Daně vyřídíte jako v internetovém bankovnictví, slibuje Schillerová

pk | rubrika: Aktuality | 21. 5. 2019

Rozsáhlou modernizaci, zjednodušení a elektronizaci daní slibuje návrh, který dnes ministerstvo financí poslalo do takzvaného připomínkového řízení. Po mnoha letech plánů má mimo jiné umožnit jednoduché podání daňového přiznání přes internet.

„Stěžejní součástí novely daňového řádu je legislativní ukotvení online finančního úřadu, díky němuž si poplatníci snadno vyřeší své daňové povinnosti z pohodlí domova nebo kanceláře,“ říká ministryně financí Alena Schillerová. 

„Online finanční úřad“ má fungovat jako portál Moje daně. „Vznikne rozšířením již existující daňové informační schránky (DIS), kterou dnes využívá pouze malá část poplatníků. Díky novele se DIS „upgraduje“ na obdobu internetového bankovnictví v oblasti daní,“ upřesňuje Jakub Vintrlík z tiskového oddělení ministerstva.

„Portál nabídne možnost předvyplnění daňového přiznání údaji, jimiž finanční úřad disponuje z dřívějších daňových řízení. Bude poskytovat další informace o historii poplatníka a současně rozšíří možnost podání daňových přiznání prostřednictvím internetu,“ dodává Vintrlík.

Další vlna elektronické evidence tržeb má zelenou. Vládní koalice odmítla většinu opozičních zlepšováků. Láká na nižší DPH a úlevu pro drobné podnikatele.

Jak dál s EET? Rozšíření neuteče skoro nikdo


Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?

K přístupu do portálu (na doméně www.mojedane.cz) a k autorizaci podání budou moct lidé používat například e-občanku, přihlašovací údaje do systému datových schránek nebo údaje přidělené finančním úřadem. Se spuštěním první verze počítá ministerstvo v průběhu roku 2020.

Elektronickou formu komunikaci chce ministerstvo podpořit tím, že lidem v takovém případě prodlouží lhůtu pro podání přiznání k daním z příjmů o jeden měsíc. Schillerová tak vzala za svůj návrh pirátských poslanců, který před pár měsíci odmítla podpořit. Bonusem má být i dřívější vrácení přeplatku na dani. Skončí také povinnost využívat elektronické formuláře pro lidi, kteří si dobrovolně zřídili datovou schránku.

Novela podle Schillerové také umožní částečné vracení nadměrných odpočtů DPH v podobě záloh, zjednoduší kontrolní postupy, sníží daňové pokuty a úroky a podpoří elektronickou komunikaci s finančním úřadem.

„Navrhujeme snížení takzvaných reparačních úroků na úroveň odpovídající občanskému zákoníku,“ říká ministryně. Ze současných čtrnácti procentních bodů nad úroveň repo sazby ČNB klesne úrok z prodlení o šest procentních bodů. Podle aktuálních čísel by tak klesl z celkových 15,75 % na 9,75 % (počítá se repo sazba na začátku pololetí).

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Partners Financial Services