Chyba při placení daní vyjde draho. Pravidla zpřísní

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 11. 6. 2020 | 12 komentářů
Získat od finančního úřadu zpátky omylem zaslanou platbu může být hodně problematické. A od příštího roku i nemožné.
Chyba při placení daní vyjde draho. Pravidla zpřísní

Zdroj: Shutterstock

Lidé i firmy by si měli dát velký pozor na správné číslo účtu nebo variabilního symbolu při placení daní. Když omylem zaplatí daň za někoho, kdo má vůči státu nedoplatek, čekají je velké komplikace.

Nový daňový řád navíc od roku 2021 dosavadní pravidla ještě zpřísní, takže v mnoha případech by stát nemusel chybnou platbu vůbec vracet.

Zaplaťte dvakrát

Externí účetní brněnské společnosti Elveko CZ omylem zadala platbu daně z přidané hodnoty s chybným variabilním symbolem (finanční správa ho používá jako identifikační číslo osoby). Částka 558 746 korun se v důsledku toho připsala na daňový účet jiné firmy – EngLand Cars Servis Hodboď.

Společnost, která chybnou platbu zaslala, se o omylu dozvěděla až po několika měsících, když na podzim 2017 potřebovala od finančního úřadu potvrzení o bezdlužnosti. Hned požádala o převedení platby na svůj daňový účet. Omyl vysvětlila a poukázala na to, že částka přesně odpovídá dani, kterou měla sama odvést.

Finanční úřad však vrácení (převedení) platby odmítl s tím, že daňový účet firmy, na nějž byla platba omylem zaslána, nevykazuje žádný přeplatek. Omylem zaslanou platbu už totiž finanční úřad započetl na nedoplatky této společnosti.

Společnost Elveko CZ nakonec musela daň zaplatit znovu, protože jí kvůli chybnému zadání vznikl nedoplatek a finanční úřad už ho začal vymáhat.

S námi přiznání nebolí

Zdroj: Shutterstock

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? 

Rychle, spolehlivě a bezbolestně?

Máme řešení!

Firma se ale nevzdala a obrátila se na ombudsmana. „Finanční úřad pochybil, když omylem zaslanou platbu odmítl vrátit. Podle daňového řádu má totiž zadavatel platby nárok na její vrácení, pokud prokáže, že ji uskutečnil zřejmým omylem, a pokud současně nemá žádný daňový nedoplatek,“ shrnuje výsledek Iva Hrazdílková, mluvčí Kanceláře veřejného ochránce správ.

Stejný názor jako ombudsman měl i Krajský soud v Brně. Finanční správa neuspěla ani u Nejvyššího správního soudu. Ten jí v polovině letošního května nařídil, aby chybnou platbu vrátila.

Soud souhlasí s finanční správou v tom, že ustanovení daňového řádu není svým jazykem úplně jednoznačné. Připomněl však, že podobně rozhodl už v roce 2011 v jiném případu – tehdy ještě podle starého zákona o správě daní a poplatků, nicméně úprava v současném zákoně je prakticky stejná.

Soud tedy neuznal argumentaci finanční správy, podle níž může platbu „vrátit“ jenom tehdy, když neeviduje nedoplatek na obou stranách – jak u té, která chybnou platbu odeslala, tak té, na jejíž účet přišla.

Že nemusí jít o naprosto výjimečný omyl, dokládá i případ, o němž Nejvyšší správní soud rozhodl na konci letošního dubna: Firma Qanto Energo zaplatila zálohovou a srážkovou daň z příjmů fyzických osob a důchodové spoření za říjen 2014 omylem – opět kvůli chybně zadanému variabilnímu symbolu – na daňový účet jiné společnosti – Qanto CZ. A finanční úřad ji opět použil na úhradu nedoplatku společnosti, na jejíž účet platba omylem přišla.

Přestože oba případy nakonec dopadly dobře, nepozorné plátce stály plno času a sil. Soudní rozhodnutí navíc nelze automaticky použít pro další podobné případy v budoucnu, pokud by se finanční správa znovu bránila. Zatím slibuje, že nebude: „Respektujeme výklad Nejvyššího správního soudu. Pokud tedy příště dotyčná osoba prokáže zřejmý omyl při úhradě a současně nebude mít vlastní daňový nedoplatek, bude jí platba zaslaná zřejmým omylem na její žádost vrácena,“ říká Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství.

Co když nejde o daně?

Zdroj: Shutterstock

Devět nebo deset číslic a někdy ještě předčíslí. Při zadání odchozí platby se člověk sekne raz dva. Co dělat a na koho se obrátit, pokud se chyba stane vám? Máme pár dobrých rad.

Chybně zadaná platba. Kdo vám vrátí peníze zaslané na špatný účet?

„Kdo platí daň, měl by si pečlivě zkontrolovat, že ji správně označil variabilním symbolem a zasílá ji na správný bankovní účet. Jen tak finanční úřad zjistí, kdo a za co platí. Chyba v platebních údajích může vést k tomu, že finanční úřad bude platbu považovat v lepším případě za nejasnou, nebo v horším případě ji přiřadí k jinému daňovému subjektu,“ zdůrazňuje mluvčí ombudsmana. „Získat takto omylem zaslanou platbu od finančního úřadu zpět může být velmi problematické a do budoucna i nemožné,“ dodává.

Bude hůř

Novela daňového řádu má totiž už od roku 2021 zpřísnit pravidla. Zjednodušeně řečeno: Kdo si omylu nevšimne včas a zaplatí tak nedoplatek za někoho jiného, nedostane ho od státu zpátky a bude si to muset vyřídit přímo s dlužníkem.

S návrhem novely, která obsahuje i plno jiných změn a týká se hlavně elektronizace daňové správy, přišlo ministerstvo financí už loni na jaře. Definitivní schválení se čeká – po překvapivě komplikovaném procesu – shodou okolností právě dnes, kdy o novele rozhodují senátoři.

Ministerstvo v novele „zpřesňuje“ text zákona tak, aby do budoucna předešlo sporům o jeho výklad. Bohužel se přiklonilo k přísnější variantě. Bojí se totiž možného zneužití.

Příklad? „Touto cestou bylo možné eliminovat probíhající exekuci či vydaný zajišťovací příkaz. Dlužník uzavře písemnou a ověřenou dohodu s třetí osobou, že za něj uhradí nedoplatek v určité nízké výši, a tato osoba následně v jeho prospěch provede platbu o řád vyšší tak, aby byl uhrazen podstatně vyšší nedoplatek a eliminována exekuce či zajišťovací příkaz. Následně třetí osoba pomocí ověřené smlouvy prokáže, že šlo o platbu provedenou omylem a dosáhne vrácení platby, nicméně důsledky zdánlivého uhrazení nedoplatku dlužníka již nastaly,“ vysvětluje ministerstvo financí.

Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová loni namítala, že správa daní by měla být provozována ve prospěch všech občanů. Za dostatečnou pojistku proti zneužití považuje, když odesílatel chybné platby musí prokázat, že ji zadal „zřejmým omylem“.

Šabatové se podařilo aspoň prosadit, aby stát jednoduše vrátil platbu až do doby, než ji „zaeviduje v evidenci daní“. To je v praxi za několik dnů poté, co byla „připsána na účet správce daně“. Původní ustanovení totiž počítalo právě s datem připsání, což může v praxi být i ve stejný den, kdy firma chybně zadanou platbu zadala.

Kdo si ale omylu nevšimne v řádu hodin až dnů, může mít smůlu. Stát mu platbu vrátí jenom tehdy, když na cizím účtu vznikne přeplatek. A navíc: Nově o to půjde žádat jenom do jednoho roku ode dne, kdy finanční úřad chybnou platbu zaeviduje.

„V případech, jako byl tento, už podle novely nebude možné omylem zaslanou platbu vrátit, pokud by měl chybný příjemce daňové nedoplatky. Plátci, který se spletl, tak nezbyde nic jiného než žalovat toho, na jehož daňový účet byla platba omylem zapsána, pro bezdůvodné obohacení a tímto způsobem se domáhat vrácení peněz,“ potvrzuje mluvčí ombudsmana.

Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 6. 2020 5:03, Tomáš

Chyba je vůbec daně platit!

+37
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek