Další zdražení energií zabrzdí stát. Přispěje na regulovanou část

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 16. 11. 2022
Další zdražení energií zabrzdí stát. Přispěje na regulovanou část

Zdroj: Shutterstock

Regulovaná cena elektřiny na začátku roku 2023 výrazně zlevní, u plynu na většině území Česka naopak lehce stoupne. Rozhodnutí o regulované části cen obou energií na příští rok dnes zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ).

Pokles u elektřiny a jen nízký nárůst u plynu je dán zásahem vlády. Ta ze státního rozpočtu částečně kompenzuje náklady, které by jinak museli zaplatit odběratelé energií. U elektřiny dělá kompenzace ze státního rozpočtu 36 miliard korun, u plynu 2,1 miliardy.

Kdyby kompenzace nebyly, rostly by regulované ceny o desítky procent. Politici se snaží zmírnit dopad prudkého zdražení energií na světových trzích – zavedli například cenové stropy na silovou elektřinu a dodávku plynu, které začnou fungovat od začátku roku 2023. Naopak už nebude pokračovat takzvaný úsporný tarif.

„Pokud by nedošlo k zapojení státního rozpočtu, regulovaná složka by podstatně vzrostla. To by do značné míry popřelo efekt zastropování tržní složky ceny elektřiny, kterým vláda bojuje proti energetické krizi,“ vysvětluje Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

K meziročnímu snížení regulované složky výrazně přispělo také odpuštění příspěvku na podporované zdroje energie. Tuto úlevu zavedla vláda už pro poslední čtvrtletí letošního roku a bude fungovat i v příštím roce.

U elektřiny pro domácnosti klesne regulovaná část ceny v roce 2023 v průměru o 16,7 %, u plynu naroste o 1,7 %. U elektřiny jde o úsporu pro domácnosti v řádech stovek až tisíců korun (podle spotřeby) u plynu jde o nárůst o desítky korun.

V roce 2022 regulované ceny rostly u elektřiny v průměru o 3,7 % a u plynu o 2,4 %, v roce 2021 naopak klesaly – u elektřiny o 1,7 % a u plynu o 1,6 %.

Jakou část výsledné ceny energií tvoří regulovaná složka?

U elektřiny bude tvořit regulovaná složka v příštím roce už jen zhruba 20 % výsledné ceny, u plynu asi 11 %. Na začátku letošního roku to bylo zhruba 40 a 20 % a v roce 2021 dokonce 50 a 30 %.

K postupnému snížení podílu regulovaných cen dochází kvůli masivnímu růstu tržních cen. Regulovaná část zahrnuje především poplatek za přenos a distribuci. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

Regulovaná cena podle distribučních území

Regulovaná část ceny elektřiny v příštím roce klesne zhruba stejně ve všech třech distribučních územích. Nejvíce, o 18,1 %, se meziročně sníží regulované platby na území PRE distribuce. U ČEZ Distribuce regulované ceny klesnou o 17 %, u EG.D o 15,4 %.

Zdroj: ERÚ

Průměrný růst regulované složky elektřiny podle distribučního území.

Jde o pokles v řádech stovek až tisícikorun – například pro průměrný byt s malou spotřebou (2,2 MWh) ERÚ počítá s nárůstem o 625 korun, v domácnosti, která elektřinou i vytápí přes tepelné čerpadlo (11 až 12 MWh), pak ERÚ počítá s poklesem o 3863 korun ročně.

V plynárenství je rozptyl podle distribučních území větší. Na územích EG.D (0,5 %) a GasNET (0,7 %) je růst nepatrný. Na území Pražské plynárenské Distribuce si lidé připlatí víc (6,8 %), protože plynárenská síť v Praze prochází rozsáhlou několikaletou rekonstrukcí.

Zdroj: ERÚ

Průměrný růst regulované složky plynu podle distribučního území.

Z čeho se skládá cena energií

Elektřina

Plyn

Regulovaná část

Distribuce – cena podle spotřeby (za kWh nebo MWh), fixní platba za jistič. Tyto platby jdou na účet distributora, tedy „provozovatele drátů“
Ostatní služby – poplatek za systémové služby, poplatek za služby Operátora trhu energií, poplatek na podporované zdroje energie (ten je na zbytek roku a na celý rok 2023 odpuštěn)

Distribuce a doprava – cena podle spotřeby (za MWh), stálý měsíční plat. Tyto platby jdou na účet distributora, tedy „provozovatele trubek“
Ostatní služby – cena za služby Operátora trhu energií

Neregulovaná část

Silová elektřina – cena podle spotřeby (za kWh nebo MWh), fixní platba dodavateli. Tyto platby jdou na účet dodavatele

Cena za vlastní plyn podle spotřeby a stálý měsíční plat nebo platba za rezervovanou kapacitu

Daně

Spotřební daň z elektřiny – cena podle spotřeby (za kWh) Daň z přidané hodnoty: 21 procent na všechny složky ceny 

Daň z přidané hodnoty: 21 procent na všechny složky ceny

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek