Sleva na manželku ušetří až 25 tisíc na daních. Jak na to

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 28. 3. 2023 | 4 komentáře
Když si jeden z manželů vydělal v předchozím roce méně než 68 tisíc, může si ten druhý odečíst z daní až 24 840 korun. Jak to funguje, co se počítá do limitu a na co si dát pozor?
Sleva na manželku ušetří až 25 tisíc na daních. Jak na to

Zdroj: Shutterstock

Na daních za rok 2022 můžete ušetřit až 24 840 korun díky daňové slevě na vyživovaného manžela. Ke slovu může přijít, když máte partnera na rodičovské dovolené nebo z jiného důvodu loni neměl výraznější příjmy. Výše slevy, limit příjmů ani další základní podmínky se oproti předchozímu roku nezměnily.

Manžel s vyššími příjmy si tedy může odečíst z vypočtené daně nejenom 30 840 korun sám za sebe jako základní slevu na poplatníka, ale při splnění podmínek také až 24 840 Kč za vyživovaného manžela – v praxi jde častěji o manželku. Tato částka se, narozdíl od základní slevy na poplatníka, v předchozích letech nezvýšila.

Aby si jeden z manželů mohl slevu odečíst, nesmí vlastní příjmy druhého manžela – na kterého si uplatňuje slevu – za loňský rok přesáhnout 68 000 korun.

Do limitu se počítají hlavně všechny příjmy ze zaměstnání (včetně takzvaných dohod), podnikání nebo z nájmu. Dál se počítají peněžitá pomoc v mateřství, dávky nemocenského pojištění (včetně náhrady mzdy během prvních 14 dnů pracovní neschopnosti), podpora v nezaměstnanosti, všechny typy důchodů, ale třeba i příjmy z prodeje nemovitostí (pokud nepatří do společného jmění manželů), příjmy z dědictví či darů. Rozhodující je hrubý, nikoliv čistý příjem.

Naopak do limitu se nepočítají dávky státní sociální podpory, tedy především rodičovský příspěvek, porodné, přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení. Nepočítají se ani dávky pomoci v hmotné nouzi, státní příspěvky na penzijní připojištění či doplňkové penzijní spoření, státní příspěvky na stavební spoření ani třeba stipendium při studiu.

Do vlastního příjmu vyživovaného manžela se zahrnují příjmy dosažené od 1. ledna do 31. prosince 2022. Jestliže jde o příjmy ze zaměstnání a byly vyplacené do 31. ledna 2023, počítají se mezi příjmy roku 2022 (a naopak výplata obdržená v lednu 2022 se počítala už do příjmů za rok 2021). Tahle výjimka však platí jenom pro příjmy ze zaměstnání, takže například dávky vyplacené v lednu 2022 se už započítávají do příjmu za rok 2022.

Pozor: Slevu na manželku (manžela) můžete využít jenom za kalendářní měsíce, na jejichž začátku jste splňovali dvě podmínky: Jednak manželství, jednak žití ve společně hospodařící domácnosti. Zatímco základní sleva na poplatníka je tedy nedělitelná na měsíce a přísluší vždycky za celý rok, sleva na manželku se skládá vlastně z dvanácti částí.

Za každý měsíc, kdy zmíněné podmínky – manželství a společné hospodaření – splňujete, si můžete z daní odečíst jednu dvanáctinu roční slevy na manžela/manželku, tedy 2070 korun měsíčně. Jestliže jste měli svatbu třeba 16. července 2022, můžete slevu uplatnit jenom za srpen až prosinec. Kdo splňoval podmínky na začátku každého měsíce v roce, může si odečíst celou roční slevu 24 840 Kč. A naopak: Kdo měl svatbu až v roce 2023, z daní za rok 2022 si tuhle slevu ještě neodečte.

Slevu nicméně můžete využít i po rozvodu. Rozhodující je, že manželství trvalo na začátku těch (loňských) měsíců, za které slevu uplatňujete. Není nutné, aby trvalo i při podání daňového přiznání. Jestliže tedy manželství skončilo rozvodem třeba 8. září, může si jeden z partnerů uplatnit slevu za leden až září – ovšem jen tehdy, když na začátku těchto měsíců stále ještě „hospodařili ve společné domácnosti“.

Dvojnásobnou slevu – 49 680 korun ročně, což je 4140 korun měsíčně – můžete uplatnit, pokud má manžel(ka) průkaz ZTP/P, tedy zvlášť těžké postižení s potřebou průvodce.

Slevu si bez omezení mohou odečítat i podnikatelé, kteří používají výdajové paušály.

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová sice v roce 2019 přišla s nápadem na omezení slevy: nově by na ni měli mít nárok jenom lidé, kteří pečují o děti, starší příbuzné či postižené – tedy ne ti, kteří zůstávají v domácnosti „jen tak“. Zůstalo ale jenom u nápadu, návrh na omezení nakonec nešel ani do vlády. 

Slevu zvažuje zrušit nebo omezit také současná vládní koalice, s konkrétním návrhem však zatím nepřišla. Na pravidlech pro příjmy za rok rok 2022 a 2023 se tedy nic nemění.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.