Daně počkají ještě déle. Z příjmů i nabytí nemovitosti

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 8. 6. 2020 | 2 komentáře
Vláda schválila další odklad daňového přiznání i samotného zaplacení daní.
Daně počkají ještě déle. Z příjmů i nabytí nemovitosti

Zdroj: Shutterstock

Firmy, podnikatelé i běžní lidé získají ještě víc času na podání přiznání i zaplacení samotné daně. Rozhodla o tom vláda, když schválila třetí „liberační balíček“ z dílny ministerstva financí.

Přiznání k dani z příjmů za rok 2019 stačí podat do 18. srpna 2020. „Toto datum bylo zvoleno s ohledem na prodloužení lhůty pro projednání řádné účetní závěrky korporací,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

Formálně nejde o odložení lhůty pro podání přiznání, ale jenom o prominutí sankcí spojených s jeho pozdějším podáním i se zaplacením daně. Kdo to nestihne ani do 18. srpna, tomu se napočítají sankce hned od původního termínu.

Už dřív vláda schválila faktické prodloužení lhůty do 1. července, a to automaticky, tedy i bez daňového poradce, speciální žádosti nebo prokazování důvodů. 

S námi přiznání nebolí

Zdroj: Shutterstock

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? 

Rychle, spolehlivě a bezbolestně?

Máme řešení!

Až do 31. prosince 2020 se odsouvá povinnost podat daňové přiznání a uhradit daň z nabytí nemovitých věcí. Návrh na zrušení této daně totiž Schillerová nestihne prosadit v Parlamentu dřív než během léta, takže hrozilo, že kupující budou muset zaplatit daň a teprve kdo by o to požádal, dostal by ji později od státu zpátky. Od daně z nabytí nemovitových věcí mají být osvobozeni všichni, kdo podali návrh na vklad na katastru od začátku prosince roku 2019.

Balíček až do konce letošního roku také promíjí správní poplatek za podání žádostí na finanční či celní úřad – žádost o posečkání nebo splátkování daně, o prominutí úroku z prodlení, o prominutí pokuty za nepodání kontrolního hlášení a podobně.

„Rovněž dojde k automatickému prominutí úroků na všech daních za období od počátku nouzového stavu (12. března) do 31. prosince v případech, kdy bude správcem daně povoleno posečkání v či úhrada ve splátkách z důvodů souvisejících s koronavirem,“ dodává Schillerová.

Společně s daňovým přiznáním se do 18. srpna prodlužuje také lhůta pro oznámení osvobozeného příjmu.

Na delší toleranci ohledně daňového přiznání budou muset opět reagovat i zdravotní pojišťovny a Česká správa sociálního zabezpečení. Zatím je to tak, že u přehledů zdravotního pojištění je termín podání prodloužený do 3. srpna, a to přímo ze zákona. U přehledu sociálního pojištění sice základní termín zůstává, ale Česká správa sociálního zabezpečení promine sankce za případné zpoždění až do 3. srpna. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Partners Financial Services