Jak vyplnit daňové přiznání. Návod pro zaměstnance

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 6. 3. 2022
Kdo si loni přivydělal při zaměstnání víc než 6000 korun (a nešlo o takzvaný příležitostný příjem do 30 000 korun), musí podat daňové přiznání. Poradíme, jak na to.
Jak vyplnit daňové přiznání. Návod pro zaměstnance

Zdroj: Shutterstock

Většina zaměstnanců nechává vyřízení daní na zaměstnavateli – jde o takzvané roční zúčtování daně. Povinně podat přiznání ale musí přinejmenším ti, kteří si přivydělávají podnikáním, nebo mají třeba příjmy z nájmu. (Návod pro OSVČ najdete v samostatném článku.)

Kdo nemá daňového poradce, má přiznání letos odevzdat nejpozději 1. dubna. Když podáte přiznání elektronicky, máte čas do 2. května. Od loňska se totiž při elektronickém podání lhůta prodlužuje o měsíc (a 1. května je letos neděle).

Daně na pár kliků

Myšičko myš
Zdroj: Shutterstock

Daňové přiznání online

  • Jednoduše: jen odpovídáte na otázky, aplikace sama počítá a vyplňuje
  • Komplet: včetně přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu
  • Levně: za 229 korun

Jak na to, když chcete tuhle povinnost vyřídit už teď? Náš vzorový příklad počítá s fiktivní paní Hlaváčovou. Její průměrný hrubý měsíční příjem byl v roce 2021 zhruba stejný jako mediánová mzda žen v české ekonomice, tedy 30,5 tisíce korun. K tomu pronajímá byt za šest tisíc korun měsíčně, na tyto příjmy uplatňuje výdajový paušál ve výši 30 procent.

Od daňového základu si odečítá úroky zaplacené na hypotéku, dary na charitu a platby na spoření na důchod. Čerpá daňovou slevu na jedno dítě a slevu za umístění dítěte do školky.

První strana

Na první straně daňového přiznání se vyplňují údaje o plátci a daňovém přiznání. Postupně vyplníte, k jakému finančnímu úřadu podle místní příslušnosti přiznání podáváte, doplníte DIČ a rodné číslo a typ přiznání. Ve většině případů půjde – tak jako u paní Hlaváčové – o přiznání řádné.

Opravné přiznání se podává, když jste řádné přiznání už odevzdali, ale ještě před uplynutím lhůty pro jeho podání jste zjistili, že v něm máte chybu. V takovém případě zaškrtnete dvě varianty zároveň – tedy řádné a opravné přiznání. Dodatečné přiznání se podává, když zjistíte po lhůtě pro podání řádného přiznání, že vaše daň nebo daňová ztráta má být jiná, než jakou jste přiznali nebo vám správce daně vyměřil.

Dál vyplníte, že jde o přiznání za rok 2021 a zadáte údaje o sobě: jméno, adresu, můžete uvést i telefonní číslo či e-mailovou adresu.

Adresa na řádcích 19 až 22 se vyplňuje jen v případě, že se vaše současná adresa liší od té, na které jste bydleli ke konci roku 2021.

Další řádky na první straně jsou určené především pro cizince. Kontaktní údaje na řádcích 23 až 28 vyplňuje jen ten, kdo v Česku nemá trvalou adresu, ale zdržuje se tu.

Zdroj: Peníze.cz

Příloha

Z první strany přeskočíme na pátou stranu přiznání paní Hlaváčové. Jde o přílohu číslo 2, ve které se vyplňují příjmy z nájmu.

Nahoře paní Hlaváčová zaškrtne, že uplatňuje výdajový paušál. Do příslušných kolonek pak zadá celkové roční příjmy a od nich odečte 30 procent (výše paušálu) na nákladech. Výsledkem bude daňový základ z příjmů z nájmu, ten budete potřebovat pro další výpočty.

Pokud budete používat některý z interaktivních formulářů, zadáte do něj jen příjmy a výdajový paušál, formulář pak za vás všechno spočte a automaticky doplní do příslušných kolonek.

Zdroj: Peníze.cz

Druhá strana

Vezměte si k ruce potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti (je třeba ho k přiznání přiložit), které vám vystavil zaměstnavatel. V prvním boxíku na druhé straně z něj opište vaše roční příjmy. V druhém boxíku pak sečtete daňové základy ze zaměstnání a z pronájmu.

Na řádcích 46 až 53 je místo pro odečitatelné položky. Od banky má paní Hlaváčová potvrzení o zaplacených úrocích v roce 2021, od penzijní společnosti má potvrzení o placení do penzijního fondu a i od charity má potvrzení o darech. Všechna tato potvrzení přidá k daňovému přiznání jako přílohu. Na řádcích 46 až 48 z nich opíše částky, které ji sníží daňový základ.

Na řádku 54 je součet odečitatelných položek, na dalších dvou řádcích je daňový základ po jejich odečtení. Následuje vypočtená daň z tohoto konečného základu. Ta je před uplatněním daňových slev.

Zdroj: Peníze.cz

Třetí strana

Tady je prostor na uplatnění daňových slev. Paní Hlaváčová kromě základní slevy na poplatníka využije ještě slevu na jedno dítě a slevu za školku. Základní sleva na poplatníka patří na řádek 64 a je 27 840 korun.

Sleva za školku (školkovné) patří na řádek 69a, paní Hlaváčová za dceru platí 600 korun měsíčně, za rok tedy uplatní slevu 7200 korun. Zaplacení doloží finančnímu úřadu potvrzením ze školky. Na řádku 70 je prostor pro dílčí součet slev. Na řádku 71 se od vypočtené daně z konce druhé strany odečte výše slev.

V dalším boxíku paní Hlaváčová vyplní údaje za dítě, na které uplatňuje slevu. Sleva na jedno dítě za rok 2021 dělá 15 204 korun = řádek 72. Na řádcích 73 a 74 se počítá výše uplatněné slevy a daň po uplatnění slevy. Daň není nulová, daňový bonus tak paní Hlaváčová nedostane a na řádcích 75 až 77 bude nula.

Šestý boxík se paní Hlaváčové netýká – je určený těm, kdo podávají dodatečné přiznání.

V sedmém boxíku zjistí, jestli bude daň doplácet, nebo má po uplatnění slev a odečitatelných položek přeplatek. Z potvrzení o příjmech od zaměstnavatele opíše na řádek 84 souhrn sražených záloh na daň. Další daňové srážky paní Hlaváčová nemá, na řádku 91 tak odečte od své skutečné daňové povinnosti z řádku 74 výši zaplacených záloh a zjistí, že má přeplatek.

Zdroj: Peníze.cz

Čtvrtá strana

Poslední strana přiznání. Vyplníte počet příloh, vlastním podpisem potvrdíte (pokud tedy nepodáváte přiznání online), že zadané údaje v přiznání jsou pravdivé (boxík údaje o podepisující osobě je určený pro daňové poradce, kteří přiznání podávají za někoho jiného) a v případě paní Hlaváčové vyplníme ještě žádost o vrácení daňového přeplatku.

Zdroj: Peníze.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services