Deset dobrých rad: Daňové přiznání na poslední chvíli

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 23. 3. 2015
Čas na podání daňového přiznání za loňský rok nemilosrdně odtikává. Nechali jste vyplnění růžového formuláře na poslední chvíli? Máme pro vás deset užitečných tipů. Co je letos jinak, co se vyplatí vědět a v čem se snadno udělá bota?
Deset dobrých rad: Daňové přiznání na poslední chvíli

Pravidly a úskalími přiznávání (a placení) daně z příjmů za loňský rok jsme vás provedli v čtyřdílném seriálu:

Dneska vypíchneme pár novinek a tipů, které se můžou každému, koho vyplňování daňového přiznání teprve čeká, hodit.

+3
+
-

1. Elektronické podání: Můžete ho obejít

Kdo má aktivní datovou schránku, musí od letoška podávat daňové přiznání elektronicky. Za porušení povinnosti se ukládá automaticky dvoutisícová pokuta. Ale i když to s datovkou ještě neumíte, neplašte se. Pravidlo je nové, takže letos berní úředníci ještě přimhouří oči. Podmínka elektronického podání se bude považovat za splněnou, i když zvolíte následující postup. Daňové přiznání podáte přes web finanční správy – vyplníte a elektronicky pošlete na příslušný úřad, ovšem bez elektronického podpisu. S tím, že přiznání do pěti dnů potvrdíte, písemně nebo ústně do protokolu přímo na finančáku. Podrobnější informace v článku.

+4
+
-

2. Pozor na limity u paušálů

Jestli v daňovém přiznání uplatňujete výdaje paušálem, nemůžete využít daňové zvýhodnění na manžela či manželku ani daňovou slevu na dítě.

A další limity: čtyřicetiprocentní a třicetiprocentní paušál můžete nově uplatnit na příjmy do maximální výše dvou milionů korun. Z příjmů nad tuto hranici se při použití paušálu žádné výdaje neodečtou. (Pro šedesátiprocentní a osmdesátiprocentní paušály totéž platí pro příští daňové přiznání.)

+6
+
-

3. Příležitostný příjem: Limit se zvýšil na třicet tisíc

Příjmy z příležitostných činností, které v roce 2014 nepřekročily limit třicet tisíc, přiznávat a danit nemusíte. Novinka. Ještě za rok 2013 platil nižší limit dvaceti tisíc. Ale pozor: myšlen je vážně příjem, ne zisk (příjem snížený o výdaje). Kdo limit překročí, musí veškerý příjem z příležitostných činností zahrnout do přiznání a zdanit. Aby byla splněna podmínka „příležitostnosti“, musí jít o činnost, které se věnujete opravdu spíš výjimečně nebo nárazově. Podrobnější informace v článku.

+6
+
-

4. Nezapomeňte na příjmy z pronájmu

Přiznat a zdanit musíte také příjmy z pronájmu nemovitostí, bytů nebo movitých věcí – takže třeba i pozemků nebo garáže. Až na pár výjimek. Pokud se jedná jen o příležitostný pronájem movité věci s příjmem do třiceti tisíc za rok, daň ani přiznání řešit nemusíte. Totéž platí, když máte příjmy ze závislé činnosti (tedy typicky ze zaměstnání) a vaše příjmy z pronájmu (movitých nebo nemovitých věcí) nepřesáhnou šest tisíc za rok. Nebo pokud jste důchodce, student či matka na rodičovské a vaše roční příjmy z pronájmu nepřesáhnou patnáct tisíc.

+5
+
-

5. Penzijko: Pozor, každý odečítat nemůže

Jestli si platíte penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření, můžete si platby odečíst ze základu daně z příjmů. Odpočítávat ale může jen člověk, který si do fondů loni odvedl (ze svého, příspěvky zaměstnavatele se nepočítají) víc než dvanáct tisíc, a to právě peníze, které jsou nad tenhle limit. Maximálně se dá odečíst taky dvanáct tisíc. Občas to mate. Takže konkrétně: Dáte na penzijko dvanáct tisíc, neodečtete nic, dáte patnáct tisíc, odečtete tři. Dáte čtyřiadvacet a odečtete dvanáct. Dáte pětadvacet, odečtete zase dvanáct, protože víc prostě nejde.

+3
+
-

6. Za dary na dobročinné účely si odečtěte víc

Jestli jste loni přispívali na veřejně prospěšné účely, můžete si příspěvky odečíst od základu daně. Výčet dobročinných účelů a typů příspěvků, které se uznávají, najdete v § 15, odst. 1 zákona o dani z příjmů. Základní podmínka odpočtu: výše darů, které jste poskytli, loni dosáhla alespoň tisícikoruny nebo přesáhla dvě procenta vašeho původního daňového základu. Shora je výše odpočtu omezena na patnáct procent původního základu daně. Ještě v roce 2013 platil nižší limit deseti procent.

+2
+
-

7. Slevu na poplatníka a manželku nekraťte, u slevy na dítě záleží

Zmatek bývá kolem daňových zvýhodnění. Tak předně: základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun můžou opět uplatňovat i vydělávající důchodci. A další příjemná vlastnost slevy na poplatníka: bez ohledu na to, jak dlouho vaše výdělečná činnost loni trvala, si z daně odečítáte celou slevu, nijak se nekrátí.

Nekrátí se ani daňové zvýhodnění na vyživovaného manžela či manželku – buď ho uplatníte v plné výši (24 840 Kč za rok) nebo vůbec; podrobnější výklad toho, kdo má na slevu nárok, najdete v článku.

Opak platí u daňového zvýhodnění na dítě, které smíte uplatnit jen za měsíce, kdy jste splňovali podmínky – žili s nezaopatřeným dítětem ve společné domácnosti. Měsíčně dělá sleva 1117 korun, za celý rok 2014 pak 13 404 korun na jedno dítě.

+4
+
-

8. Novinka: školkovné

Novinkou je školkovné – respektive daňová sleva na „umístění dítěte v předškolním zařízení“. Z daně z příjmů si jeden z rodičů dítěte může za rok 2014 odečíst výdaje na školku nebo jiné předškolní zařízení až do výše 8500 korun. Výdaje musíte prokázat potvrzením od provozovatele školky.

+4
+
-

9. Srážková daň: Podejte přiznání a dostanete peníze zpátky

Kdo měl v roce 2014 jen příjmy, které se danily hned u zaměstnavatele srážkovou daní, přiznání podávat nemusí. Jde zejména o lidi, kteří pracovali na dohodu o provedení práce nebo za autorské honoráře. Jestli jste loni měli celkově jen nízké příjmy, může se ale vyplatit daňové přiznání dobrovolně podat a příjmy už zdaněné srážkovou daní do něj zanést. Můžete tak získat sraženou patnáctiprocentní daň zpátky – započtení příjmů už zdaněných srážkovou daní umožní ve větší míře nebo zcela využít daňové slevy a nezdanitelné části základu daně. Více v článku.

+5
+
-

Anketa

Už?

10. Termíny: hlídejte je, ale nepanikařte

Jestli vám daňové přiznání nezpracovává daňový poradce, máte na jeho podání čas do prvního dubna. Za den podání se považuje den, kdy jste daňové přiznání odevzdali na finančním úřadě, na poště nebo ho odeslali prostřednictvím datové schránky či daňového portálu. Jestli budete přiznání posílat poštou, udělejte to doporučeně a schovejte si podací lístek. Do prvního dubna také musíte daň z příjmů zaplatit – tady nestačí poslat, prvního dubna od vás berňák musí peníze mít, ať platíte bankovním převodem nebo složenkou.

Není to ale zase tak žhavé: když se s podáním přiznání nebo platbou daně o pár dní opozdíte, projde vám to bez ztráty květinky. A i později bude případná pokuta jen nízká – pokud tedy neplatíte hodně vysoké daně. Víc o sankcích pro opozdilce najdete v článku.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmů v roce 2015

5. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Jak podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmů v roce 2015

Seriál o dani z příjmů míří do finále. Spoustu užitečného už od nás víte. Zbývá ještě dodat, jak a kde daňové přiznání v roce 2015 podat, jak a kde daň z příjmů zaplatit. A co se stane,... celý článek

Daňové přiznání 2015. Jak si snížit daně

4. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Daňové přiznání 2015. Jak si snížit daně

Pokračujeme v sérii článků o dani z příjmů. Dneska poradíme, jak si daně snížit. Nečekejte fígly a triky za hranicí zákona. Přehledně a srozumitelně vyložíme, jaká daňová zvýhodnění... celý článek

Daňové přiznání a výdajové paušály: Pravidla a úskalí pro letošní rok

3. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Daňové přiznání a výdajové paušály: Pravidla a úskalí pro letošní rok

Na podání daňového přiznání za loňský rok zbývá necelý měsíc. V prvním díle seriálu o dani z příjmů jsme se zabývali tím, kdo se letos musí přiznat. Dneska se zaměříme na živnostníky... celý článek

Přiznání k dani z příjmů: Kdo se musí v roce 2015 přiznat

2. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Přiznání k dani z příjmů: Kdo se musí v roce 2015 přiznat

Na podání daňového přiznání k dani z příjmů zbývá měsíc. Startujeme sérii článků, ve které upozorníme na novinky a připomeneme vše starší a důležité. Máme pro vás aktuální daňové formuláře... celý článek

Partners Financial Services