OSVČ: Jak a kdy odevzdat Přehled o příjmech a výdajích

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 8. 2. 2008 | 5 komentářů
OSVČ: Jak a kdy odevzdat Přehled o příjmech a výdajích
Přehled o příjmech a výdajích musí vyplnit a odevzdat České správě sociálního zabezpečení i ti, kdo si vloni nevydělali na živnostenský list ani korunu. Kdo Přehled neodevzdá včas nebo vůbec, hrozí mu pokuta ve výši 20 tisíc korun.

Vyplnit Přehled o příjmech a výdajích a tiskopis odevzdat okresní, Pražské nebo brněnské Městské správě sociálního zabezpečení (OSSZ) čeká opět každého, kdo alespoň část loňského roku podnikal jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ). „Přehled za rok 2007 se podává nejpozději do 30. dubna 2008. Jestliže ale daňové přiznání vypracovává pro živnostníka daňový poradce, musí tuto skutečnost podnikatel oznámit nejpozději do konce dubna okresní nebo městské správě sociálního zabezpečení. V takovém případě se Přehled o příjmech a výdajích předává do 31. července 2008,“ upozorňuje mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová.

Důležité termíny a sazby

Záloha na pojistné je splatná od 1. dne kalendářního měsíce, za který se záloha platí, do 8. dne kalendářního měsíce následujícího. Neplatí se za měsíce, ve kterých měla OSVČ po celý kalendářní měsíc nárok na nemocenskou či mateřskou.
 
OSVČ bez daňového poradce:
Datum podání přehledu: nejpozději do středy 30. dubna 2008
Doplatek uhradit: nejpozději do 8. května 2008 (do osmi dnů od podání Přehledu)
Nová záloha na pojistné: do 8. května 2008 a následně do 8. dne kalendářního měsíce

OSVČ s daňovým poradcem:
Doložit ČSSZ, že daňové přiznání zpracovává poradce: nejpozději do 30. dubna 2008
Datum podání přehledu: nejpozději do čtvrtka 31. července 2008
Doplatek uhradit: nejpozději do 8. srpna 2008 (do osmi dnů od podání Přehledu)
Nová záloha na pojistné: do 8. srpna 2008 a následně do 8. dne kalendářního měsíce

Pojistné OSVČ – důležité sazby
Procento pojistného na důchodové pojištění a státní politiku zaměstnanosti: 29,6%
Procento na nemocenské pojištění (dobrovolné): 4,4%
Rozhodná částka pro povinnou účast na důchodovém pojištění OSVČ vykonávající vedlejší činnost: 51 744 Kč

Přehled musí do 31. července 2008 odevzdat i ti živnostníci, kteří za loňský rok neměli z podnikání žádný příjem a finančnímu úřadu tak nemusí podávat daňové přiznání. Jde hlavně o podnikatelské nováčky, kteří zahájili svoji samostatně výdělečnou činnost v závěru roku 2007 a vydělávat začali až letos.

Živnostníci, pro něž bylo loni podnikání hlavním zdrojem příjmu, odváděli na pojistném v roce 2007 minimálně 1 491 korun měsíčně. Od ledna 2008 se minimální záloha zvedla na 1 596 korun. Platit zálohy na pojistné je u hlavní činnosti povinné.

Při podnikání jako vedlejší výdělečné činnosti vloni živnostníci platili minimálně 597 korun měsíčně, letos se tato měsíční záloha zvýšila na 639 Kč. U vedlejší činnosti se musí živnostník účastnit důchodového pojištění tehdy, pokud si na živnostenský list vydělal po odpočtu výdajů alespoň 51 744 korun (tzv. rozhodná částka pro rok 2007).

Vedlejší činnost, kdy si na živnostenský list přivydělává například student (od 15 do 26 let), důchodce nebo zaměstnanec, je nutno doložit řádným potvrzením. Student například předkládá potvrzení o studiu. Zaměstnaný živnostník dokládá potvrzení o zaměstnání a o výši vyměřovacích základů pro výpočet odvodů na sociální pojištění. Tyto doklady je ale třeba doručit OSSZ nejpozději s Přehledem příjmů a výdajů. Kdo to nestihne, nebo zapomene, je jeho živnost automaticky považována za hlavní a musí na pojistné odvádět vyšší částky.

Jak si vypočítat nové zálohy na rok 2008

OSVČ vykonávala po celý rok 2007 hlavní samostatnou výdělečnou činnost. Její příjmy byly 210 tisíc Kč a výdaje 20 tisíc Kč.

Měsíční vyměřovací základ: (210 000 – 20 000) x 0,5 / 12 = 7 916,66 Kč
Minimální výše zálohy na pojistné: 7 916,66 Kč x 0,296 = 2 343,33 Kč

Po podání Přehledu za rok 2007 bude OSVČ platit novou měsíční zálohu na pojistné na důchodové pojištění ve výši 2 344 Kč.

Vyplněním Přehledu si každý živnostník podle návodu vypočítá, jaké zálohy vloni zaplatil na důchodové pojištění a jaký má vzhledem ke svým příjmům a výdajům vůči OSSZ přeplatek, nebo nedoplatek. Zároveň si vyčíslí novou letošní měsíční zálohu na pojistné, kterou bude po podání Přehledu odvádět na účet OSSZ.

Nedoplatek pojistného je potřeba uhradit do osmi dnů po podání Přehledu a nová záloha se začíná platit od kalendářního měsíce, kdy byl Přehled podán. Dlužníky, kteří se s vyrovnáním dluhu opozdí, čeká sankce ve výši 0,05 procenta z dlužné částky za každý kalendářní den. Kdo Přehled nepodá včas nebo vůbec, může mu ČSSZ uložit pokutu až 20 tisíc korun.

Papírové tiskopisy Přehledu o příjmech a výdajích jsou k dispozici na všech pracovištích ČSSZ a také na webových stránkách www.cssz.cz. K elektronickému podání je třeba mít elektronický podpis.

Minimální a maximální zálohy na sociální pojištění

Před podáním Přehledu za 2007
Po podání Přehledu za 2007
    
OSVČ - minimální částkyhlavnívedlejší*
Měsíční vyměřovací základ5 035 Kč2 014 Kč
Měsíční záloha pojistného
na důchodové pojištění
1 491 Kč597 Kč
Měsíční záloha pojistného
na nemocenské pojištění
222 Kč89 Kč
Zdroj: ČSSZ

Připadá vám papírování kolem sociálního pojištění složité? Jak byste ho zjednodušili?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reklamovat se dá i životní pojištění

1. 2. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Reklamovat se dá i životní pojištění

Životní pojistky by se neměly kupovat jako housky. Než si je lidé sjednají, měli by o tomto produktu něco vědět. Jinak jim pojišťovna či prodejce může snadno vnutit něco, co nepotřebují.... celý článek

Češi domácí ekonomice už zase věří

31. 1. 2008 | Jan Pekař

Češi domácí ekonomice už zase věří

Důvěra podnikatelů i spotřebitelů v budoucí ekonomický vývoj Česka se v lednu zlepšila. Původní přehnané obavy ze zdražování a dalších změn se tak zatím dle souhrnného indikátoru důvěry,... celý článek

Některým živnostníkům podraží zdravotní a důchodové pojištění

19. 12. 2007 | Eva Sovová | 2 komentáře

Některým živnostníkům podraží zdravotní a důchodové pojištění

Na zdravotním a sociálním pojištění zaplatí v roce 2008 jak živnostníci s nízkými i vysokými příjmy. Těm prvním se zvyšuje minimální měsíční záloha na sociální i zdravotní pojistné.... celý článek

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

Od ledna dostanou nemocní od státu na nemocenských dávkách méně než letos. Navíc budou muset platit nové poplatky u lékaře či v lékárnách. Podle pojišťoven proto už teď roste zájem... celý článek

Partners Financial Services