Stěhujete se? Podívejte se, na co byste neměli zapomenout.

František Mašek | rubrika: Jak na to | 30. 6. 2010 | 8 komentářů
Stěhujete se? Podívejte se, na co byste neměli zapomenout.
Změna trvalého bydliště znamená velké běhání po úřadech. A hlídání některých termínů. Třeba za pozdní výměnu řidičského průkazu hrozí pokuta.

Jedno přísloví říká, že je lepší vyhořet, než se stěhovat. Stěhování ale představuje jen část starostí. Po něm následuje běhání po úřadech. Jen málokterou změnu je totiž v Česku možné vyřídit elektronicky.

Jako první obvykle přichází na řadu změna trvalého pobytu na obecním, obvodním či městském úřadě v místě, kde budete bydlet. Důvod změny je třeba doložit, například výpisem z katastru nemovitostí, pokud jste koupili nový dům či byt, či nájemní smlouvou. Za zápis změny bydliště zaplatíte 50 korun. Zároveň si můžete vyřídit nový občanský průkaz, což znamená vyplnit potřebné doklady a doplnit je fotografií o rozměrech 35 x 45 milimetrů. Občanku pak dostanete do 30 dnů zdarma.

O změně bydliště je třeba včas informovat majitele nebo správce domu či bytu, v němž jste dosud bydleli stejně jako v místě nového trvalého pobytu. A zaměstnavatele, nebo v případě studenta školu, kterou studuje.

Změnu bydliště je třeba ohlásit také zdravotní pojišťovně, České správě sociálního zabezpečení, kdo samostatně podniká také Finančnímu úřadu a Živnostenskému úřadu. Návštěva živnostenského úřadu vám přitom ušetří hodně času. Vyhotovení nového živnostenského oprávnění sice stojí sto korun, úřad ale sám informuje o změně trvalého bydliště zmíněné tři instituce. Nezaměstnaní by měli navíc nahlásit změnu bydliště na úřadu práce.

Stěhování

Foto: Dreamstime

Navštívit je třeba také banku. Klient by měl před přestěhováním zvážit, zda nepřejde ke konkurenci a pokud zůstane svému finančnímu ústavu věrný, zda pro něj má smysl mít  stejnou „mateřskou“ pobočku jako dosud. Za samotnou změnu trvalého bydliště neplatíte nic. Kromě změny adresy bývá ale stěhování důvodem k aktualizaci trvalých platebních příkazů. Přes internetové bankovnictví je to ve většině bank zadarmo, na přepážce stojí jedna změna obvykle několik desítek korun korun.

Novou adresu je třeba nahlásit i pojišťovně, u níž máte sjednáno životní pojištění. Kdo měl pojištěn dům či byt, musí si pojistku včas zrušit, pojišťovny ji totiž nepřevádějí, a sjednat si novou. To někdy bývá spojeno s instalací bezpečnostních dveří v novém bydlišti. I když si je neopatříte, měli byste si alespoň vyměnit zámek, nejlépe za bezpečnostní.

Investoři nesmí zapomenout předat novou adresu těm, kdo spravují jejich podílové fondy. A obchodníkovi s cennými papíry, pokud využívají jeho služeb. Řada Čechů má stále akcie z kuponové privatizace. Dosud byly evidovány ve Středisku cenných papírů, které nahradí Centrální depozitář. Dál v něm mohou mít akcie na tzv. nezařazeném účtu a dostávat dividendy. Bez nahlášení nové adresy, což bude muset investor udělat přes obchodníka s cennými papíry, je nedostane.

Anketa

Kterou změnu při stěhování považujete za nejobtížnější?

V cestovním pase kolonka bydliště chybí, takže nový nepotřebujete. Podobně je tomu u řidičského průkazu. Jestliže se někdo stěhuje v rámci obce, tedy Prahy, Plzně nebo Brna, změnu bydliště hlásit nemusí a nepotřebuje tak nový řidičák. Když ale překročí hranice okresu a přestěhuje se například z Českého Krumlova do Písku, musí změnu trvalého bydliště ohlásit do pěti dnů od doby, kdy dostal občanský průkaz s novým bydlištěm. Stojí ho to 50 korun, k žádosti musí přiložit fotografii o rozměrech 35 x 45 milimetrů. Pokud nesplní tuto povinnost, může dostat pokutu až 30 tisíc korun. V praxi ale bývá nižší a pohybuje se v řádu stovek korun.

Nový majitel či nájemník si na sebe také musí převést elektřinu a plyn (a nesmí zapomenout na jejich převod, či zrušení odběru v dřívějším bydlišti). Změnu je možné uskutečnit elektronicky a je zdarma.

I když všechny upozorníte na novou adresu, vždy má smysl nechat si po nějakou dobu přesměrovat veškerou poštu ze starého bydliště na novou adresu, ale až po přestěhování. Poště za tuto službu zaplatíte 100 korun měsíčně. Vždy je přitom třeba zvážit, zda má smysl využít maximálně možnou dobu přeposílání korespondence, která činí šest měsíců a stojí tedy 600 korun. Při návštěvě pošty si můžete zároveň změnit SIPO, což znamená nechat si převést i platbu poplatků za rozhlas a televizido místa nového bydliště.

Novou zasílací adresu je třeba nahlásit i telefonním a internetovým operátorům, zejména v případech, kdy platíte za služby složenkou.

Nevyplácí se podceňovat ani jiné změny adres. Platí to u „tramvajenky“, kde ale musíte v případě Prahy či Plzně nahlásit změnu osobně, ale také třeba u knihovny, či různých spolků, jichž jste členem. Fakt, že se přestěhujete, by přece neměl být důvodem k tomu, abyste  zpřetrhali veškeré dřívější kontakty.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 7. 2010 0:09, Lucka

Z toho plyne jediné - že je lepší vyhořet, nežli bojovat s byrokracií a zemřít pod tisícem papírů, jež vlastně celou radost stěhování jaksi zasunou do pozadí...
Česká republika je opravdu unikát - nikde jinde na světě člověk nepotřebuje tolik razítek, aby mohl "být člověkem" ...

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 5. 2013 9:56, Kevin.Sp

Autor článku je asi z levného kraje. Na poště se musí za přeposílání na jinou adresu ( a to i když se jedná třeba o stěhování jen za roh)180 Kč za 1 měsíc. To znamená ne 600 Kč za půl roku ale připravte si 1.080 Kč za tuto "službu"
Přesto že vám může stát ( jako mně), že vám pošta prostě dopis nebo zásilku na novou adresu nedoručí.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak správně kupovat nemovitost

9. 7. 2009 | Věra Tůmová

Jak správně kupovat nemovitost

Vyhlédnout si krásný či výhodný byt nebo dům nestačí. Při koupi nemovitosti je třeba posoudit řadu věcí, aby se koupě vůbec podařila a vyplatila. Nestačí tak jen zvážit lokalitu či... celý článek

Byt nevybírejte jen podle toho, že k němu dostanete auto

22. 6. 2009 | Věra Tůmová

Byt nevybírejte jen podle toho, že k němu dostanete auto

Developerské společnosti se předhánějí v nabídce bonusů při koupi nového bytu. K nemovitosti přidají auto, kolo či kuchyňskou linku. Jenže tím by se kupující neměli podle expertů nechat... celý článek

Jak koupit byt: pozor na omezení vlastnictví

3. 10. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Jak koupit byt: pozor na omezení vlastnictví

Koupě nemovitosti může snadno ztroskotat na tom, že majitel není oprávněn s bytem či domem nakládat. Různé typy omezení vlastnických práv lze však zjistit ještě před koupí z výpisu... celý článek

Jak koupit byt: ověřte si, kdo je majitel

23. 9. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jak koupit byt: ověřte si, kdo je majitel

Při nákupu nemovitosti by si měl kupec vždy ohlídat, od koho ji kupuje. Ověřit vlastnictví kupovaného bytu či domu přitom nestačí jen jednou.

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

19. 3. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

Plánované změny v zákonech, které se týkají katastrálního úřadu, by měly vést k minimalizaci chyb, zrychlení vkladů i k větší ochraně osobních údajů, uvádí v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Partners Financial Services