Investice a daně III: Dluhopisy

Jan Traxler | rubrika: Jak na to | 7. 3. 2016 | 2 komentáře
Jak správně zdanit úroky? Kdy je u „jednokorunových“ dluhopisů daň nulová? Jak zdanit výnosy zero-bondů?
Investice a daně III: Dluhopisy

Existují v zásadě dva základní druhy dluhopisů. Nejčastěji se jedná o klasický kuponový dluhopis, jehož emitent vyplácí věřitelům (držitelům dluhopisu) pravidelný úrok, ať už roční, nebo třeba měsíční. Tento úrok patří mezi tzv. kapitálové příjmy podle § 8 zákona o daních z příjmů.

Pokud dluhopis vydává emitent s oficiálním sídlem v Česku, standardně úroky vyplácí už zdaněné patnáctiprocentní srážkovou daní. Za odvedení daně odpovídá emitent dluhopisu. Tento příjem se tedy do daňového přiznání již neuvádí. Pokud ale emitent l při výplatě úroku daň nesrazil nebo pokud se jedná o zahraničního emitenta, a tedy příjem ze zahraničí, uvádíme příjem z vyplacených úroků do daňového přiznání jako dílčí základ daně.

Tady je na místě upozornit, podobně jako u dividend, že mnoho emitentů dluhopisů, které se nabízejí a prodávají v Česku, má sídlo v zahraničí. V takovém případě je nutné postupovat obdobně jako u dividend ze zahraničí, tedy příjem v Česku zdanit. Pokud byly úroky zdaněné už v zahraničí, v příloze daňového přiznání č. 3 pak můžete uplatnit zápočet daně sražené v zahraničí.

Celoroční kurz 2015

Vybrané jednotné kurzy platné pro rok 2015

Země

Měna

Kurz

EMU

EUR/CZK

27,27

USA

USD/CZK

24,69

Velká Británie

GBP/CZK

37,66

Švýcarsko

CHF/CZK

25,62

Kanada

CAD/CZK

19,16

Polsko

PLN/CZK

6,52

Švédsko

SEK/CZK

2,92

Norsko

NOK/CZK

3,04

Zdroj: Pokyn GFŘ D-25 ze dne 4. 1. 2016

Přiznej se jako kapitalista

Investice a daně

Náš miniseriál věnovaný danění příjmů z investic:

Byl-li úrok vyplacen v cizí měně, přepočítáme ho na české koruny jednotným kurzem stanoveným pro každé zdaňovací období pokynem Generálního finančního ředitelství dle průměrných kurzů ČNB.

Zaokrouhlování, nulová daň

U dluhopisů emitovaných do 31. prosince 2012 platí ještě přechodné ustanovení, podle kterého se základ daně stanoví samostatně za jednotlivé cenné papíry, a to i v případě držby cenných papírů stejného druhu od jednoho emitenta. Základ daně se pak zaokrouhluje se na celé koruny dolů. Například dluhopis se jmenovitou hodnotou 1 Kč a úrokem pět procent ročně vyplácí úrok pět haléřů na jeden cenný papír, což se zaokrouhlí na celé koruny dolů, tudíž základ daně je nula korun – bez ohledu na to, kolik kusů dluhopisů investor vlastní. Podobně dluhopis se jmenovitou hodnotou deset korun a úrokem devět procent. Zde je vyplácený úrok 90 haléřů, což se také zaokrouhlí na nula korun a daň se tedy neplatí.

Ovšem pozor, od 1. ledna 2013 platí novelizace, podle které se u všech dluhopisů emitovaných od 1. ledna 2013 základ daně už nezaokrouhluje po jednotlivých cenných papírech, ale až v součtu za všechny. Tedy pokud vlastníte dluhopisy s jmenovitou hodnotou jedna koruna emitované až v roce 2013 a později, tento dluhopis nese například pětiprocentní úrok a vy máte sto tisíc kusů, emitent dluhopisu vám vyplatí roční úrok 5000 korun. (Srazí z nich patnáctiprocentní daň, takže vám přijde 4250 korun.)

Výnos zero-bondu

Vedle klasických kuponových dluhopisů existují také zero-bondy, což jsou dluhopisy, které nevyplácejí žádný úrok, ale jejich emisní hodnota je záměrně nižší než jmenovitá hodnota. Výnos je pak daný rozdílem jmenovité hodnoty inkasované při splatnosti dluhopisu a pořizovací emisní hodnoty. Také tento výnos je při splatnosti dluhopisu zdaňován jako kapitálový výnos podle § 8, daní se tedy klasicky patnácti procenty. 

Stahujte!

Daňové přiznání – formuláře

Toto jsou interaktivní pdf formuláře (pozor v prohlížeči se nemusí otevřít dobře, stáhněte si je do počítače). V galerii formulářů nabízíme i formuláře pouze k tisku a interaktivní formuláře v MS Excel.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Příjem z prodeje dluhopisů

Pokud koupíte libovolný dluhopis na burze a po nějaké době ho na burze zase prodáte, jedná se o příjem z prodeje cenných papírů, který spadá pod ostatní příjmy podle § 10 zákona o daních z příjmů. Platí obdobná pravidla a možnosti osvobození jako pro příjem z prodeje akcií nebo podílových listů. Proti zdanitelnému příjmu uplatňujete náklady na pořízení dluhopisu.

Vlastníte-li dluhopis déle než tři roky, je příjem z prodeje dluhopisu osvobozený od daně z příjmů. Příjem je také osvobozený od daně, pokud celkový příjem z prodeje cenných papírů v daném zdaňovacím období nepřekročí částku sto tisíc korun. Pro jistotu znovu opakuji, rozhodující tu není výše zisku, ale výše celkového příjmu z prodeje cenných papírů, i kdyby investor na prodeji tratil.

Je-li dluhopis a obdobně třeba i investiční certifikát obchodovaný v cizí měně, musíme příjem i výdaj přepočítat jednotným kurzem na koruny (viz výše). Do přílohy č. 2 daňového přiznání pak uvádíme příjmy a výdaje přepočtené na koruny. Dílčím základem daně je opět kladný rozdíl mezi příjmy a výdaji, v případě ztráty tedy nula korun.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z příjmů: Kdo musí v roce 2016 podat daňové přiznání

2. 3. 2016 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Daň z příjmů: Kdo musí v roce 2016 podat daňové přiznání

Březen, měsíc růžového formuláře, je tu. Peníze.cz přinesou seriál článků, který poradí, jak se s přiznáváním daně z příjmů za rok 2015 vypořádat. V prvním dílu se podíváme, kdo letos... celý článek

Investice a daně II: Dividendy

29. 2. 2016 | Jan Traxler | 14 komentářů

Investice a daně II: Dividendy

Zítra začíná březen, měsíc přiznávání. Jak správně danit dividendy? Kdy je uvést do daňového přiznání a kdy ne? Pozor zejména na dividendy vyplácené ze zahraničí.

Investice a daně I: Akcie a fondy

22. 2. 2016 | Jan Traxler | 41 komentářů

Investice a daně I: Akcie a fondy

Výnosy z investic je potřeba řádně zdanit. Některé jsou ale od daně osvobozeny. Jak správně zdanit příjem z prodeje akcií, podílových listů či jiných cenných papírů?

Dluhopisy. 2015: Dna jsme se dotkli. 2016: Neodrazíme se

13. 1. 2016 | Jan Traxler | 13 komentářů

Dluhopisy. 2015: Dna jsme se dotkli. 2016: Neodrazíme se

Výnosy dluhopisů v Česku sice dosáhly na dno, ale to neznamená, že se od něj odrazí, budou dál nízké. Dávejte si pozor na neveřejné emise dluhopisů a držte se stranou high yield dluhopisů.... celý článek

Zácpa na trhu s dluhopisy. Přijdou runy na fondy?

21. 12. 2015 | Vlad Ender | 9 komentářů

Zácpa na trhu s dluhopisy. Přijdou runy na fondy?

Za výhodu investičních fondů se považuje likvidita. Zachce se vám – a necháte si podíl vyměnit za peníze. Jenže... v podmínkách fondů bývá ustanovení, podle kterého fond může vyplácení... celý článek

Partners Financial Services