Fondy: z prázdnin do zajištěných kolejí

Petr Fejtek | 15. 3. 2004
Fondy: z prázdnin do zajištěných kolejí
Prodeje fondů minulý týden citelně zabrzdily. Snad to způsobily prázdniny, snad se lidé chystají na růst cen a zvyšují likvidní rezervy.

Tuzemská statistika jen málo přesahuje 100 milionů korun a ČSOB-KBC prodala také jen za 118 milionů.
Struktura již "zaběhaná": 340 milionů do peněžního trhu, ale čtvrtmiliarda prchající z dluhopisových fondů. Fix income tedy dohromady necelých 100 milionů. Vítěz jasný – sám ISČS Sporoinvest (profil, názory) si připsal 270 milionů, KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) jen necelou třetinu. Pro přesnost ještě dodejme, že v cizoměnových peněžácích odešlo 55 milionů ze slovenských korun, zatímco 25 milionů přišlo do dolarů a eur. Mezi dluhopisovými fondy opustilo nejvíc, 116 milionů korun, největší ISČS Sporobond (profil, názory), ale ostatní mu věrně sekundují.

Akciové rekordy

Minulý týden zasáhly střepiny teroristického útoku v Madridu. Evropské trhy vzápětí spadly až o 4 %, korekce poznamenala i naši burzu. Americký S&P za týden i z jiných důvodů ztratil 4,3 % (největší týdenní pokles od ledna 2003), Nasdaq si odepsal dokonce 5,1 %. Pokles však bývá vhodný čas k nákupům.
Naše akcie sice také ztratily svá úžasná maxima, ale pátek již zase obrátil indexy vzhůru. Roční růst zacinkal až o 74,36 %, loňský březen ovšem zaznamenal hluboké minimum, takže s rekordními čísly výnosu se budeme muset tak či onak rozloučit.
Přesto například roční výnos 68,5 % ING českého akciového (profil, názory, koupit) zní přímo neuvěřitelně a přes 56 % ISČS Sporotrendu (profil, názory) láká neodolatelně – také přilákal 55 milionů, ISČS Eurotrend (profil, názory) 20 milionů korun (roční výkon 40 %). Špatně si nevedou ani některé smíšené fondy, jen ty profilové ČSOB získaly (částečně na poštách) téměř 50 milionů korun, IKS Balancovaný (profil, názory) s 37% ročním výkonem 16 milionů korun. Za zmínku jistě stojí, že novela zákona konečně odstranila obstrukce při otvírání fondů, a tak bylo obnoveno obchodování s podílovými listy fondu ČSOB Kvanto Kombinovaný (profil, názory) na všech pobočkách ČSOB (profil, názory).
Přímo mezi oči svým fondům se však trefila nejdynamičtější banka roku: dalo by se říci, že jim to Komerční banka (profil, názory) "pěkně spočítala", když snad dvěma milionům svých klientů oznámila (v barvách, na křídě a s panem generálním), že její dva fondy mají výkonnost od založení kolem –40 % s výraznou vysvětlivkou, že p.a.! To by znamenalo, že IKS světových indexů (profil, názory) a IKS fond fondů (profil, názory) za čtyři roky své existence již tratily i přes 90 %. Dynamika opravdu slušná – a reklama ještě lepší. Možná dobrý test, zda takové marketingové hokusy pokusy vůbec někdo čte i…, kdo jim rozumí.

Do boje jde nový zajištěný

Zajištěné fondy zatím téměř monopolně obsadil tandem ČSOB-KBC (od března ČSOB Světový Click+ 8 a Světového Růstu 2), byť minulý týden prodali jen 34 milionů korun.
Do hry však nyní vstupuje Česká spořitelna (profil, názory) a ISČS (profil, názory) ve spolupráci mateřské finanční skupiny ERSTE, která 15. března spustila prodej nového ESPA–ČS zajištěného fondu 1. Investice na 4leté období zajišťuje podílníkovi výnos 104 % vstupní investice, ale celkový výnos se bude odvíjet od výkonu indexu STOXX 50 a může dosáhnout až 40 %.
Do 2. dubna bez vstupního poplatku (poté 1 %) a fond mohou podílníci pochopitelně kdykoli i prodat, ale samozřejmě bez garance a se sankčním výstupním poplatkem (3 % do 30. 4. 2005; 2 % do 30. 4. 2006 a 1 % později).
Celkový výnos bude spočten z hodnot indexu za 48 měsíčních období, z jejichž průměru kladných hodnot (záporné se nezapočítávají) dostane podílník 62% podíl. Jde tedy o konstrukci, jakou Česká spořitelna použila již u svého letošního Dluhopisu s kombinovaným výnosem. Je logická, dobře intuitivní, a tak ji snad pochopí nejen klienti, ale zejména sami poradci. Podílníci si navíc budou moci sami "kontrolovat", jak jim fond vynáší.
Ale – co bude (kromě budoucího vývoje evropských akcií) pro investora nejzajímavější? Nevíte? Jedno datum. Které? Nu přece výchozí – to, které "nastaví laťku" celým následujícím čtyřem rokům: tedy hodnota indexu v pátek 28. dubna. Investoři by se tedy měli pěkně modlit, aby duben byl pro evropské akcie ten nejhorší možný! A potom rychle do oblak…

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že nový zajištěný fond bude Česká spořitelna prodávat lépe než ČSOB? A že dosáhne slávy a popularity Sporoinvestu?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-153
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hvězdné války peněžních a smíšených fondů

12. 3. 2004 | Pavel Rudiš

Hvězdné války peněžních a smíšených fondů

Spolu s CRA Rating Agency jsme provedli roční vyhodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice. Víte, jak si v roce 2003 vedly fondy peněžního trhu a fondy smíšené? celý článek

Hvězdné války akciových a dluhopisových fondů

10. 3. 2004 | Pavel Rudiš

Hvězdné války akciových a dluhopisových fondů

Peníze.CZ spolu s CRA Rating Agency provedly počátkem roku 2004 podle metodiky CRA Fond Scoringu roční vyhodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice. Přinášíme... celý článek

Fondy: jistota je jistota

8. 3. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: jistota je jistota

Půl miliardy v zajištěných fondech, tři sta milionů v peněžním trhu, exodus z dluhopisů. Žádná nová společnost neoznámila prodej fondů přes poštu.

Fondy: žádné změny trendů

1. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: žádné změny trendů

Sumy přitékající do některých fondů sice oslňují, ale po započtení čtvrtmiliardy opakovaně prchající z dluhopisových fondů není již situace nijak slavná.

Fondy stále čekají na svůj čas

17. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy stále čekají na svůj čas

Loňský nárůst majetku ve fondech přesáhl sice 20 miliard Kč, o nijak úspěšném roce však hovořit nelze. V roce předchozím, tedy 2002, to byl totiž více než dvojnásobek. Rozdíl v tempu... celý článek

Partners Financial Services