Překvapení v daňovém balíčku: Část výhry odevzdáte státu

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 29. 5. 2019 | 36 komentářů
Z výher nad 100 000 korun nově zaplatí daň i sami hráči. Ať už jde o Sportku, Fortunu, Účtenkovku, dostihy nebo kasino.
Překvapení v daňovém balíčku: Část výhry odevzdáte státu

Zdroj: Sazka

Vláda chce zrušit osvobození výher nad 100 tisíc korun od daně z příjmů fyzických osob. Výherci v loteriích, sázkách nebo jiných hazardních hrách tak mají nově začít platit 15% srážkovou daň. Změna se dotkne třeba i Sportky nebo státní loterie Účtenkovka.

Se zrušením výjimky přišla na poslední chvíli ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). V „balíčku“, který před pár dny poslala do vlády, takový návrh původně nebyl – u hazardu se měla jenom zvýšit speciální daň, kterou odvádějí provozovatelé loterií a dalších her.

„Návrh jsem dnes načetla přímo na vládě. Vyplynulo to z kontextu připomínkového řízení. Pokračujeme v rušení výjimek v dani z příjmů,“ řekla Schillerová po pondělním jednání kabinetu.

Novelu, která má především zvýšit spotřební daně (kromě hazardu také z lihu a tabáku), poslalo ministerstvo k připomínkám na začátku letošního dubna. Jak ale už v pondělí upozornil web Peníze.cz, s návrhem na zdanění výher během připomínkového řízení nikdo nepřišel. Nepočítala s ním ani verze, kterou ministryně podrobně představila na tiskové konferenci 13. května a následně poslala do vlády.

Na přípravu novely měl přitom úřad dost času. Cizí návrhy často odmítá právě s tím, že by měly projít standardním procesem. Proč se tedy ministerstvo rozhodlo pro řešení, které opět působí chaoticky a nepřipraveně?

Anketa

Kolikrát už jste vyhráli víc než 100 tisíc?

„Opatření bylo zakomponováno do sazbového balíčku na základě politického rozhodnutí jako součást eliminace daňových výjimek a jako logický doplněk úpravy směřující k omezení poptávky po hazardních hrách ze strany hráčů. Domníváme se, že neexistuje žádný důvod, aby příjmy plynoucí z hazardu byly, na rozdíl od ostatních příjmů, osvobozeny od daně,“ upřesňuje mluvčí ministerstva Michal Žurovec na dotaz webu Peníze.cz.

„Kompletní paragrafové znění návrhu v tuto chvíli finalizujeme a bude jej možné poskytnout v řádu dnů,“ dodává. Novela má platit od roku 2020, po doplnění zamíří k poslancům.

„Jedná se o naprosto absurdní daň, kdy bude výhra zdaněna nejen Sazkou, ale také šťastným výhercem. Jde o další krok ze strany regulátora, který povede k růstu černého trhu a odradí zahraniční firmy od vstupu na trh, čímž by se zajistil vyšší výnos z loterií bez zavádění nesmyslných daní,“ reaguje mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Výhru převyšující 100 tisíc korun získalo loni jenom u této firmy 1884 lidí. „Celkově jsme jim vyplatili téměř 1,737 miliardy korun. V případě zavedení 15% daně by lidé odevzdali státu ze svých výher přes 260,5 milionu korun,“ upřesňuje mluvčí Sazky.

Na společnost, která provozuje i tradiční číselné loterie jako Sportka, přitom výrazně dopadne už zvýšení samotné speciální daně z hazardu – tedy to, co ministerstvo navrhovalo jako základ novely. Zatímco u kurzových sázek či tombol má daň z hazardu stoupnout z 23 na 25 procent, u loterií, bing a takzvaných živých her jde o zvýšení z 23 na 30 procent. Pro takzvané technické hry platí už teď sazba 35 procent (minimálně 100 korun za přístroj za den), s jejím zvýšením novela nepočítá.

Ministerstvo financí tím chce nově rozlišit hazardní hry do tří úrovní podle škodlivosti. „Nejméně rizikové jsou loterie, více rizikové kurzové sázky a nejvíce technické hry,“ upřesňuje Žurovec. Když jsou ale loterie nejméně rizikové, proč chce ministerstvo přesto zvýšit daň výrazněji právě u nich?

„V současné době se rozvíjí trh s internetovými loteriemi, v jejichž rámci vznikají hry velmi podobné technickým hrám – například internetové stírací losy nebo internetová číselná loterie, u kterých probíhá slosování každých pár minut. Jejich nebezpečnost je řádově vyšší než u loterií, kde probíhá slosování jednou za týden,“ vysvětluje mluvčí.

Schváleno!

Ještě v pátek obhajovala snížení DPH na točené pivo. V pondělí vysvětlovala, jak zvýšení spotřební daně ochrání občany před nezdravým alkoholem, hazardem i tabákem. Dvojí pohled má ministryně financí i na růst mezd.

Chrání nás před alkoholem i Sportkou. Proč ale vláda zlevní pivo?

Tak výrazné zvýšení se Sazce pochopitelně nelíbí. „Podporujeme diferenciaci hazardního trhu z hlediska společenské nebezpečnosti her. Zásadně ale nesouhlasíme s návrhem, který je v zásadním rozporu s odbornými výzkumy. Ty jednoznačně potvrzují, že číselné loterie, jakou je Sportka, nebo stírací losy, jsou nejméně společensky nebezpečné hry na trhu,“ říká Friedmann.

Kromě růstu speciální daně ale ministerstvo ještě před půl měsícem neplánovalo zavedení daně z příjmů pro samotné výherce. Podle dosavadní úpravy jsou od ní výhry z loterií, sázek a podobných her osvobozeny, pokud je provozuje firma s povolením v Česku nebo jiném státě Evropské unie či Evropského hospodářského prostoru. Jde třeba o číselné loterie, tomboly, sportovní sázky včetně dostihů, kurzové sázky, bingo, sázky v kasinu nebo hrací přístroje. Jejich společným znakem je, že do nich hráč dává vlastní peníze, nemá zaručenou jejich návratnost a případná výhra záleží – aspoň částečně – na náhodě. Spadá sem i státní účtenková loterie, kterou výslovně zmiňuje zákon.

Naopak už teď musí výherce platit daň z příjmů u her, které nepatří pod zákon o hazardu – tedy především ze spotřebitelských a znalostních soutěží, jestliže výhra přesáhne 10 tisíc korun. Danit se musí také výhry z hazardních her získané mimo Evropský hospodářský prostor.

Firmám v oboru nejvíc vadí způsob, jakým ministryně Schillerová vpašovala do návrhu právě zavedení daně z příjmů pro výhry nad 100 tisíc korun, tedy zrušení dosavadního osvobození.

„Jsme velmi nepříjemně zaskočeni faktem, že zatímco o úmyslu zvýšení speciální daně jsme dostali informaci v rámci připomínkového řízení, tuto informaci jsme se dozvěděli prostřednictvím médií, což považujeme za hrubě nekorektní. Zdanění výher bylo přidáno do vládního návrhu, aniž by to ministerstvo jakkoli komunikovalo s kterýmkoli subjektem na trhu,“ říká Marek Herman, výkonný ředitel Asociace provozovatelů kursových sázek. Ta zastupuje firmy jako Fortuna nebo Tipsport.

„Udivuje nás to o to více, že paní ministryně jako hlavní argument pro navyšování speciální daně používala výsledky analýzy RIA z roku 2015. Právě tato analýza, jejíž autorem je samo ministerstvo financí, zdaňování výher nedoporučila. Jedním z důvodů byl fakt, že zdanění výher je de facto nespravovatelné, to znamená, že zajištění takové daně by vyžadovalo vysoké náklady, ale velmi nízké výnosy,“ upozorňuje Herman.

Hrátky kolem EET

Na jednoho účastníka připadalo za duben v průměru 41 účtenek zařazených do slosování (skoro 47 bez ohledu na splnění podmínek). Medián dosáhl 31 účtenek zařazených do slosování. Proti nejaktivnějšímu hráči to jsou ale žabaři.

Rekord v Účtenkovce: Jediný člověk poslal přes 12 tisíc kódů za měsíc

Podle mluvčího ministerstva Michala Žurovce by k efektivní správě nové daně mělo přispět právě to, že se bude vybírat až od výher převyšujících 100 tisíc korun.

Asociace provozovatelů kursových sázek se obává i prudkého nárůstu fiktivních účtů, s jejichž pomocí se budou sportovní sázkaři vyhýbat hranici 100 tisíc korun. „Skokově by například narostl počet sázkařů, kteří by začali sázet za své babičky, manželky či sourozence s cílem, aby došlo k rozmělnění výher na nižší částky. Tomu žádný zákon nedokáže zabránit,“ říká Herman. Dodává, že zdaněním tuzemských výher by došlo ke zvýhodnění zahraniční konkurence a k oživení nelegálního trhu.

„Firmy, které provozují kursové sázení, platí sektorovou daň ve výši 23 %, která byla zavedena od roku 2017 (speciální daň z hazardu – pozn. red.). Dále platíme 19% daň z příjmu tak, jako kterýkoli podnikatelský subjekt. Naše firmy si nemohou uplatňovat odpočet DPH, což nám zdražuje všechny nákupy o 21 %. A toto by byla čtvrtá, likvidační daň. Zkušenosti z evropských zemí, které se zdanění výher pokusily zavést, ukazují, že celkový výběr daní z hazardu klesl,“ tvrdí Herman.

Státy k danění výher z hazardních her přistupují různě. Dobře je to vidět, když se třeba podíváme k sousedům. Zatímco Němci, Rakušané a Slováci výhry nedaní, v Polsku si stát z výhry vezme deset procent. A třeba v Rumunsku mají progresivní daň: Z výhry do výše přibližně 400 tisíc korun odvedete státu jedno procento, druhá sazba (16 %) je do částky zhruba 2,6 milionu korun, vyšší výhry jsou zdaněny dokonce 25 procenty.

Přidejte si nás na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Rostou?

Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?


Daně už vyřídíte stejně snadno jako v internetovém bankovnictví. Na přiznání dostanete víc času, vrácení přeplatku se můžete dočkat i dřív než doteď. Slibuje to návrh, který dokončilo ministerstvo financí. Detailně jsme prozkoumali, co přináší.

Revoluce v daňovém přiznání: Po internetu a s novými termíny

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2019 6:50, Doktor

Hezky popsáno. Nejhorší je na tom právě ten chaos, nekoncepčnost, nápady "na poslední chvíli". Stejně jako třeba rušení-nerušení superhrubé mzdy, zavádění-nezavádění paušální daně pro OSVČ, škrtání-neškrtání výjimek atd.atd., hlavně že v tom mají Andrej a Alenou vždycky včas jasno. Samotné zdanění výher mi jinak přijde logické, přestože doteď se počítalo s tím, že daň z výhry už je obsažená v těch dalších, které platí provozovatel. Marketingově to teď nebude znít tak dobře, když milionová výhra vlastně zdaleka nebude milion. Ale jak říkám, spíš mi vadí ten amatérský způsob, jak to minfin. zavádí, tak to tam vpašují mimo legislativní proces, než samotná daň.

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 5. 2019 16:54, Lloyd

Miluju tyhle průpovídky....
běžte se podívat do USA nebo západní Evropy, všude se platí nekřestanské daně z výher...
Tohle bylo myslím Kalouskovo a jeho kamarádů z hazardu....
hold kluci mohli asi získávat černe peníze na volby...
a ze rve Sazka to je opravdu humorné.....zrovna Sazka a Komárek....

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services