Máte menší spotřebu elektřiny nebo plynu? Pozor na zvýšení paušálu

Jiří Hammerbauer | rubrika: Co se děje | 22. 2. 2023
Čím menší máte spotřebu, tím větší vliv na celkovou cenu má měsíční paušální poplatek. Při vyšší spotřebě je pro vás klíčová naopak cena samotné komodity.
Máte menší spotřebu elektřiny nebo plynu? Pozor na zvýšení paušálu

Zdroj: Shutterstock

Po strmém nárůstu cen energií v loňském roce a jejich následném zastropování od státu přichází poslední měsíce dodavatelé s tím, že se s cenami dostali pod tento strop. Vysvětlují to především úspěšným nahrazováním ruského plynu. Jenže úprava ceníků se týká i takzvaného paušálního měsíčního poplatku. Ten naopak nenápadně stoupá. Vyplývá to z dat online srovnávače Rixo.cz.

Cena energií se vypočítává ze dvou základních částí: regulované složky a obchodní složky. Ta regulovaná je pevně stanovená Energetickým regulačním úřadem, je u všech dodavatelů stejná a spotřebitel nemá šanci ji ovlivnit. Letos oproti loňskému roku výrazně klesla. U elektřiny tvoří regulovaná složka zhruba 20 procent výsledné ceny, u plynu asi 11 procent. Před rokem to byl v obou případech zhruba dvojnásobek, v roce 2021 dokonce 50 a 30 procent.

Manévrovací prostor

Jistý prostor pro manipulaci s cenou má dodavatel u obchodní složky. Ta obsahuje cenu za surovinu, nyní pod vládou daným stropem 6050 Kč za MWh silové elektřiny a 3025 za MWh plynu. Obsahuje ale také měsíční paušál, který se platí vždycky, i kdybyste měli nulové odběry plynu či elektřiny. Tento paušál nechávali dodavatelé energií dlouho na starých úrovních a teď pro ně představuje manévrovací prostor při sestavování výsledné ceny.

Jedná se o relativně malou částku, měsíčně vyšší desítky korun. Paušál má sice také vládou daný strop 157 korun měsíčně, na loňských fakturách se ale u většiny dodavatelů pohyboval na méně než polovičních hodnotách. Spotřebitelé se na něj tedy tolik nezaměřují. Domácnosti, které mají ovšem nízkou spotřebu, mohou právě na zvýšeném paušálu nakonec zaplatit ročně víc.

Vysvětlíme si to na příkladu tří modelových dodavatelů plynu.

  • Dodavatel, jehož ceny odpovídají vládnímu stropu za MWh i za paušál. Měsíční paušál je 157 Kč (1884 Kč ročně). K tomu přičteme cenu za 1 MWh: 3025 Kč. Dostaneme maximální roční cenu obchodní složky 4909 Kč při spotřebě 1 MWh (bez započtení regulované části).
  • Dodavatel, jehož ceny odpovídají vládnímu stropu za MWh, ale nezdražil paušální poplatek. Ten činí 57 Kč měsíčně (684 Kč za rok). K tomu přičteme cenu za 1 MWh, zastropovaných 3025 Kč, a dostaneme se k 3709 Kč. Opět jde o cenu obchodní složky (bez regulované složky).
  • Dodavatel, jehož ceny odpovídají vládnímu stropu za paušál, ale za MWh vyžaduje méně než povoluje strop. Paušální poplatek za měsíc pak činí 157 Kč (1884 Kč ročně). K tomu přičteme cenu za 1 MWh 2900 Kč. Celkem zaplatí ročně 4784 Kč (bez regulované složky).

Modeloví dodavatelé plynu

Maximální cena za paušál i MWh

Maximální cena za MWh

Maximální cena za paušál

Měsíční paušál

157 Kč

57 Kč

157 Kč

Cena paušálu za rok

1884 Kč

684 Kč

1884 Kč

Cena za MWh

3025 Kč

3025 Kč

2900 Kč

Celková cena obchodní složky

4909 Kč

3709 Kč

4784 Kč

U elektřiny je cenový rozdíl velmi podobný.

Modeloví dodavatelé elektřiny

Maximální cena za paušál i MWh

Maximální cena za MWh

Maximální cena za paušál

Měsíční paušál

157 Kč

57 Kč

157 Kč

Cena paušálu za rok

1884 Kč

684 Kč

1884 Kč

Cena za MWh

6050 Kč

6050 Kč

5900 Kč

Celková cena obchodní složky

7934 Kč

6734 Kč

7784 Kč

Máte malou spotřebu? Zpozorněte

Jak u odběru plynu, tak u elektřiny tedy platí, že i když dodavatel nabízí cenu za MWh nižší než tu zastropovanou, může být celková částka na faktuře vyšší než se stropem. Platí zde jednoduché pravidlo: čím menší máte spotřebu, tím větší vliv má měsíční paušální poplatek na celkovou cenu.

„Domácnostem s nízkou spotřebou se vyplatí akceptovat vyšší cenu za surovinu, pokud dodavatel nabízí nižší paušální poplatek. Pokud naopak hodně topíte a vaše spotřeba v MWh je výrazně vyšší, klíčová je pro vás hlavně cena suroviny. Cena za paušální poplatek bude tvořit procentuálně menší část celkové ceny,“ vysvětluje Martin Ždímal, výkonný ředitel Rixo.cz.

Na co si dát pozor na faktuře

Zdroj obrázků: rixo.cz

Jiří Hammerbauer

 Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek