Daň z nemovitostí se blíží, úřady posílají složenky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 22. 4. 2021 | 1 komentář
Daň z nemovitostí se blíží, úřady posílají složenky

Zdroj: Shutterstock

Finanční správa začíná rozesílat složenky k platbě daně z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení je do konce května. Kdo má daň vyšší jak 5000 korun, může si platbu rozpůlit a pak musí do konce května poslat jen první splátku.

„Uvítali bychom, aby poplatníci dodržovali vydaná protiepidemická opatření a přizpůsobili této situaci způsob úhrady. Nejvhodnějším způsobem jak zaplatit daň, je prostřednictvím bankovního převodu. Všechny důležité údaje, které je možné využít pro platbu daně z nemovitých věcí, včetně QR kódu, jsou uvedeny na složence,“ říká generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Kdo si zažádal, aby mu údaje k platbě přišly e-mailem, složenku nedostane.

Richterová připomíná, že lidé, kteří se neočekávaně dostali do finančních potíží, mohou podat žádost o posečkání daně.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to zaplatit? Hypotéka? Úvěr ze stavebního spoření? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

„Rozhodnutí ministryně financí promíjí poplatek u těchto žádostí, pokud budou podány do 16. srpna 2021. S odložením platby je spojen úrok. O prominutí úroku jak z posečkané částky, tak i úroku za opožděnou platbu daně, můžete žádat ve stejné lhůtě bez správního poplatku. Prominutí úroku řeší pokyn č. GFŘ-D-44 ve spojení s pokynem č. GFŘ-D-47. Posečkání a prominutí jsou dvě samostatná řízení, proto je nutné poslat ke každému řízení vždy samostatnou žádost,“ vysvětluje Richterová.

Zatímco se daň z nemovitých věcí platí každoročně, přiznání se podává jen poté, co jste nemovitost nově nabyli nebo u ní došlo k nějaké významné změně, po které je třeba přiznání podat. Letos kvůli epidemii byl termín pro přiznání posunut o dva měsíce do 1. dubna. Stejné posunutí termínu se letos týkalo i silniční daně.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na daňové přiznání. Návody, změny, termíny a časté chyby

1. 5. 2021 | Petr Kučera | 3 komentáře

Jak na daňové přiznání. Návody, změny, termíny a časté chyby

Do kdy je opravdu potřeba podat přiznání k dani z příjmů za rok 2020? Co všechno je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Tady je přehled.

Nejmenší byty v Česku. Podívejte se, co je na prodej

15. 4. 2021 | Renata Lichtenegerová | 5 komentářů

Nejmenší byty v Česku. Podívejte se, co je na prodej

Ceny bytů raketově rostou a spolu s nimi i poptávka po těch miniaturních. Pokud ho tvoří jediná místnost, musí mít aspoň 16 metrů čtverečních. Menší jsou proto často kolaudovány jako... celý článek

Odklad přiznání k dani z nemovitostí končí. Jak na něj

31. 3. 2021 | Jiří Hovorka

Odklad přiznání k dani z nemovitostí končí. Jak na něj

Kvůli epidemii bylo letos na přiznání k dani k nemovitostí o dva měsíce víc času. Teď už ale opravdu musíte. Projděte si odpovědi na časté otázky.

Odpočet hypotéky z daní. Co se letos změnilo

22. 2. 2021 | Petr Kučera | 1 komentář

Odpočet hypotéky z daní. Co se letos změnilo

Jaká jsou pravidla pro odpočet úroků od základu daně? Od kdy platí nižší limit a pro koho? Komu může pomoct nové rozhodnutí Nejvyššího správního soudu? A jak se mění takzvaný časový... celý článek

Nejlevnější byty v Česku. Prohlédněte si, co teď nabízejí realitky

11. 2. 2021 | Renata Lichtenegerová | 21 komentářů

Nejlevnější byty v Česku. Prohlédněte si, co teď nabízejí realitky

Bydlení v Česku prudce zdražuje, přesto se dá koupit i byt 2+1 za 200 tisíc nebo 3+1 za méně než půl milionu. Jak vypadají a kde se nacházejí nejlevnější byty? Pro ilustraci jsme vybrali... celý článek

Partners Financial Services