Vyšší slevy na dítě od července, zbytek příští rok. Co a kdy mění daňový balíček

Polepší si především rodiče dvou a více dětí, zkrátka ale nepřijdou ani živnostníci a podnikatelé. Další pravidla budou naopak přísnější. Daňový balíček přinesl řadu změn. Víme, které potěší vaši peněženku a odkdy začnou platit.
Vyšší slevy na dítě od července, zbytek příští rok. Co a kdy mění daňový balíček

Daňový balíček Ministerstva financí mění hned několik daňových zákonů. „Zjednodušujeme orientaci v daňovém systému, který byl doposud často novelizován řadou samostatných zákonů. Pro občany tak bylo komplikované sledovat, kdy která změna nabývá účinnosti. Daňovým balíčkem jsme tyto novely sloučili do jedné, což samo o sobě zpřehledňuje daňový systém a přispívá k zachování právní jistoty,“ komentoval vyhlášení změn ve Sbírce zákonů ministr financí Ivan Pilný.

Ačkoli je novelizace účinná už od prvního července, většina novinek začne platit až příští rok. Výjimkou jsou vyšší slevy na děti, které můžou rodiče v zaměstnaneckém poměru začít uplatňovat už v létě.

Zaměstnanci: sleva na dítě se zvedá

Sleva na vyživované děti stoupá už druhý rok v řadě. Letos se díky daňovému balíčku zvedne o 200 korun na druhé dítě a o 300 korun na třetí a každé další vyživované dítě. Daňové zvýhodnění na druhé dítě tak bude dělat 1617 korun měsíčně (19 404 korun ročně). Kdo má tří a více dětí odečte si 2017 korun měsíčně (24 204 korun ročně). Sleva se dvojnásobí, pokud je dítě zdravotně postižené.

Změnu rodiče pocítí poprvé v srpnu při výplatě červencové mzdy. O kolik přesně, si lehce propočtete na naší kalkulačce čisté mzdy.

Výpočet čisté mzdy

+

Další kalkulačky

Vyšší slevy na dítě ale můžete uplatnit i zpětně od začátku roku 2017. Na výplatní pásce to ale bude znát až příští rok, kdy za vás zaměstnavatel podá roční zúčtování, nebo jakmile podáte daňové přiznání za rok 2017.

Nezapomeňte! Slevu na dítě může vždycky uplatňovat jen jeden z rodičů.

Prvorození, neplačte!

Od příštího roku se rodiče dočkají další slevy na dítě. A tentokrát si můžou mnout ruce i rodiče jedináčků. Součástí novely zákona o státní sociální podpoře, kterou minulý týden podepsal prezident, je zvýšení daňové slevy na první dítě. Sleva na první dítě vzroste o 150 korun měsíčně, tedy na 1267 korun (15 204 korun ročně).

Novinka bude platit od příštího roku. Vedle daňové slevy zmírní pravidla čerpání rodičovského příspěvku a zvyšuje i přídavky na dítě nebo odměny pěstounů.

OSVČ: Sleva na dítě i manželku

Vyšší slevy na děti se samozřejmě týkají i samostatně výdělečně činných rodičů. Nově včetně živnostníků, kteří uplatňují výdaje paušálem a neměli v posledních letech na slevu na dítě nárok. Vedle slevy na dítě se vrací také sleva na manžela či manželku, která aktuálně dělá 24 840 korun ročně. Případně 49 680 korun ročně, pokud je partner zdravotně postižený.

Zmíněné novinky ale mají jeden háček – velkorysejší slevy „vyvažuje“ zpřísnění výdajových paušálů. Ty se vždy odečítají pouze do určité výše ročních příjmů. Zatímco dosud dělal limit dva miliony korun, nově OSVČ odečtou výdaje paušálem u příjmů maximálně do milionu korun.

Typ činnosti

Výdajový paušál

Max. odečtené výdaje za rok 2016

Max. odečtené výdaje za rok 2017

Řemeslníci a podnikatelé v zemědělské výrobě, lesním a vodním hospodářství

80 %

1 600 000 Kč

800 000 Kč

Ostatní živnosti

60 %

1 200 000 Kč

600 000 Kč

Svobodná povolání, tlumočníci, znalci, insolvenční správci, spisovatelé, sportovci, advokáti nebo lékaři

40 %

800 000 Kč

400 000 Kč

Příjmy z pronájmů

30 %

600 000 Kč

300 000 Kč

Na rozdíl od zaměstnanců můžou podnikatelé vyšší slevy na dítě (a slevu na manželku) uplatnit až při podání daňového přiznání za rok 2017. Pro příští rok nicméně platí takzvané přechodné období – živnostníci se můžou rozhodnout, jestli chtějí uplatnit slevy, nebo se jich ještě pro tentokrát vzdají a naposledy odečtou výdaje podle starých pravidel.

Pro ty, kdo se množí

Za míň peněz stejně muziky

Rodičům s dětmi stát dost možná uleví i jinde. Vláda totiž před časem schválila nižší sociální pojištění pro rodiče se dvěma a více dětmi. Protože novela ještě neprošla ani prvním čtením v Poslanecké sněmovně, je samozřejmě otázka, jestli se zákon do voleb stihne schválit. Přesto pro vás máme kalkulačku, která propočte, jak by se snížení sazeb promítlo do vašich příjmů.

Kalkulačka. Nižší sociální pojištění pro rodiče se dvěma a více dětmi

Daňový bonus: Přísnější pravidla

Se slevami na dítě se pojí také nárok na daňový bonus. Maximálně 60 300 korun za rok stát vyplatí rodičům, kterým po započtení slev na dítě vyjde záporná daň z příjmů. Čerpání daňového bonusu je ale podmíněné dosažením určitého příjmu – pomýšlet na něj můžou pouze rodiče, kteří v daném roce (přesněji zdaňovacím období) vydělali alespoň šestinásobek minimální mzdy. Letos tedy alespoň 66 000 korun.

Do rozhodných příjmů se dosud započítávaly výdělky ze zaměstnání a podnikání, příjmy z nájmů a kapitálového majetku. Nově se ale budou posuzovat pouze příjmy ze závislé nebo samostatně výdělečné činnosti. Příjmy z nájmů a kapitálového majetku daňový balíček škrtá.

  • Nová pravidla pro daňový bonus začnou platit v roce 2018.

Zaměstnání malého rozsahu: Srážková daň

Patnáctiprocentní srážkovou daň bude nově možné strhnout i v případě příjmů ze zaměstnání malého rozsahu. Výdělek z takového zaměstnání ovšem nesmí dělat víc jak 2500 korun měsíčně. Daň pak srazí přímo zaměstnavatel a zaměstnanec se vyhne podání daňového přiznání. Srážkovou daní se doteď danily pouze příjmy do 10 tisíc korun měsíčně. Typicky příjmy z dohody o provedení práce nebo autorské honoráře.

  • Příjmy do 2500 korun se začnou danit srážkovou daní od roku 2018.

Sleva na invaliditu: Stačí nárok

Invalidé a těžce zdravotně postižení nově uplatní daňovou slevu dřív. Slevu na dani mohli totiž invalidé započítat teprve v momentě, kdy jim okresní správa sociálního zabezpečení začala vyplácet invalidní důchod, zdravotně postižení až po vydání průkazky ZTP/P. Díky daňovému balíčku ale bude stačit, když sociálka uzná, že máte na důchod nebo průkaz nárok. Stejná pravidla se týkají i slevy na zdravotné postiženého manžela nebo manželku.

Člověk invalidní v prvním či druhém stupni si může z daně z příjmů odečíst 2520 korun ročně, na slevu 5040 korun pak mají nárok lidé invalidní ve třetím stupni. Člověk se zvlášť těžkým postižením a průkazkou ZTP/P má ročně nárok na slevu ve výši 16 140 korun. Sleva na zdravotně postiženého manžela či manželku dělá 49 680 korun ročně.

  • Nová pravidla začnou platit v roce 2018.

Vyhlížíme

Na krev! Na dřeň! Vyšší slevy pro dárce

Senátoři mají na stole ještě jednu novelu týkající se daní. Konkrétně vyšších odpočtů pro dárce krve a kostní dřeně. Pokud novela projde přes Senát a prezidenta, budou si moct první jmenovaní snížit základ daně o tři tisíce namísto současných dvou tisíc korun. Dárci kostní dřeně si za jeden odběr odečtou dvacet tisíc korun.

Rozšíření paušální daně

Daňový balíček značně rozšířil také možnost platit daň paušálem. Paušální daň se totiž doteď týkala pouze podnikatelů bez zaměstnanců, nově se ale rozšiřuje i na podnikatele se zaměstnanci a živnostníky, kteří mají vedle příjmů z podnikání i příjmy ze zaměstnání. Podmínka je, aby jejich příjmy nedělaly ročně víc jak pět milionů korun.

Podnikatel, který chce platit daň paušálem, si musí s finančním úřadem předem dohodnout výši daně. Částku je potřeba určit na základě minulých a očekávaných příjmů. Zároveň platí, že každý podnikatel musí platit minimálně 600 korun (po slevách). V praxi se proto nemusí paušální daň každému vyplatit. Podrobnosti v článku:

Letos už se k paušální dani přihlásit nestihnete – dohodnutá a schválená totiž musela být nejpozději patnáctého května. Kdo chce paušální daň začít platit od příštího roku, bude si muset zažádat do konce ledna 2018.

Konečně poslední novinka (i když jen kosmetická) ve prospěch daňových poplatníků – na finančáku půjde platit kartou. „V dnešní době elektronizace je umožnění úřadům přijímat platby kartou naprostou nezbytností,“ myslí si ministr financí. V praxi bude ovšem záležet, jestli stejný názor sdílí i úřad ve vašem městě. Karty totiž nebudou brát všude, ale jen na úřadech, které se rozhodnou tento typ placení nabízet.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services