Ať platíte lepší zálohy. ČEZ vyzývá k samoodečtu energií

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 22. 11. 2022
Ať platíte lepší zálohy. ČEZ vyzývá k samoodečtu energií

Zdroj: Shutterstock

Za dva týdny začne společnost ČEZ Prodej rozesílat nové rozpisy záloh zákazníkům, kteří budou od ledna chráněni cenovými stropem. „K co nejpřesnějšímu nastavení nových záloh je dobré, aby si zákazníci udělali takzvaný samoodečet stavu elektroměru a plynoměru, a to nejpozději do 30. listopadu 2022,“ říká mluvčí Skupiny ČEZ Alice Horáková.

Nastavení nových záloh se týká zákazníků, kterým se mění ceníky od 1. ledna a bez vládní pomoci by platili více, než je cenový strop nastavený na šest korun u elektřiny a tři koruny u plynu za kWh včetně DPH. Naopak lidé, kteří mají zafixovanou cenu nižší, než je strop, budou platit i nadále svou stávající cenu.

Od Nového roku, kdy ČEZ výrazně zdraží, se zastropované ceny energií budou vztahovat na většinu jeho zákazníků. Odběratelům, kteří mají nově zastropovanou cenu, firma už od minulého týdne zasílá SMS a e-maily s výzvou k samoodečtu. „Aktuální data spotřeby totiž dodavateli umožní nastavit co nejpřesnější výši záloh, tak aby zákazníkům nevznikaly zbytečně vysoké přeplatky nebo nedoplatky,“ vysvětluje Horáková.

Samoodečet ČEZ aplikace Můj ČEZČEZ

Samoodečet v aplikaci Můj ČEZ.

„Aktuální stav spotřeby ze svého elektroměru či plynoměru zvládnou zákazníci zadat v online aplikaci Můj ČEZ během pár minut. Případně mohou samoodečet nahlásit na zákaznickém centru, na některé z více než 70 poboček České pošty s přepážkou ČEZ, nebo na bezplatné zákaznické lince,“ upřesňuje.

„Zákazníky ze všeho nejvíc zajímá, zda nemíří k nedoplatku. Pro správné nastavení záloh je nejlepší dělat si každý měsíc samoodečty. Jsou jednoduchým a zároveň účinným nástrojem pro průběžnou kontrolu spotřeby a motivují k úsporám. Pokud prostřednictvím samoodečtů zákazník prokáže, že svou spotřebu snižuje, může si adekvátně snížit i výši svých záloh,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Aplikace Můj ČEZ proto umožňuje nastavit si do kalendáře připomenutí, že je potřeba udělat si další samoodečet.

Distribuční společnosti obvykle provádějí odečty jednou ročně a zálohy nastavují na základě očekávané spotřeby (založené na předchozích datech) a aktuální ceny energií. Během roku ale může řada věcí spotřebu ovlivnit: zvýšení počtu členů v domácnosti, více času tráveného doma, pořízení energeticky náročného spotřebiče a podobně spotřebu zvýší, naopak třeba odchod dětí z domova, nové zateplení či pořízení efektivnějšího zdroje vytápění ji sníží, připomíná mluvčí.

Naučte se penízeZdroj: peníze.cz

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek