Daň z nemovitostí se blíží, úřady posílají složenky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 22. 4. 2021 | 1 komentář
Daň z nemovitostí se blíží, úřady posílají složenky

Zdroj: Shutterstock

Finanční správa začíná rozesílat složenky k platbě daně z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení je do konce května. Kdo má daň vyšší jak 5000 korun, může si platbu rozpůlit a pak musí do konce května poslat jen první splátku.

„Uvítali bychom, aby poplatníci dodržovali vydaná protiepidemická opatření a přizpůsobili této situaci způsob úhrady. Nejvhodnějším způsobem jak zaplatit daň, je prostřednictvím bankovního převodu. Všechny důležité údaje, které je možné využít pro platbu daně z nemovitých věcí, včetně QR kódu, jsou uvedeny na složence,“ říká generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Kdo si zažádal, aby mu údaje k platbě přišly e-mailem, složenku nedostane.

Richterová připomíná, že lidé, kteří se neočekávaně dostali do finančních potíží, mohou podat žádost o posečkání daně.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to zaplatit? Hypotéka? Úvěr ze stavebního spoření? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

„Rozhodnutí ministryně financí promíjí poplatek u těchto žádostí, pokud budou podány do 16. srpna 2021. S odložením platby je spojen úrok. O prominutí úroku jak z posečkané částky, tak i úroku za opožděnou platbu daně, můžete žádat ve stejné lhůtě bez správního poplatku. Prominutí úroku řeší pokyn č. GFŘ-D-44 ve spojení s pokynem č. GFŘ-D-47. Posečkání a prominutí jsou dvě samostatná řízení, proto je nutné poslat ke každému řízení vždy samostatnou žádost,“ vysvětluje Richterová.

Zatímco se daň z nemovitých věcí platí každoročně, přiznání se podává jen poté, co jste nemovitost nově nabyli nebo u ní došlo k nějaké významné změně, po které je třeba přiznání podat. Letos kvůli epidemii byl termín pro přiznání posunut o dva měsíce do 1. dubna. Stejné posunutí termínu se letos týkalo i silniční daně.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na daňové přiznání. Návody, změny, termíny a časté chyby

1. 5. 2021 | Petr Kučera | 3 komentáře

Jak na daňové přiznání. Návody, změny, termíny a časté chyby

Do kdy je opravdu potřeba podat přiznání k dani z příjmů za rok 2020? Co všechno je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Tady je přehled.

Nejmenší byty v Česku. Podívejte se, co je na prodej

15. 4. 2021 | Renata Lichtenegerová | 5 komentářů

Nejmenší byty v Česku. Podívejte se, co je na prodej

Ceny bytů raketově rostou a spolu s nimi i poptávka po těch miniaturních. Pokud ho tvoří jediná místnost, musí mít aspoň 16 metrů čtverečních. Menší jsou proto často kolaudovány jako... celý článek

Odklad přiznání k dani z nemovitostí končí. Jak na něj

31. 3. 2021 | Jiří Hovorka

Odklad přiznání k dani z nemovitostí končí. Jak na něj

Kvůli epidemii bylo letos na přiznání k dani k nemovitostí o dva měsíce víc času. Teď už ale opravdu musíte. Projděte si odpovědi na časté otázky.

Odpočet hypotéky z daní. Co se letos změnilo

22. 2. 2021 | Petr Kučera | 1 komentář

Odpočet hypotéky z daní. Co se letos změnilo

Jaká jsou pravidla pro odpočet úroků od základu daně? Od kdy platí nižší limit a pro koho? Komu může pomoct nové rozhodnutí Nejvyššího správního soudu? A jak se mění takzvaný časový... celý článek

Nejlevnější byty v Česku. Prohlédněte si, co teď nabízejí realitky

11. 2. 2021 | Renata Lichtenegerová | 21 komentářů

Nejlevnější byty v Česku. Prohlédněte si, co teď nabízejí realitky

Bydlení v Česku prudce zdražuje, přesto se dá koupit i byt 2+1 za 200 tisíc nebo 3+1 za méně než půl milionu. Jak vypadají a kde se nacházejí nejlevnější byty? Pro ilustraci jsme vybrali... celý článek

Partners Financial Services