Tady bych bydlel hned

PR článek | rubrika: FINEXPO | 5. 12. 2022
Nuselský pivovar nikdy nepostrádal poezii. Desetiletí spíše nostalgickou, kde byly staré časy zdobené hlavně špínou. Dneska tu roste moderní městská čtvrť, kterou od většiny novodobých lokalit odlišuje právě poetika.
Tady bych bydlel hned

Zdroj: Penta Real Estate

Komerční spolupráce

Brownfieldy dnes mají ve městech výsostné postavení. I v Praze je stále možné najít zbídačené a téměř zapomenuté lokality v centrální části města, kde už jinak stavební pozemky v podstatě neexistují. Nuselský pivovar je dobrým příkladem. Ještě šest let nazpátek tu stálo kolem pivovaru, u kterého bylo jisté, že pamatuje lepší časy, několik budov. Doslova roztržených časem, proto je také statici poslali k zemi. Lokalita byla desetiletí neprostupná, aby vrátný pustil člověka za bránu, musel k tomu mít dobrý důvod. Občas tam projela dodávka pro bílé zboží do skladu v polorozpadlých útrobách pivovaru, zřídka auto do malé soukromé opravny.

Trojúhelník mezi ulicemi Závišova, Křesomyslova a Bělehradská se začal výrazně měnit před třemi lety. Moderní část čtvrti, která je už dnes ve výstavbě a všechny její byty v prodeji, navrhli brněnští architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof, rekonstrukce prastarého pivovaru byla od samého počátku složitou úlohou. „Hledali jsme někoho, kdo má zkušenosti s rekonstrukcí historických objektů. Volba tak padla na ateliér CMC Architects Víta Másla a Davida Chisholma. Měli mimo jiné výbornou referenci v proměně pivovarské spilky v pražských Holešovicích na loftové byty. Atypické byty budou konečně také v Nuselském pivovaru,“ upřesnil důvod pro volbu architekta památkově chráněné budovy Rudolf Vacek, ředitel developmentu Penty Real Estate.

Zdroj: Penta Real Estate

Na pozemku o rozloze 3,5 hektaru, v těsném sousedství pražských Vinohrad, najdete všechno, co tvoří město městem. Na čtyři stovky bytů v novostavbách, osmdesát jich bude v historické budově pivovaru. Zatímco část bytů v novostavbách bude mít svoje vlastníky už v první polovině roku 2024, novým mostem přes Botič vejdete do obchodní pasáže pivovaru nejdříve o dva roky později. Pak tu objevíte supermarket, restauraci, drogerii, lékárnu. Před pivovarem vznikne i náměstí, nová čtvrť přece musí mít svoje centrum.

Je lepší terasa, anebo Shrek?

Byty tu budou ve vyšším středním standardu – už samotná kategorie případnému zájemci napovídá, co lze v bytech od velikosti garsonky po 4+kk, případně penthousy v nejvyšších patrech, najít. V každém případě k bytům vždy patří buď lodžie, terasa nebo předzahrádka. Moderní klasiku představují byty ve třech pivovarských věžích, odlišené od ostatních bytových domů fasádou z režného zdiva. Zatímco v novostavbách má zájemce dvojí volbu, v případě památkově chráněného pivovaru si může vybrat z mnoha variant atypických bytů. 

Pivovar, to je zážitkové bydlení, kde si architekti museli poradit s požadavky památkářů, a řadu stavebních detailů tak zakomponovali do výjimečných, podstatou ovšem také moderních bytů. Příkladem může být byt Harryho Pottera, který prochází několika patry, propojenými atypickými schodišti. Obdobnou výjimečností je byt Shrek – ten dostal název podle jeho hlavní místnosti, která má v řezu tvar podkovy, v rozích pod stropem pak zvláštní průduchy, které patří mezi památkově chráněné části stavby. Pro ty se podařilo najít funkční využití v bytě moderního střihu.

Místo s vůní ječmene, muziky i hluboké historie

Pivovar sloužil svému účelu od první čtvrtiny 18. století až do přelomu 50. a 60. let století minulého. V tu dobu však už kdysi největší pivovar ve střední Evropě dodával pouze slad pro pivovar na Smíchově. Zajímavá doba. Jako nočního hlídače byste tu například našli generála Kutlvašra, který řídil na konci války Pražské povstání – a komunistický režim ho pak poslal „za odměnu“ za mříže. Penta společně s městem vypsaly soutěž na jeho sochu, která bude stát na hlavním náměstí nové čtvrti.

Zdroj: Penta Real Estate

Zajímavý by byl i návrat do několika posledních desetiletí, kdy v polorozpadlé budově naproti pivovaru zkoušeli muzikanti. Janek Ledecký, Tomáš Klus, Xindl X a dokonce prý i kapela Lucie. Každé místo má svoji historii, tady ji můžete projít za zvuků hudby s vůní ječmene. Kousek od Folimanky, Havlíčkových sadů i výjimečné Grébovky.

Více informací o projektu najdete na webové stránce www.nuselsky-pivovar.com.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services