Jak podat daňové přiznání elektronicky?

František Mašek | rubrika: Jak na to | 3. 3. 2011 | 8 komentářů
Jak podat daňové přiznání elektronicky?
Češi obvykle vyplňují daňové přiznání na poslední chvíli, což je letos do 1. dubna. Finanční úřady navíc od ledna bez pokuty tolerují, když to bude o pět pracovních dnů později. Kromě finančních úřadů a pošt, kde to bývá s velkou frontou, můžete podat daňové přiznání elektronicky.

Kdo letos podává daňové přiznání fyzických osob za rok 2010, má do prvního dubna, kdy tak může učinit, ještě více než čtyři týdny času. Vyplňovat přiznání na poslední chvíli, nebo i po zákonem tolerovaném termínu, což je o pět pracovních dnů později, tedy po 7. dubnu, může ovšem přijít draho. Podle nového daňového řádu je to nejméně za pět set korun.

Využijete pomoc České daňové správy?

Kdo raději vyplňuje daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob (blíže viz článek Daně 2010: Od letoška máte na zaplacení několik dnů navíc) klasickým způsobem. může využít formuláře, které najde v tomto článku.

Přiznání je ale také možné vyplnit elektronicky a k tomu využít elektronickou aplikaci EPO České daňové správy, kterou najdete  zde. Na stránce, která se objeví, nejprve kliknete na Elektronické podání pro daňovou správu. Než začnete s vyplňováním vlastního přiznání, musíte si ovšem zkontrolovat správné nastavení počítače, případně stáhnout potřebný software. Následně se kliknutím v boxu vpravo dostanete na elektronický formulář daně z příjmu fyzických osob.

Jak upozorňuje Veronika Najmanová z firmy Harnol&Partners, s.r.o., poskytující daňové a účetní služby, tato aplikace počítá mezisoučty a upozorňuje na chyby. Formulář lze uložit rozpracovaný i finální, vytisknout nebo poslat přes daňový portál. Po kontrole stačí jen stisknout tlačítko „odeslat“. 

Pozor na elektronický podpis

Daňové přiznání poslané přes aplikaci EPO ale musí mít elektronický podpis poplatníka, nebo jeho zplnomocněného zástupce. Originál jeho plné moci přitom musíte finančnímu úřadu poslat poštou, nebo osobně přes podatelnu, a to do termínu pro podání daňového přiznání bez prodloužení lhůty.

Elektronický podpis získáte poměrně snadno na poště. Předtím si je však třeba na internetu stáhnout a vyplnit smlouvy s Českou poštou a žádost, jejíž vyřízení stojí několik stovek. 

Přiznání je možné poslat přes daňový portál i bez elektronického podpisu. Stačí přitom zaškrtnout kolonku nepodepisovat (tedy bez elektronického podpisu). Uživatel pak dostane potvrzení, že bylo přiznání přijato, které si může stáhnout do počítače, říká Najmanová. Dozví se ale také, že si ještě musí vytisknout, podepsat a do 5 dnů  (poštou či přes podatelnu) dodat na finanční úřad potvrzení, v němž svým podpisem potvrdí, že jeho daňové přiznání, podané bez elektronického podpisu, obsahuje správné informace. I tuto možnost mu nabízí aplikace EPO.

Je to složitější, časově ale obvykle méně náročné, než stát třeba do půlnoci 1. dubna s daňovým přiznáním na některé poště, která má otevřeno, jako v Praze třeba v Jindřišské ulici.

Daňové přiznání lze podat přes elektronický portál bez elektronického podpisu, třeba i pět minut před konečným termínem, jímž je letos půlnoc 1. dubna. Do pěti dnů k němu ale musíte poslat poštou podepsané potvrzení, že jste je podali.

Jak upozorňuje Najmanová, zmíněná aplikace ale často bývá před hromadným podáváním daňových přiznání (daň z nemovitostí do 31.1., daň z příjmů nyní) přeplněná a někdy se do ní nelze dostat. To ale bývá spíše přes den, nikoliv včer či v noci.

Přiznání je možné podat na daňovém portálu, nebo v jiné aplikaci - ve vašem účetním programu nebo přímo v programu pro vyplňování daňových a jiných formulářů. Ty jsou většinou placené, existují však i vzorové zdarma. Po vyplnění se uloží do počítače a pošlou finančnímu úřadu ve formátu .xml. Elektronicky lze přiznání odeslat pouze přes daňový portál (EPO) nebo datovou schránku. Daňová přiznání odeslaná z datové schránky poplatníka, případně jeho zplnomocněného zástupce, nemusí být opatřena elektronickým podpisem.

Anketa

Podáváte daňové přiznání elektronicky?

Jde to i přes datovou schránku

Zprovoznit datovou schránku je mnohem snazší než získat elektronický podpis. Stačí zajít na CzechPoint, který najdeme hlavně na obecních úřadech či poštách. Na základě jednostránkové žádosti získá dotyčný do tří dnů zdarma datovou schránku, do 5-7 dnů obdrží přístupový kód. Do schránky se lze přihlásit kdekoliv, kde funguje internet.

Přílohy k elektronicky podávanému daňovému přiznání je možné naskenovat a poslat z aplikace EPO (daňový portál) přes odesílání tzv. obecné písemnosti (například ve formátu PDF). Soubory v tomto formátu lze posílat i jako datovou zprávu z datové schránky.

Pokud se ale posílají finančnímu úřadu přílohy v originále, musíte je poslat zvlášť poštou, nebo podat přes podatelnu, říká Najmanová.

Kvůli prokazatelnosti doporučuje podat daňové přiznání přes EPO nebo přes datovou schránku. Výhodou je potvrzení, kdy bylo přiznání podáno.

Je ovšem třeba počítat s tím, že datová schránka uchovává poštu jen 90 dnů, takže si je třeba vše uložit do počítače (některé účetní programy, které pracují s datovými schránkami, ukládají zprávy automaticky).

Pozor na zbytečnou pokutu!

"Podle nového daňového řádu je také od 1.ledna 2011 třeba, aby si poplatník, který posílá daňové přiznání elektronicky, nebo poštou, zkontroloval, že jej posílá na svůj místně příslušný finanční úřad," varuje Najmanová. Do konce roku 2010 bylo možné takto poslat přiznání kamkoli, FÚ si ho musely předat a za datum podání bylo považováno datum, kdy pošta přiznání převzala (nebo kdy bylo odesláno elektronicky).

Nově si ho sice FÚ také musí „bez zbytečného odkladu“ postoupit dál, za den podání se ale pokládá den, kdy daňové přiznání dorazilo na správný finanční úřad (když bylo posláno jinam). Poplatník to nemůže nijak ovlivnit a mohl by platit pokutu za pozdní dodání daňového přiznání, i když je odnesl na poštu včas.

Pokud podává daňové přiznání osobně na podatelně, nadále platí, že ho může podat na nejbližším finančním úřadu. Ten ho postoupí dál a za den podání přiznání se pokládají datum, kdy občan podal přiznání na prvním finančním úřadu. Pokud poplatník pošle přiznání správně na svůj místně příslušný FÚ, za den podání je stále považován den, kdy bylo přiznání předáno na poště.

Daňová kalkulačka – výpočet daně z příjmů za rok 2010

Dílčí základy daně
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 3. 2011 12:26, Petr

Tady je link přímo na formulář daně na daňovém portálu: http://goo.gl/z0zZb

Pokud ještě nemáte v prohlížeči certifikáty od ICA.cz, tak Vám to bude nejspíš hlásit "bezpečnostní problém". Můžete klidně přidat výjimku, nebo si stáhnout ty certifikáty: http://goo.gl/7lYaP (je potřeba kořenový certifikát CA pro komerční certifikáty).

To bysme asi chtěli moc, aby si MF koupilo normání, běžně uznávaný, certifikát od Verisignu...

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 3. 2011 18:23, DoG

a kde je link?? nemam cas na byrokraciu!!! rychlo rychlo

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma představuje krůček k lepšímu světu

2. 3. 2011 | Pavel Kohout | 41 komentářů

Důchodová reforma představuje krůček k lepšímu světu

Penzijní reforma navrhovaná současnou vládou bývá kritizována jako polovičaté řešení. Ve skutečnosti je to řešení méně než poloviční, ale jde o krok správným směrem. Nesmělý, ale přece... celý článek

Daně 2010: Neplatíte víc, než skutečně musíte?

25. 2. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Daně 2010: Neplatíte víc, než skutečně musíte?

Většina daňových odpočtů či slev, které můžete využít při vyúčtování daně z příjmů fyzických osob za rok 2010, zůstává prakticky stejná jako loni. Platí to i o té nejdůležitější, která... celý článek

Daně 2010: Od letoška máte na zaplacení několik dnů navíc

11. 2. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Daně 2010: Od letoška máte na zaplacení několik dnů navíc

Češi, kteří často platí daně na poslední chvíli, mají letos několik dnů k dobru. Daňové přiznání je třeba odevzdat a daně uhradit do 1. dubna. Pokutu za pozdní platbu však zaplatí až... celý článek

Pozdě podané přiznání daně z nemovitosti je za 500 korun

17. 1. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Pozdě podané přiznání daně z nemovitosti je za 500 korun

Za dva týdny skončí leden, což je pro mnohé Čechy termín, do kdy musí podat přiznání k dani z nemovitosti. Víte, kdo je musí podat a čemu je třeba věnovat pozornost? Pozor hlavně na... celý článek

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

5. 1. 2011 | František Mašek | 24 komentářů

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

Zdravotní a sociální pojištění podnikatelů (osob samostatně výdělečně činných) je od ledna znovu vyšší. Nejvíce změn se týká nemocenské. Pokud se ji OSVČ rozhodnou platit - její úhrada... celý článek

Partners Financial Services