Na přihlášku k paušální dani zbývají poslední dva dny

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 8. 1. 2021 | 4 komentáře
Podnikatelé mohou dobrovolně vstoupit do nového systému. Většině z nich se nevyplatí, má však i své výhody.
Na přihlášku k paušální dani zbývají poslední dva dny

Zdroj: Shutterstock

Podnikatelé, kteří se chtějí zapojit do systému paušální daně pro rok 2021, mají čas už jenom do pondělí 11. ledna, tedy poslední dva pracovní dny.

Oznámení o vstupu do paušálního režimu jde zaslat přes datovou schránku, poštou nebo osobním doručením na podatelnu finančního úřadu. Poradelny teď mají prodloužené úřední hodiny: v pátek do 17 hodin, v pondělí od 8 do 18 hodin.

Kdo bude přihlášku posílat poštou, má také čas do pondělí. „Stačí, když je dána žádost na poštu 11. ledna. Lhůta je pak zachována. Je to jako u všech jiných daňových podání,“ potvrzuje Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství.

K paušální dani se může přihlásit podnikatel, který není plátcem DPH a jeho roční příjem se pohybuje do jednoho milionu korun.

Přihláška se dává pouze na finanční úřad. Na Českou správu sociálního zabezpečení ani na zdravotní pojišťovnu podnikatel nic neposílá.

Kdo se do paušálního režimu přihlásí, bude na účet finančního úřadu posílat jedinou paušální částku vždy do 20. daného měsíce (lednová splátka je o měsíc posunutá). V roce 2021 to je 5469 korun měsíčně. Z toho 100 korun tvoří samotná daň z příjmů, zbytek pak minimální záloha na sociální pojištění zvýšená o 15 procent a minimální záloha na zdravotní pojištění. Odvody na pojistné každý rok porostou podle vývoje průměrné mzdy.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Paušální daň (přesnějí název by byl paušální odvod) se vyplatí hlavně svobodným bezdětným podnikatelům s vyššími příjmy, které přesahují případný paušál. Odpadne nejenom papírování spojené s daňovým přiznáním a přehledy k sociálnímu či zdravotnímu pojištění, ale i hrozba případné kontroly. 

Na druhou stranu využitím paušální daně přijde podnikatel o všechny odpočty a daňové slevy, které by si jinak mohl uplatnit v daňovém přiznání. Pro většinu z nich proto bude nový systém nevýhodný. Orientační kalkulačka je k dispozici na webu ministerstva financí.

Kdo chce dál využívat dosavadní způsoby, především výdajové paušály (procento z příjmů podle druhu podnikání) nebo skutečné výdaje (daňovou evidenci), může u nich zůstat – nemusí nic hlásit.

Podnikatelé zapojení do paušální daně budou mít dál možnost se přihlásit k platbě nemocenského pojištění, což je důležité třeba pro podnikatelky, které se chystají mít děti. Platba nemocenského pojištění je podmínkou získání mateřské. Účast na nemocenském pojištění také zakládá třeba nárok na čerpání takzvané otcovské.

Přihláška k paušální dani platí vždy na celé zdaňovací období, tedy na celý rok. Kdo se letos přihlásí a nebude chtít s paušální daní pokračovat v příštím roce, musí se pak odhlásit. Samozřejmě: kdyby podnikatel s činností skončil nebo ji přerušil, zastaví si i platbu odvodů.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek