Cestovní pojištění v plastu: třešnička na dortu?

Cestovní pojištění v plastu: třešnička na dortu?
Součástí či doplňkem platebních karet bývá cestovní pojistka. Víte, jaké jištění skrývá ta vaše? Možná jste i s celou rodinou v zahraničí "v bezpečí" a ani to nevíte, nebo naopak spoléháte na pojistku, která vám v případě potřeby neuhradí téměř nic. Přinášíme komplexní přehled všech cestovních pojistek k platebním kartám.

Cestovních pojistek je na trhu mnoho, o produkty "ze stejného těsta" ale rozhodně nejde, před jejich sjednáním či využitím si proto důkladně projděte limity pojistného krytí a rizika, na která se vztahují. O tom, na co si dát pozor a jak se liší nabídka pojišťoven, jsme již psali. Jak je to ale s platebními kartami?

Zjišťovat kvalitu svého cestovního pojištění nemusí držitelé velmi bonitních karet American Expres a Diners Club, jejichž cena je ovšem dost vysoká (viz tabulka vlevo). Kromě toho, že k nim klient získá různé slevy ve světových hotelích, restauracích či půjčovnách aut a zdarma mu umožní přístup do letištních salónků, obsahují i kvalitní komplexní cestovní pojištění s vysokými pojistnými limity - zahrnujícími podle typu karty pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, odpovědnost za škody, ztrátu a poškození zavazadel, zpoždění letu a zavazadel, asistenční služby apod.

Produkty American Express a Diners Club
AmEx
zelená
AmEx
zlatá
Diners Club
(profil, názory)
Roční vedení karty 100 USD u ŽB, 700 Kč
u KB
200 USD u ŽB, 5 000 Kč
u KB
5 000 - 6 000 Kč
Nabízí banky KB, ŽB KB, ŽB ČS, ČSOB, HVB Bank, ING, Volksbank, ŽB
Pojistný limit na léčebné výlohy 1,7 mil. Kč 5 mil. Kč 3,5 mil. Kč
Max. délka 1 cesty 90 dní 90 dní 90 dní
Připojištění rizikových sportů Nesjednává se Nesjednává se 5 000 Kč/rok
Zdroj dat: American Express, KB, ŽB, Diners Club

Cestovní pojištění k Diners Club kartě je ovšem vázáno úhradou nákladů spojených s cestou jejím prostřednictvím (letenka, jízdenka, pronájem automobilu, úhrada či rezervace ubytování). Spolu s držitelem karty jsou pojištěni maximálně tři spolucestující za podmínky, že cestují společně s držitelem karty a cestovní náklady všech byly hrazeny kartou. Za náklady na cestu se považuje také nákup pohonných hmot u čerpací stanice na území České republiky v den překročení státní hranice, pojištění se v tomto případě vztahuje pouze na držitele karty, ne další spolucestující.
Stránky American Express uvádí něco obdobného, totiž že "cestovní úrazové pojištění se vztahuje na úrazy a poranění utrpěná během cest na linkové jízdenky, které byly uhrazeny kartou." Mluvčí Komerční banky Markéta Dvořáčková ovšem žádné takové omezení nepotvrzuje. "Pojištění není nutné aktivovat a je účinné okamžikem překročení hranice země trvalého bydliště," říká Dvořáčková. Jak to tedy ve skutečnosti je, nám nedokázali vysvětlit ani zástupci American Express ani Komerční banky.

Požadavek na úhradu cestovních nákladů kartou ve většině případů platí i u cestovního pojištění firemních karet (například VISA Business či MasterCard Business). Z dokladu o platbě či rezervaci musí jednoznačně vyplývat číslo karty, datum a čas platby či rezervace, jméno držitele karty a dalších pojištěných spolucestujících (například Živnostenská banka k VISA Business kartě pojišťuje držitele a jeho další dva "kolegy").

Není všechno zlato…

Rodina na cestách

Zlaté karty nabízí cestovní pojištění pro držitele i jeho rodinu – tu tvoří partner a nejčastěji dvě děti do věku 18 let, dětem klienta GE Capital Bank může být až 21.
Také "obyčejné" karty ve většině případů pojistí celou rodinu, ale za zvláštní poplatek (rodinné pojištění nelze sjednat v případě eBanky). Pojištění se podle většiny pojistných podmínek vztahuje pouze na osoby mladší 70 let. "Pokud je držitel karty nebo spolucestující starší, doporučujeme se před cestou připojistit," radí svým klientům například Citibank. Živnostenská banka posunula tento limit až na 80 let.

Kvalitní cestovní pojištění je standardní součástí také karet zlatých či platinových – ani tyto karty ovšem banky neposkytují zdarma, nýbrž za zhruba 2 až 7 000 Kč ročně (například zlaté MasterCard či VISA stojí u Komerční banky ročně 5 000 Kč, VISA Platinum u Živnostenské banky 7 000 Kč). V podstatě platí, že čím dražší karta, tím kvalitnější pojištění nese (viz  souhrnná tabulka na konci článku).
Pokud byste si tedy chtěli pořídit některou z těchto karet jen kvůli kvalitnímu pojištění, určitě se vám to nevyplatí, ceny "světových" ročních pojistek renomovaných pojišťoven se pohybují kolem 4 000 Kč (podrobnosti získáte zde).

A co má trh pro ty, kteří takto vysoké položky za vedení karty platit nechtějí? ČSOB a Živnostenská banka nabízí cestovní pojištění pouze k embosovaným kartám, Česká spořitelna, Komerční banka a další i k elektronickým, Citibank zase jen ke kartě kreditní. Zdarma, respektive v ceně základní ("levné") debetní či kreditní karty, cestovní pojistku získají pouze klienti GE Capital Bank, Komerční banky a Živnostenské banky. Kvalitní ochranu ovšem rozhodně nenahradí. GE Capital Bank automaticky ke kartě Maestro "přibaluje" pojistku, která kryje jen riziko smrti úrazem a invalidity následkem úrazu, navíc s maximálním pojistným limitem jen půl milionu Kč. Pokud si ale tento klient připlatí 83 Kč měsíčně, získá pro sebe i rodinu standardní krytí (limit na léčebné výlohy činí 1,5 milionu Kč.)
Podobný pojistný program nabízí Komerční banka k základní kartě Dynamic VISA Electron, pojištění léčebných výloh kryje klienta také pouze do půl milionu Kč.

Cestovní pojištění platí při řádném placení pojistného automaticky po celou dobu platnosti karty, k níž bylo sjednáno a před cestou ho obvykle není nutné aktivovat. Pojistné krytí začíná okamžikem překročení státní hranice České republiky při cestě do zahraničí a končí jejím zpětným překročením při návratu. V případě ČSOB je platné bez omezení délky pobytu v zahraničí, to je ovšem výjimka, ostatní banky jednotlivé výjezdy omezují na 45 až 90 dní (viz tabulka 2).

Asistenční služby a platnost
Banka Asistenční služba Kontakt při volání ze zahraničí Max. délka jedné cesty
Citibank AIG Assist +420 222 111 159 45 dní
Česká spořitelna Coris +420 261 222 444 90 dní
ČSOB EuroCross International +420 296 339 620 Neomezeno
eBanka AXA Asistance CZ +420 272 101 072 60 dní
GE Capital Bank AIG Assist +420 222 111 159 60 dní
HVB Bank Mondial Assistance +420 283 002 772 90 dní
Komerční banka AXA Asistance CZ +420 272 101 030 60 dní
Volksbank CZ AIG Assist +420 222 111 159 90 dní
Živnostenská banka AIG Assist +420 222 111 159 90 dní
Zdroj dat: banky

Součástí všech "plastových" cestovních pojistek je také asistenční služba. Podrobné informace naleznete zde.

Při vydání nové karty platí pojištění od počátku dne následujícího po dni jejího převzetí, při sjednání pojištění k již vydané platební kartě platí od počátku následujícího dne. V případě ztráty nebo krádeže karty pojištění trvá do vydání karty nové, například u eBanky ale nejdéle 30 dnů po nahlášení ztráty nebo krádeže.

Kvalitní pojistka na zimu?

Pojištění základních zimních sportů (jako je lyžování na upravených sjezdovkách a běžeckých tratích či sowboarding) je součástí většiny těchto cestovních pojistek, výjimkou jsou produkty eBanky, HVB Bank a Živnostenské banky. Podle ředitele komunikace eBanky, Pavla Makovského, "není možné v rámci pojištění k platební kartě tato riziko pojistit, klient si musí sjednat doplňkové pojištění jinak."
Živnobanka naopak takový doplněk standardně prodává, podle tiskového mluvčí Iva Polišenského "nabízí dvě varianty pojištění zimních sportů: celoroční, kde je cena stanovena podle typu karty (od 600 Kč/rok) nebo pojištění rizikových sportů (obsahuje i běžné zimní sporty), kde je cena stanovena v závislosti na typu karty, ale také počtu dní (od 115 Kč/den)." Stejnou strategii zvolila i HVB Bank.

Sekce platebních karet

Podrobné informace o jednotlivých debetních a kreditních kartách.
Mnoho zajímavostí naleznete v našem unikátním Atlasu karet.

Připojištění rizikových sportů (lyžování a snowboarding mimo vyznačené sjezdovky, skitouring, skialpinismus, akrobacii a skoky na lyžích, vysokohorskou turistiku, horolezectví na jištěných cestách, motorové sporty na sněhu, ledu a vodě či úrazy vzniklé při provozování sportů v rámci amatérských organizovaných sportovních soutěží) přímo v rámci připojištění k platební kartě kromě Živnobanky poskytuje již jen právě HVB a Raiffeisenbank. "Adrenalinoví klienti" ostatních peněžních domů se tady mohou jistit pouze uzavřením klasického cestovního pojištění pro sportovní nebo rizikovou cestu. České spořitelna těmto zájemcům přímo nabízí cestovní pojištění Kolumbus.

V rámci kvalitních platebních karet lze připojistit prakticky cokoli (zpoždění letu a zavazadel, ztrátu dokladů či předcestovní asistenci). V následující tabulce se omezíme pouze na připojištění rodiny, předem je ale nutné upozornit, že pojištění může být také součástí produktového balíčku, a tedy zdarma.

Cestovní pojištění k platebním kartám
Banka Název platební karty
(pozn.: EC/MC=
EuroCard/MasterCard)
Roční vedení karty v Kč/rok Cena cestovního pojištění
1) 2)
D = držitel
R = rodina
Pojistné limity v Kč
Léčebné
výlohy
Odpovědnost
za škodu
(zdraví / majetek)
Zavazadla
Citibank
(profil, názory)
EC/MC kreditní stříbrná 250 D: 39 Kč/měsíc
R: 59 Kč/měsíc
1 mil. 500 000 15 000
EC/MC kreditní zlatá 500 D: 59 Kč/měsíc
R: 89 Kč/měsíc
2 mil. 1 mil. 30 000
Česká
spořitelna
(profil, názory)
Maestro Electron
EC/MC Standard
VISA Electron
VISA Classic
VISA Classic Partner
Kredit+ VISA Electron
Kredit+ VISA Classic
150
650
150
650
650
120
300
D: 300
R: 450
1 mil. nelze nelze
VISA Business
VISA Business Charge
D: v ceně karty
R: 750
1,5 mil. 1 mil. 15 tis.
VISA Gold
VISA Gold charge
Kredit+ VISA Gold


3 000
3 mil. 2 mil. 40 000
ČSOB
(profil, názory)
EC/MC Standard
VISA Classic
500
500
Varianta Standard
D: 300
R: 800
750 tis. 300/100 tis. nelze
Varianta Exklusive
D: 1 000
R: 2 200
2 mil. 1 mil./500 tis. nelze
Varianta Gold
D: 1 400
R: 2 600
2 mil. 1 mil./500 tis. 20 tis.
EC/MC Business
VISA Business
D: v ceně karty
R: 2 200
2 mil. 1 mil./500 tis. nelze
EC/MC Gold
VISA Gold
4 000
4 000
D: v ceně karty
R: 2 600
2 mil. 1 mil./500 tis. 20 tis.
eBanka
(profil, názory)

Nevztahuje se na zimní sporty!
Maestro
VISA Electron
VISA Classic
EC/MC Standard
EC/MC Standard Charge
240
240
450
450
850
D: 450
R: nelze
cca 750 tis. 3) 500 tis. 10 tis.
EC/MC Gold
VISA Gold
D: v ceně karty
R: nelze
cca 2,3 mil. 3) 1 mil. 30 tis.
GE Capital Bank
(profil, názory)
Maestro 360

V ceně karty je pojištění proti riziku smrti úrazem a těžké invalidity následkem úrazu s max. limitem 500 tis.

Připojištění:
D+R: 83 Kč/měsíc
1,5 mil. 1 mil. 20 tis.
EC/MC Standard
EC/MC Business
588
.

V ceně karty je pojištění proti riziku smrti úrazem a těžké invalidity následkem úrazu s max. limitem 250 tis. a pojištění léčebných výloh s max. limitem 750 tis.

Připojištění:
D+R: 72 Kč/měsíc
1,5 mil. 1 mil. 20 tis.
EC/MC Gold 4 800 D+R: v ceně karty 2 mil. 1 mil. 20 tis.
HVB Bank
(profil, názory)

Zimní sporty nutné připojistit!
EC/MC Standard
VISA Classic
600
600

D: 940
R: 2 620 (včetně zimních rekreač. sportů)
1,5 mil. 1 mil./500 tis. 25 tis.
EC/MC Business
VISA Business
D: v ceně karty
R: 4 620 (včetně zimních rekreač. sportů)
1,5 mil. 1 mil./500 tis. 25 tis.
VISA Gold
EC/MC Gold
EC/MC Gold Charge
4 000
4 000
.
D: v ceně karty
R: 6 100 (včetně zimních rekreač. sportů)
3 mil. 2 mil./1 mil. 50 tis.
Komerční banka
(profil, názory)
Dynamic VISA Electron 270 D: v ceně karty
R: nelze
500 tis. nelze nelze
Inter Card kreditní
Inter Card EC/MC
Inter Card VISA
350
700
700
D+R: v ceně karty 500 tis. nelze nelze
EC/MC Gold
VISA Gold
5 000
5 000
D+R: v ceně karty 2 mil. 1,4 mil. 30 tis.
Raiffeisenbank
(profil, názory)
Maestro
VISA Electron
VISA Classic
EC/MC Standard
180
180
720
720
D+R: 50 Kč/měsíc 1 mil. 500 tis. 10 tis.
EC/MC Business
VISA Business
EC/MC Gold
VIS Gold
D+R: v ceně karty 2 mil. 1 mil. 15 tis.
Volksbank CZ
(profil, názory)

Maestro
EC/MC Standard
200
400
D: 940 nebo 79 Kč/měsíc
R: 2 620 Kč
1,5 mil. 1 mil./1 mil. 10 tis.
EC/MC Business


EC/MC Gold

.

2 000

D: v ceně karty
R: 4 620
D: v ceně karty
R: 6 100
3 mil.


5 mil.
3 mil./3 mil.


5 mil./5 mil.
20 tis.


50 tis.
Živnostenská banka
(profil, názory)

Zimní sporty nutné připojistit!
VISA Classic 900 D: v ceně karty
R: 3 000
1,5 mil. 1 mil./1 mil. 10 tis.
VISA Gold 2 700 D: v ceně karty
R: 4 320
2,5 mil. 1,5 mil./1,5 mil. 20 tis.
VISA Platinum 7 000 D: v ceně karty
R: 5 400
3 mil. 2 mil./2 mil. 25 tis.
VISA Business Electron D + 2 osoby: v ceně karty 1,5 mil. 1 mil./1 mil. 10 tis.
VISA Business D + 2 osoby: v ceně karty 3 mil. 15 mil./15 mil. 30 tis.
Vysvětlivky:
1) Pokud není uvedeno jinak, je částka v Kč za rok
2) V případě rodinného pojistného jsou pojistné limity shodné s uvedenými, ale platí pro každého člena zvlášť.
3) V pojistných podmínkách rozepsáno do 13 konkrétních položek.
Zdroj dat: banky

Spoléháte na pojistku k platební kartě, jaké s ní máte zkušenosti? Máte zlatou či platinovou kartu? Proč jste si ji pořídili? Vlastníte American Express či Diners Card - co vám přináší?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 1. 2004 20:07, Jarda

Našel jsem k tomu ještě článek na Novinkách:
http://www.novinky.cz/02/45/54.html

Zde se uvádí nutnost vyzvednutí formuláře E 111 ještě před odjezdem, na místě se předá tamní pojišťovně (např. prostřednictvím lékaře). O policii nic (též nepředpokládám, že by u chřipky či zlomeniny policie pomohla :-)
Na rozdíl od svého prvotního názoru musím říci: nestojím o takovou byrokracii, připojištění ke kartě v podstatě "zadarmo" je rozhdoně komfortnější. A samozřejmě s dalšími uváděnými plněními navíc (asistence, právní pomoc, přivolání člena rodiny, apod.).

Zobrazit celé vlákno

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 1. 2004 21:00, PlischkeS

Diky za info, ta policie asi bude opravdu blbost (znate to, jedna pani povidala...) Leda, ze v EU pojistnym podvodum predchazeji predvedenim sve ujmy na zdravi nejprve mistnim cetnikum... :)

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stojí vám za zády kvalitní asistent?

20. 1. 2004 | Simona Ely Plischke

Stojí vám za zády kvalitní asistent?

Standardním doplňkem cestovních pojistek jsou asistenční služby. Víte ale, že zabezpečují i tlumočení či právní poradenství? Přinášíme další užitečné informace o cestovním pojištění,... celý článek

Na hory jen s miliony v kapse

15. 1. 2004 | Simona Ely Plischke

Na hory jen s miliony v kapse

Ošetření zlomené nohy v cizině může lyžaře stát víc než veškeré náklady na týden v Alpách, a to i v případě, že uzavřel cestovní pojistku. "Skrblení" na tomto krytí či jeho nekvalitní... celý článek

Chystáte se na lyže? Pojistěte si nejprve nervy

21. 11. 2003 | Petra Termerová | 1 komentář

Chystáte se na lyže? Pojistěte si nejprve nervy

V rámci našeho zkoumání jak ve finančních institucích fungují moderní informační kanály jsme se zaměřili i na pojišťovny. Zjistili jsme, že ani zde výsledky příliš povzbudivé nejsou. celý článek

Překvapení mezi řádky pojistných smluv

19. 8. 2003 | Simona Ely Plischke

Překvapení mezi řádky pojistných smluv

Víte, že pojistné riziko vandalismu se nevztahuje na rozbití okna? Víte, že poškodíte-li přední sklo svého auta a promáčknete i střechu, z plnění z pojistky čelního skla nic nedostanete?... celý článek

Pozor na levné pojistky

11. 6. 2003 | Dušan Hradil

Pozor na levné pojistky

Stačí mi na dovolenou ta nejjednodušší pojistka? Kolik vlastně stojí ošetření v zahraničí? A nebude po mně lékař v zahraničí chtít zaplacení ošetření v hotovosti? Na tyto a další otázky... celý článek

Partners Financial Services