoliv ze svých vlastních datových schránek,“ ujišťuje Generální finanční ředitelství.

I dál je samozřejmě možné, aby za živnostníky a další podnikatele podal přiznání daňový poradce – ten má datovou schránku povinnou už z dřívějška.

Co dělat, když už jsem přiznání podal(a) na papírovém formuláři?

„Pokud jste daňové přiznání podali v listinné podobě, ačkoliv už jste měli zpřístupněnu datovou schránku, je nutné ho co nejdříve podat znovu elektronicky a tím případnou chybu napravit,“ píše Finanční správa. Přiznání není nutné podávat znovu, pokud jste v okamžiku jeho podání ještě neměli zpřístupněnou datovou schránku nebo jste v něm neuváděli žádné příjmy ze samostatné činnosti.

Jaké hrozí sankce, když nesplním povinnost podat daňové přiznání elektronicky?

Tomu, kdo má datovou schránku povinně ze zákona a nepodá přiznání elektronicky, hrozí pokuta 1000 korun – ovšem až poté, co neodstraní „vadu podání“ ani po výzvě finančního úřadu. Finanční úřad může výjimečně zvýšit pokutu až na 50 000 korun, pokud nesplnění této povinnosti „závažně ztěžuje správu daní“.

Kdo používá datovou schránku dobrovolně jako nepodnikající fyzická osoba, tomu žádná sankce nehrozí.

Do konce roku 2020 platila nepřiměřeně přísná pravidla: pokuta za nedodržení elektronické formy byla automaticky 2000 korun, a to i při dobrovolném používání datové schránky.

Mám datovou schránku ze zákona. Můžu přijít na finanční úřad osobně?

„Formulářová podání“ (především daňové přiznání) musíte podávat elektronicky, tedy ne osobně na finančním úřadě.

Můžete ale samozřejmě kdykoliv přijít na finanční úřad například kvůli konzultaci nějakého problému a podobně.

Zřídil(a) jsem si datovou schránku dobrovolně. Musím podat daňové přiznání elektronicky?

Jako nepodnikající fyzická osoba nemusíte. Pro ně je používání datové schránky stále dobrovolné, takže ani daňové přiznání nemusejí podat elektronicky.

Naopak u podnikatelů (OSVČ) už nebude hrát roli, že si datovku zřídili dobrovolně předtím, než pro ně začala být od roku 2023 povinná. Dodejme, že povinná datová schránka se netýká podnikatelů, kteří se nezapisují do veřejné evidence nebo rejstříku, tedy například autorům nebo umělcům.

Do kdy je možné podat daňové přiznání elektronicky?

Kdo podá přiznání elektronicky, získává o měsíc delší základní lhůtu. Přiznání v elektronické podobě tak letos stačí podat do úterý 2. května. Zájemce o delší lhůtu nemusí dopředu nic hlásit. Prostě nepodá přiznání do začátku dubna, ale později. 

Pokud vám ho chystá daňový poradce, má na odevzdání přiznání čas do 3. července. Využití služeb poradce už nemusíte předem oznamovat finančnímu úřadu.

(Text z 22. února jsme v březnu doplnili o nová vyjádření Finanční správy.)

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek