Lidé s novými byty v rodinných domech mají šanci na vrácení daně

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 7. 2020
Lidé s novými byty v rodinných domech mají šanci na vrácení daně

Zdroj: Shutterstock

Lidé, kteří v minulosti koupili nový byt v rodinném domě a zaplatili daň z nabytí, mají nyní šanci na její vrácení. Upozornila na to Kancelář veřejného ochránce práv s odkazem na aktuální rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Ombudsman na možnost získání peněz dříve zaplacených na dani upozorňuje především ty, kdo koupili byt v rodinném domě v období krátce po 1. listopadu 2016. Těmto lidem brzy končí lhůta pro stanovení daně a podle ombudsmana by měli rychle podat dodatečné daňové přiznání a uplatnit tak osvobození od daně, na které podle Nejvyššího správního soudu mají nárok.

První pořízení nového bytu v rodinném domě je osvobozeno od daně z nabytí nemovitých věcí teprve od 1. listopadu 2019, kdy zákonodárci novelizovali pravidla pro daň z nabytí.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Do té doby byl v zákoně nejasný výčet od daně osvobozených bytů a finanční správa uznávala pouze osvobození bytů v bytových domech, rodinných domů a spoluvlastnických podílů na rodinných domech, ale neuznávala osvobození bytů v rodinných domech. Přiznání osvobození může přitom ušetřit nabyvateli desítky až stovky tisíc korun, neboť daň je 4 % z hodnoty bytu.

Rozhodnutím Nejvyššího správního soudu došlo ke zpřesnění výkladu a k potvrzení, že osvobození od daně z nabytí nemovitých věcí se vztahovalo i na nabytí bytů v rodinných domech.

„Ombudsman rozhodnutí Nejvyššího správního soudu vítá. V uplynulých letech zastával stejný právní názor a nedůvodné znevýhodnění nabyvatelů bytů v rodinných domech on i jeho předchůdkyně vnímali jako nespravedlnost. Opakovaně na ni upozorňovali finanční správu, Ministerstvo financí a legislativním doporučením i Poslaneckou sněmovnu,“ říká Iva Hrazdílková, mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv.

Dodává, že podle výkladu Nejvyššího správního soudu mohou uplatnit osvobození také nabyvatelé bytů v rodinných domech, u nichž došlo k zapsání vlastnictví do katastru nemovitostí před 1. listopadem 2019.

„Možnost uplatnění osvobození mají nyní i ti nabyvatelé bytů, kterým doposud neuplynula lhůta pro stanovení daně. Osvobození mohou uplatnit prostřednictvím dodatečného daňového přiznání,“ říká Hrazdílková.

Podle ní by finanční úřady měly výklad Nejvyššího správního soudu akceptovat, neboť Generální finanční ředitelství již tento výklad promítlo do svých metodických pokynů.

Daň na odstřel

Poslanci v tomto týdnu schválili návrh na zrušení daně z nabytí. Překvapivě ale hlasovali pro zachování - byť v omezené míře - daňových odpočtů za úvěry na bydlení.

Daň z nabytí skončí. Odpočty úroků ale poslanci zachovali

Lhůta pro stanovení daně je časový úsek, v němž lze daň vyměřit nebo změnit. Její základní délka je tříletá, v některých případech však může trvat déle. Jde například o situace, kdy byl v posledním roce lhůty vydán platební výměr, rozhodnutí o zahájení přezkumného řízení nebo výzva k podání dodatečného daňového přiznání. Na běh lhůty má také vliv zahájení daňové kontroly nebo doručení výzvy k podání řádného daňového přiznání. Učiněním těchto úkonů začne běžet tříletá lhůta znovu.

Příklady výpočtů lhůty pro stanovení daně:

  • Pan Aleš koupil byt v rodinném domě na začátku listopadu 2016 a obratem podal návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí. K zápisu do katastru došlo v prosinci 2016. Do konce března mu běžela lhůta pro podání daňového přiznání (a zaplacení daně). Po jejím uplynutí, tedy od 1. dubna 2017, začala běžet tříletá lhůta pro stanovení daně, která skončila 1. dubna 2020. Pan Aleš proto již osvobození nemůže uplatnit.
  • Paní Běta koupila byt v rodinném domě v dubnu 2017. V témže měsíci podala návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí. Katastrální úřad provedl zápis v květnu 2017. Do konce srpna jí běžela lhůta pro podání daňového přiznání (a zaplacení daně). Po jejím uplynutí, tedy od 1. září 2017, začala běžet tříletá lhůta pro stanovení daně, která skončí 1. září 2020. Paní Běta proto ještě má možnost osvobození uplatnit, měla by si ale pospíšit.
Rychlík
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z nabytí nemovitosti definitivně končí. Limit pro odpočty klesne

15. 9. 2020 | Petr Kučera | 6 komentářů

Daň z nabytí nemovitosti definitivně končí. Limit pro odpočty klesne

Úroky z úvěrů na bydlení se budou odečítat dál, jejich maximální výše však klesne na polovinu. Zpřísní i pravidla při prodeji „investičních“ bytů.

Zrušení daně z nabytí nemovitostí se vrací k poslancům

12. 8. 2020 | Petr Kučera

Zrušení daně z nabytí nemovitostí se vrací k poslancům

Zrušení daně z nabytí nemovitostí dál čeká na definitivní potvrzení. Jednoznačně ho dnes sice podpořili i senátoři, zákon ale ještě vrátili poslancům kvůli opravě legislativních chyb. celý článek

Přiznání k nabytí nemovitosti má čas. Zrušení daně se blíží

7. 8. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Přiznání k nabytí nemovitosti má čas. Zrušení daně se blíží

Do kdy je letos nutné podat přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí? Nebo už ji definitivně zrušili? Jak to bude s odpočty úroků hypoték? Máme odpovědi na čím dál častější čtenářské... celý článek

Daň z nabytí skončí. Odpočty úroků ale poslanci zachovali

8. 7. 2020 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 8 komentářů

Daň z nabytí skončí. Odpočty úroků ale poslanci zachovali

Překvapení ve sněmovně: poslanci změnili vládní návrh na zrušení daně z nabytí. Úroky z úvěrů na bydlení se dál budou odečítat od daní, i když jejich maximální výše klesne.

Daně počkají ještě déle. Z příjmů i nabytí nemovitosti

8. 6. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Daně počkají ještě déle. Z příjmů i nabytí nemovitosti

Vláda schválila další odklad daňového přiznání i samotného zaplacení daní.

Partners Financial Services