Přiznali jste daně z internetových videí? Finanční správa rozjela kontroly

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 24. 10. 2022
Přiznali jste daně z internetových videí? Finanční správa rozjela kontroly
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé, kteří provozují živé vysílání (streamování) nebo zveřejňují videa prostřednictvím platforem jako Twitch, YouTube a podobně, řádně nepřiznali – a tedy ani neodvedli – daň z příjmů. Zjistilo to Generální finanční ředitelství.

Analýza („zpracování dat a informací získaných v souladu s platnou legislativou“) zjistila nedostatky také u dalších příjmů, například z prodeje produktů s logem, smluvních produktů, darů od sponzorů a podobně). V některých případech lidé neodvedli ani daň z přidané hodnoty. Totéž se týká i firem, tedy právnických osob.

„Rozdíl mezi zjištěnými příjmy a údaji tvrzenými daňovými subjekty v přiznáních k dani z příjmů fyzických či právnických osob, případně k dani z přidané hodnoty těchto subjektů (včetně případů, v nichž daňová přiznání nebyla vůbec podána) činil například jen v dosud ukončených případech řešených Finančním úřadem pro Moravskoslezský kraj v souhrnu desítky milionů korun, které nebyly odvedeny do veřejných rozpočtů,“ říká Jan Ronovský, zástupce generálního ředitele Finanční správy.

Finanční správa podle něj postupovala cestou minimálního zatížení daňových subjektů, která ji umožňuje vykázat zjištěnou daňovou povinnost dodatečně a následně využít – v případě splnění podmínek – možnost splátkového kalendáře.

„Doporučujeme daňovým subjektům zabývajícím se výše zmíněnými činnostmi, aby věnovaly patřičnou pozornost správnému vykazování svých daňových povinností a případně aby podaly dodatečná daňová přiznání,“ dodává zástupce šéfa finanční správy.

„Vzhledem k získaným poznatkům o míře pochybení zjištěných v konkrétních případech bude oblast příjmů z obdobných aktivit realizovaných pomocí internetu a sociálních sítí předmětem vyhledávací a kontrolní činnosti správce daně i nadále,“ upozorňuje Ronovský. Další akce v tomto segmentu je podle něj plánována na první pololetí roku 2023 a bude zahrnovat širší spektrum platforem.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Partners Financial Services