Už je čas! Co si letos ohlídat u placení daně z nemovitosti

Kateřina Hovorková | rubrika: Jak na to | 24. 5. 2023 05:00 aktualizováno 31. 5. 2023 06:30 | 1 komentář
Daň z nemovitých věcí musí být zaplacena do konce května. Co dělat, když vám nepřišla složenka a proč si někteří majitelé letos připlatí?
Už je čas! Co si letos ohlídat u placení daně z nemovitosti

Zdroj: Shutterstock

Skoro 80 procent lidí v Česku vlastní nemovitost. A ti všichni musí platit daň z nemovitých věcí. Pro většinu Čechů platí povinnost zaplatit daň do konce května. Pokud je ale částka vyšší než pět tisíc korun, můžou ji hradit ve dvou stejných splátkách. Jednu do konce května, druhou do konce listopadu.  

„Platí se vždy za ty nemovitosti, které lidé vlastní k 1. lednu daného roku. Rozhodující jsou právní účinky vkladu do katastru. Ke změnám během roku se nepřihlíží. To znamená, že když během roku 2023 koupíte dům, daň za něj zaplatíte až v roce 2024. Kdo nemovitost ve stejném roce koupí i prodá, neplatí daň vůbec,“ říká daňová expertka Jana Jáčová ze společnosti UOL Účetnictví.  

Zmatek s datovými schránkami 

Finanční úřad zpravidla posílá složenky s údaji k platbě, není to však jeho povinnost. Údaje k dani z nemovitostí si lidé také mohou nechat zasílat e-mailem nebo je najdou v datové schránce. V souvislosti s letošní povinností podnikatelů komunikovat se státem prostřednictvím datových schránek, oznámila finanční správa, že najdou informace k úhradě daně právě v ní.  

„Finanční správa uvádí, že všichni držitelé datových schránek, kteří nemají aktivovanou službu SIPO či zasílání informací e-mailem, obdrží informace k platbě daně z nemovitých věcí do svých datových schránek. Domníváme se však, že v případech, kdy má fyzická osoba zřízenu jen podnikatelskou datovou schránku a danou nemovitost nevyužívá pro podnikání, neměl by finanční úřad do této datové schránky ohledně této daně nic zasílat,“ říká advokát Roman Burnus z kanceláře Grant Thornton.  

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Podnikatelé, kteří mají osobní i podnikatelskou datovou schránku a nemovitost nevyužívají k podnikání, by tak údaje k dani měli dostat do osobní schránky. Vzhledem k tomu, že podle advokáta Burnuse i sama finanční správa bojuje s novými pravidly pro komunikaci prostřednictvím datových schránek, je lepší zkontrolovat obě datové schránky.  

Může se stát, že ale údaje nepřijdou ani do normální, ani do datové schránky. „Pokud vlastníte nemovitosti spadající pod vícero finančních úřadů, dostanete složenku do schránky mezi posledními. Jestliže nebudete mít ve schránce složenku ani ke konci května, kontaktujte územní pracoviště místně příslušného finančního úřadu. Tak zjistíte přesnou výši daně, kterou máte zaplatit,“ doporučuje Michal Jelínek. 

Jak připomíná finanční správa, daň je možné zaplatit bezhotovostním převodem na účet finančního úřadu, prostřednictvím poštovní poukázky či prostřednictvím SIPO, což platí pro lidi, kteří se k této službě přihlásili na finančním úřadě do 31. ledna 2023. 

Výše daně se může měnit

Výše daně záleží nejenom na velikosti nemovitosti, ale především na tom, v jaké obci se nachází. „Rozhodně neplatí, že kdo vlastní nemovitost několik let, platí každý rok stejně vysokou daň z nemovitých věcí. Důležitý pro výpočet konečné částky je totiž koeficient, který stanovují zastupitelé jednotlivých obcí. Daň z nemovitých věcí je jedinou z daní, jejíž výnos je v současnosti příjmem obce, na jejímž katastrálním území se nemovitá věc nachází,“ uvádí Michal Jelínek ze společnosti V4 Group.  

Podle něj se podíl z výnosu daně z nemovitých věcí od roku 2006 zvyšuje. V roce 2006 byl čistý výnos 5,017 miliardy korun, v roce 2019 byl dvojnásobný a činil už 10,935 miliardy a o rok později už přes 11,5 miliardy. „Důvodem postupného zvyšování výnosu z této daně byla jednak změna sazeb a jednak také zvýšení místních koeficientů. V porovnání se zeměmi Evropské unie je podíl výnosu daně z nemovitých věcí na celkových daňových výnosech jeden z nejnižších,“ doplňuje Jelínek. 

Nyní vláda navrhuje v rámci konsolidačního balíčku daň z nemovitosti zvýšit tak, aby část příjmů putovala i do státního rozpočtu. Získat tak chce devět miliard korun navíc. 

Dražší složenka

Lidé, kteří budou daň platit poštovní poukázkou si letos připlatí. Česká pošta poukázku typu A nově zpoplatnila částkou 52 korun u zasílané částky do pěti tisíc korun. Psali jsme o tom podrobně: Bezplatná složenka pro daň z nemovitostí končí. Neplaťte zbytečně víc

Kdo daň z nemovitostí zaplatí pozdě, tomu vzniká u finančního úřadu dluh ve formě úroku z prodlení. Úroková sazba je repo sazba platná k 1. dni daného pololetí zvýšená o osm procentních bodů. Repo sazba platná k 1. lednu 2023 byla sedm procent, proto je aktuální sazba pro úroky z prodlení 15 procent. 

Zatímco se daň z nemovitých věcí platí každoročně, přiznání se podává jen poté, co jste nemovitost nově nabyli nebo u ní došlo k nějaké významné změně, po které je třeba přiznání podat. Přiznání se podává vždy na začátku následujícího roku, kdy k nabytí či změně došlo. Podrobnější informace o přiznání k dani z nemovitých věcí najdete v samostatném přehledu

Ještě si přečtěte

Berně
Zdroj: Shutterstock

Daň z nemovitých věcí je potřeba platit i za budovu, která je v tak špatném stavu, že ji už vůbec nelze používat. Potvrdil to Nejvyšší správní soud

I za nefunkční dům je nutné platit daň, rozhodl soud

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Přiznání k dani z nemovitosti musí podat víc lidí. Co se změnilo

17. 1. 2024 | Kateřina Hovorková

Přiznání k dani z nemovitosti musí podat víc lidí. Co se změnilo

Do konce ledna musí přibližně sto tisíc lidí nově podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. Tady je přehled změn i základních pravidel.

Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně

20. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně

Vládní balíček zásadně mění daň z nemovitosti. Nejenom, že se celkově výrazně zvýší, ale zároveň přesouvá určité stavby do jiných sazeb. Týká se to garáží, rekreačních objektů, ale... celý článek

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

Vládní balíček zvyšuje od Nového roku sazbu daně z nemovitosti. Lidé si připlatí v průměru několik stokorun ročně. Stačí to? Jak by měla vypadat ideální daň? Zeptali jsme se.

Daň z nemovitosti zpřísněte, DIP zrušte, radí vládě ekonom Janský

20. 11. 2023 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Daň z nemovitosti zpřísněte, DIP zrušte, radí vládě ekonom Janský

Řada úsporných opatření, kterými chce vláda snížit rostoucí deficit státního rozpočtu, vychází z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Jejím členem je i ekonom Petr Janský.... celý článek

Partners Financial Services