Daně konečně vyřídíte online. Schillerové vlajková loď proplula

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 11. 6. 2020 | 7 komentářů
Novelu daňového řádu, která umožní vznik online finančního úřadu a projektu Moje daně, definitivně schválil Parlament. Už bez trojského koně, kterého do něj vláda původně umístila.
Daně konečně vyřídíte online. Schillerové vlajková loď proplula

Zdroj: Shutterstock

Naděje, že daňové přiznání za rok 2020 podáme jednoduše online, výrazně stoupla. Zásadní novelu daňového řádu, která má přinést dlouho očekávanou elektronizaci, totiž dnes schválili i senátoři. Zbývají už jenom formality: podpis prezidenta a zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Daňový řád je hlavně procesním předpisem, neřeší samotnou výši daní. Zmíněná novela má především vytvořit právní podmínky pro vznik „online finančního úřadu“. Ten by pak běžným lidem umožnil vyřídit daňové povinnosti jednoduše přes internet.

„Nový portál pro komunikaci s finanční správou by měl být podobný elektronickému bankovnictví. Lidé a firmy si snadno vyřeší své daňové povinnosti z pohodlí domova nebo z křesla kanceláře,“ říká ministryně financí Alena Schillerová

S novelou daňového řádu přišlo ministerstvo financí před víc než rokem –  po mnoha letech vizí a slibů. Mezi změny týkající se digitalizace, proti nimž opozice neměla vážnější výhrady, však Schillerová umístila i trojského koně: Chtěla prodloužit lhůtu pro vracení nadměrných odpočtů u daně z přidané hodnoty z dosavadních 30 na 45 dní. Poslanci návrh schválili letos v únoru, senátoři jim ho ale vrátili. Koalice ANO a ČSSD podporovaná komunisty pak sice v dubnu ve sněmovně dokázala senátní změny odmítnout, neměla už ale dost hlasů na to, aby potvrdila původní poslaneckou verzi. Celý legislativní proces tak po roce skončil a musel začít od začátku. 

Schillerová prakticky okamžitě poslala do vlády nový návrh. Je skoro stejný jako ten předchozí, ale neobsahuje sporné zadržování odpočtů. Nepočítá už ani se zrušením toleranční lhůty při prodlení s platbou daně. Oproti původnímu návrhu navíc přidává možnost individuálního prominutí pokuty za opožděné podání přiznání. Neskončí ani kompenzace formou dvojnásobného úroku, pokud stát někomu vrací nesprávně vymáhanou daň. Na druhou stranu z návrhu vypadlo zkrácení lhůty pro vrácení přeplatku z 30 dnů na polovinu, jestliže bylo přiznání podáno elektronicky.

I díky tomu se vládě podařilo prosadit, aby poslanci projednali novelu v takzvaném zrychleném řízení a projekt tak nenabral ještě výraznější zpoždění. Návrh na konci května podpořilo 159 ze 161 přítomných poslanců a chválila ho i opozice.

Jako že MOderní a JEdnoduché

Základem online komunikace má být portál nazvaný Moje daně, který Schillerová označuje za vlajkovou loď ministerstva financí. Přípravu portálu přitom oznámil tehdejší ministr financí (a nynější premiér) Andrej Babiš už v červnu 2016. Slovo MOJE píše úřad velkými písmeny, má jít o zkratku přívlastků moderní a jednoduché

Zdroj: Shutterstock

Anketa

Podáváte přiznání přes internet?

Virtuální finanční úřad vznikne rozšířením už existující daňové informační schránky (DIS), kterou podle ministerstva doteď využívá jenom malá část poplatníků. „Díky novele se DIS ‚upgraduje‘ na obdobu internetového bankovnictví v oblasti daní,“ říká Jakub Vintrlík z tiskového oddělení ministerstva.

„Portál nabídne možnost předvyplnění přiznání údaji, jimiž finanční úřad disponuje z dřívějších daňových řízení,“ upřesňuje Vintrlík. Uživatel uvidí na svůj osobní daňový účet včetně historie a zjistí, jestli státu něco dluží, nebo má přeplatek.

Do portálu a k odeslání přiznání (nebo jiného podání finančnímu úřadu) se lidé mají dostat mnohem snadněji než dosud. Když nebudou mít datovou schránku, elektronický podpis (kvalifikovaný certifikát) nebo e-občanku, měly by jim stačit přihlašovací údaje přidělené finančním úřadem.

Systém prý bude jednodušší než dosavadní možnost přes Portál občana. Ten funguje od poloviny roku 2018 a jsou v něm už dostupné i elektronické formuláře finanční správy. Kdo však nemá datovou schránku, musí mít občanský průkaz s čipem a k němu si pořídit čtečku, která přijde na několik set korun. I proto je zájem o portál zatím malý.

Chystá se také spolupráce s největšími bankami, které v rámci České bankovní asociace připravily projekt nazvaný Sonia (soukromoprávní bod pro identifikaci a autentizaci). Pro komunikaci se státem by pak člověku stačila „elektronická identita“, jejíž pomocí se přihlašuje do elektronického bankovnictví. To je jednak dostatečně bezpečný a ověřený způsob, jednak už jsou lidé zvyklí ho běžně používat. První banky plánují s takovým řešením přijít na začátku roku 2021.

Měsíc k dobru

Elektronickou komunikaci s finančním úřadem podpoří stát i jednou výhodou: Kdo podá daňové přiznání online, získá o měsíc delší základní lhůtu než ostatní – tedy čtyři místo tří měsíců od konce kalendářního roku. Papírové přiznání (poštou nebo na podatelně) by se tedy dál muselo odevzdat nejpozději na začátku dubna, elektronické by stačilo do začátku května.

S námi přiznání nebolí

Skřipeček
Zdroj: Shutterstock

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? 

Rychle, spolehlivě a bezbolestně?

Máme řešení!

Člověk, který by chtěl využít delší lhůtu, by nemusel nic dopředu hlásit. Prostě nepodá přiznání do začátku dubna, ale později. Online forma se tak zároveň má stát záchranou pro lidi, kteří nestihli připravit papírové přiznání ve standardním termínu. 

Měsíční „bonus“ by se nevztahoval na přiznání podávané poradcem. Pro něj tedy zůstane lhůta do začátku července, neprodlouží se do začátku srpna. Koneckonců poradci už teď musí podávat přiznání elektronicky, připomíná ministerstvo.

Schillerová tak nakonec vzala za svůj návrh i pirátských poslanců. Jejich poslanec Tomáš Martínek chtěl už před víc než rokem posunout termín pro online přiznání právě o jeden měsíc. Argumentoval mimo jiné tím, že v Česku je jedna z nejkratších lhůt v EU. Díky elektronizaci podle něj stát ušetří, protože zpracování, kontrola i archivace formulářů budou jednodušší.

Nový systém má přinést ještě jedno zlepšení: Lidé už nebudou muset předem (do začátku dubna) oznamovat finančnímu úřadu, že využijí služeb poradce. Když neodevzdají přiznání do začátku dubna, prostě ho podají buď do začátku května (sami elektronicky), nebo do začátku července (přes poradce). Případnou pokutu za zpoždění a úroky z prodlení tak finanční úřad bude moct spočítat až v červenci.

Sankce za datovou schránku skončí

Skončí také povinnost využívat elektronické formuláře pro lidi, kteří si dobrovolně zřídili datovou schránku.

Doteď dostávají automaticky pokutu 2000 korun, když jakékoliv přiznání nebo oznámení pošlou finanční správě jinak než elektronicky. Právě to odrazovalo řadu drobných podnikatelů nebo běžných lidí od toho, aby si datovou schránku aktivovali.

Rychlejší vrácení přeplatku vypadlo

Původní návrh z loňského roku obsahoval i další motivaci k tomu, aby lidé odevzdali elektronické přiznání v původním termínu: Lhůta pro vrácení přeplatku na dani se měla zkrátit ze současných 30 na 15 dnů – ale jenom pro ty, kdo přiznání pošlou online.

Zatímco doteď má finanční úřad čas na vrácení přeplatku do začátku května, nově by to musel stihnout do poloviny dubna – to se samozřejmě týká jenom přiznání (žádostí o přeplatek), které úřadu přijdou do začátku dubna.

Potřebuje víc!

Zdroj: Shutterstock

Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?


Na daních můžete zaplatit mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Při vyplňování přiznání za rok 2019 lze využít odečitatelné položky a daňové slevy.

Jak si snížit daně. Co všechno letos můžete využít


Získat od finančního úřadu zpátky omylem zaslanou platbu může být hodně problematické. A od příštího roku i nemožné.

Chyba při placení daní vyjde draho. Pravidla zpřísní

Nový návrh novely daňového řádu, s níž teď ministerstvo přichází, už ale takové zkrácení lhůty pro vrácení přeplatku neobsahuje.

Připomeňme, že lhůta pro vrácení se vždycky může začít počítat až poté, co uplyne „řádný termín“ pro podání přiznání – tedy až od začátku dubna. I když někdo odevzdá přiznání v polovině února, úřad čeká, jestli od něj do začátku dubna nepřijde opravné přiznání. Teprve pak formálně vznikne přeplatek. Na tomhle pravidle nic nezmění ani v novém systému.

Méně příjemné už je zvýšení hranice, pod níž se přeplatek (až na výjimky) nevrací. Doteď je to 100 korun, nově stoupne na 200 korun. Drobné se sice neztratí, ale stát vám je automaticky vrátí až poté, co v součtu překonají oněch 200 korun. Tuhle změnu obsahuje i čerstvý návrh novely, narozdíl od zkrácení lhůty tedy nevypadla.

Tolerance zůstane, úroky klesnou

Ministerstvo chtělo původně zrušit „nesystémové pravidlo tolerující zpoždění s podáním přiznání nebo platbou daně“.

Podle dosavadních pravidel sice končí standardní lhůta pro poslání i zaplacení přiznání 1. dubna, v praxi se ale lze bez sankce opozdit ještě o pět dnů u přiznání, případně čtyři dny u platby. Část „daňových subjektů“ toho zneužívá, uvádí ministerstvo. Nově tak chtělo zavést nulovou toleranci.

Opoziční poslanci ale navzdory Schillerové rozhodli, že pětidenní tolerance u podání přiznání neskončí. U plateb se jim vládní koalici přehlasovat nepodařilo. Nakonec ale neprošla novela jako celek.

V novém návrhu už ministerstvo nepřišlo s koncem tolerance ani u podání přiznání, ani u placení daně. Ve druhém případě ji však zkracuje: Úrok z prodlení vznikne nově od čtvrtého dne následujícího po původním dni splatnosti, doteď to bylo počínaje pátým pracovním dnem.

Zároveň stoupne minimální hranice pro vymáhání pokuty: Doteď se platí, až když dosáhne 200 korun, nově to bude od 1000 korun (v původním návrhu loni Schillerová uváděla 500 korun). Pokuta se počítá jako 0,05 procenta daně za každý den – to je pro představu třeba pět korun denně za každých deset tisíc korun na dani. U drobných zpoždění tak většina lidí nepozná změnu. Navíc tady oproti dřívějšku vznikne mnohem větší prostor: místo pěti dnů budou mít opozdilci k dobru celý měsíc – akorát pak musí poslat přiznání přes internet.

Úroky z prodlení, které přijdou ke slovu při pozdním zaplacení daně, klesnou. Doteď se počítají jako čtrnáct procentních bodů nad úroveň repo sazby ČNB, nově půjde jenom o osm bodů nad repo sazbu na začátku kalendářního pololetí. Tím se sjednotí s úroky z prodlení podle občanského zákoníku.

Co se vaří

Zdroj: Shutterstock

K ověření totožnosti poslouží bankovní identita. Využijete ji stejně jednoduše, jako se přihlašujete k účtu.

Na úřad se snadno dostanete přes banku. Novinka dostala zelenou


Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.

Peníze místo stravenek. Nový paušál dostal zelenou

Podle aktuálních čísel by tak úrok klesl z celkových 16 % na 10 % (počítá se repo sazba na začátku pololetí). 

Minimální částka pro vymáhání úroků se naopak zvýší z 200 na 1000 korun. Pod tuto hranici se tedy úrok ani nepředepíše a nevzniká povinnost jej uhradit. Částka se počítá jako součet „u jednoho druhu daně u jednoho správce daně za jedno zdaňovací období nebo za jeden kalendářní rok“.

Zmírní se i pokuta pro ty, kteří musí podávat přiznání elektronicky, především kvůli zprovozněné datové schránce. Doteď je automaticky 2000 korun. Kdo má online komunikaci povinnou ze zákona, platil by 1000 korun, a to až když neodstraní „vadu podání“ ani po výzvě finančního úřadu. A jak už jsme napsali: kdo si datovou schránku zařídil dobrovolně, nebude už muset platit žádnou pokutu.

Nově se počítá s možností individuálního prominutí pokuty za opožděné přiznání. Při vyřizování takové žádosti by měl finanční úřad zohlednit, zda pokuta není tvrdá vzhledem k ekonomickým nebo sociálním poměrům žadatele. 

Oproti původnímu loňskému návrhu se nakonec nemění ani kompenzace v situaci, kdy stát někomu nesprávně stanoví či zajistí daň. Lidé a firmy budou mít dál nárok na dvojnásobný úrok, když jim stát takovou částku vrátí.

Ani v budoucnu však zřejmě nezaplatíme daně kartou, novela tuhle možnost nikam neposouvá. Kvůli provizím pro banky a kartové společnosti (stanoveným jako podíl z hodnoty transakce) by totiž stát přišel o část daňových příjmů.

DIČ i bez rodného čísla

Podnikatele potěší změna, který umožní nepoužívat jejich rodné číslo jako základ DIČ (daňového identifikačního čísla). Dosavadní způsob totiž kritizují ochránci osobních údajů.

Ministerstvo přišlo s kompromisní variantou: Kdo o to výslovně požádá, získá DIČ tvořené „vlastním identifikátorem správce daně, který bude na rozdíl od rodného čísla koncipován jako bezvýznamový“. Všichni ostatní dál automaticky dostanou DIČ podle rodného čísla.

Lhůta pro vrácení odpočtů se neprodlouží

Součástí schválené novely už není nejkritizovanější bod, tedy prodloužení lhůty na vrácení nadměrného odpočtu daně z přidané hodnoty z dosavadních 30 na 45 dní. Kritikům se nelíbilo, že by podnikatelé čekali na vrácení peněz déle, stát by si díky jejich penězům mimo jiné vylepšil hospodaření na konci roku. 

„U mnoha firem by prodloužení lhůty pro vrácení DPH znamenalo krátkodobý výpadek v cash flow až v řádech desítek milionů korun a následné ekonomické problémy,“ upozornil například Ladislav Minčič, ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory.

Článek z 28. dubna jsme zaktualizovali po schválení senátory.

Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 4. 2020 8:37, mamcaRBK

Doufám a snažím se věřit, že se změní situace na finančním úřadu! Páni na ministerstvu by měli myslet na zaměstnance FÚ! Posílala jsem žádost o evidenci EET přes příjmové doklady, protože mám plateb v hotovosti minimum. Paní v registru po mě chtěla kopii daňového přiznání. Posílala jsem ho datovou schránkou. Jenže zaměstnanec v Registru nemá přístup do těchto údajů!! Takže paní by musela vycupitat o 2 poschodí výš do oddělení výběru daní, tam si požadované vytisknout a založit do desek v Registru. Prý kdyby to měla dělat u každého, tak nedělá nic jiného. Proto tam chodí lidé osobně, s DP v ruce??? No tak jsem jí poslala kopii e-mailem. Ale chápete to? Systém osobních čísel, hesel apod., aby se vědělo, kdo údaje potřeboval- to je tak těžké? Má to každá nemocnice, tak ať to opíšou. Vždyť to je pro ostudu.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 4. 2020 11:20

0.05% denne z 10tis je 5kc za den, ne petikilo jak je v clanku. to by jsi za rok z 10tis dluhu zaplatil penale 182.5tis, tedy urok 1825%. to je jiste schilerovy sen..

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Partners Financial Services