Vláda chce zvýšit limit pro podání daňového přiznání

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 5. 8. 2022 | 4 komentáře
Vláda chce zvýšit limit pro podání daňového přiznání

Zdroj: Shutterstock

Lidé, kteří mají roční příjmy do 25 tisíc korun, by od příštího roku nemuseli podávat daňové přiznání. Limit se má zvýšit z dosavadních 15 tisíc – jde o hrubý příjem před odečtením výdajů. Počítá s tím vládní návrh, který projednají poslanci.

Minimální výše zdanitelných příjmů (pro vznik povinnosti podat daňové přiznání) se na současné úrovni 15 tisíc korun drží už od roku 2003, tedy skoro dvacet let. Předtím byl limit 10 tisíc, do roku 1996 šest tisíc.

„Aby ustanovení mohlo plnit svůj účel, tedy omezit administrativní zátěž poplatníků i orgánů finanční správy v případě zanedbatelně nízkých příjmů, je nutné, aby výše této částky reflektovala současnou ekonomickou situaci,“ vysvětluje ministerstvo financí v návrhu.

Daňové přiznání nemusí podat zaměstnanci, kteří v předchozím roce měli příjmy pouze od jednoho zaměstnavatele. Nebo sice od víc zaměstnavatelů, ale postupně (ne současně od víc než jednoho). Podmínkou je, že u všech podepsali takzvané prohlášení k dani a současně neměli jiné zdanitelné příjmy (z podnikání, nájmu a podobně) přesahující šest tisíc korun. Tento limit má od příštího roku stoupnout na 10 tisíc, navrhuje vláda. 

Přiznání není nutné podávat kvůli příjmům, které vůbec nejsou předmětem daně, nebo jsou od daně osvobozené, případně je z nich daň vybírána srážkou. Nepřiznávají se ani příjmy z příležitostných činností, které nepřesáhnou třicet tisíc korun za rok (před odečtením výdajů) – tento limit se podle návrhu od příštího roku nezvýší. Přiznání však musí podat podnikatel, který uplatňuje ztrátu – tu si pak může odečítat v následujících letech.

Podnikatelé, kteří se dobrovolně přihlásili do systému takzvané paušální daně, v zásadě nemusí přiznání podávat ani při vyšších příjmech. Ovšem jen za podmínky, že jejich ostatní příjmy (kromě příjmů ze samostatné činnosti), tedy typicky z nájmu či z kapitálového majetku, nepřevyšují 15 tisíc korun. I tento limit se má od příštího roku zvýšit na 25 tisíc.

Návrh je součástí novely, jejíž hlavní část se týká právě paušální daně a limitu pro daň z přidané hodnoty: Limit pro povinnou registraci k DPH má od roku 2023 stoupnout z jednoho na dva miliony korun ročně. V návaznosti na to se zdvojnásobí také strop pro dobrovolné využití paušální daně, ta se zároveň rozdělí do tří pásem. Změny, které jsme podrobně popsali v samostatném článku, podpořila vláda v červnu, teď je projednají poslanci.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services