Konečně čísla! Vláda ukázala, kolik přispěje na energie

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 26. 8. 2022 | 7 komentářů
Ministerstvo zveřejnilo dlouho očekávanou tabulku k takzvanému úspornému tarifu. Jak bude vypadat příspěvek na energie podle distribučních sazeb a spotřeby?
Konečně čísla! Vláda ukázala, kolik přispěje na energie

Zdroj: Shutterstock

Domácnosti se po mnoha měsících vládních příprav dozvěděly, jak konkrétně bude vypadat pomoc státu s prudkým zdražením energií. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve čtvrtek odpoledne zveřejnilo tabulku podle tarifů a spotřeby, kterou o den dříve schválila vláda.

Pomoc od státu na nejbližší topnou sezonu dosáhne v průměru necelých 15 tisíc korun. Počítá se do ní jak příspěvek z takzvaného úsporného tarifu, tak odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje energie.

Celková výše podpory za říjen až duben dosáhne maximálně 18 tisíc korun u domácností s nejvyšší spotřebou. Domácnostem se střední spotřebou přispěje stát přibližně 14 až 15 tisíci korunami, domácnostem s nízkou spotřebou kolem 11 tisíc, řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Letos v říjnu dosáhnou všechny domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny, na pomoc v podobě příspěvku z úsporného tarifu ve výši 3500 Kč nebo 2000 Kč podle tarifu (sazby pro odběr elektřiny). Většina z nich by podle premiéra Petra Fialy měla dosáhnout na 3500 Kč – včetně nejpoužívanější sazby D02d.

Kromě toho domácnosti ušetří díky odpuštění poplatků za podporované zdroje energie, a to od letošního října až do konce příštího roku. Poplatek dosahoval 599 korun za každou spotřebovanou MWh elektřiny (1 MWh je 1000 KWh). Většina domácnosti tak v součtu letos získá pomoc ve výši aspoň čtyři tisíce korun.

Pomoc od státu letos obdrží všechny domácnosti, které mají smlouvu s dodavatelem elektřiny – bez ohledu na to, jestli používají primárně plyn, elektřinu, nebo jestli mají vytápění zajištěno přes centrální vytápění či domovní kotelny. Taková forma výplaty je podle ministra Síkely administrativně nejjednodušší a nejspravedlivější.

Slevu automaticky poskytne dodavatel elektřiny všem domácnostem, které s ním mají uzavřenou smlouvu. O úsporný tarif (ani o odpuštění poplatku na podporu obnovitelných zdrojů) nebude letos potřeba nikde žádat, projeví se automaticky ve výši záloh nebo v konečném vyúčtování. Rozhodujícím dnem pro určení tarifu bude 23. srpen 2022.

Příspěvek na energie domácnostem pro čtvrté čtvrtletí 2022 

Distribuční sazba (elektřina)Výše příspěvku
D01d3 500 Kč
D02d 3 500 Kč
D25d3 500 Kč
D26d2 000 Kč
D35d2 000 Kč
D45d2 000 Kč
D56d2 000 Kč
D57d2 000 Kč
Jde o jednorázový příspěvek na jedno odběrné místo elektřiny, má pokrýt říjen až prosinec. K tomuto příspěvku domácnosti dostanou ještě 599 Kč za každou MWh elektřiny formou odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Zdroj: MPO

Druhá část pomoci z úsporného tarifu přijde na začátku února. Zatímco letos půjde pomoc kvůli zjednodušení přes elektřinu, v příštím roce ji stát vyplatí už přes jednotlivé zdroje – tedy elektřinu, plyn nebo teplo. U elektřiny a plynu půjde opět automaticky přes dodavatele, tedy bez žádosti. Naopak v případě dodávek tepla bude nutný aktivní krok odběratele, tedy typicky společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ) – podrobně to popíšeme o pár odstavců níž.

Příspěvek na elektřinu pro domácnosti na začátku roku 2023

Distribuční sazba Výše příspěvku   
Sazba D01d400 Kč
Sazba D02d 800 Kč
Sazba D25d1 500 Kč
Sazba D26d2 000 Kč
Sazba D35d2 000 Kč
Sazba D45d2 000 Kč
Sazba D56d2 000 Kč
Sazba D57d2 000 Kč
Jde o jednorázový příspěvek na jedno odběrné místo, má pokrýt zbytek topné sezony (první měsíce roku 2023). K tomuto příspěvku domácnosti dostanou ještě 599 Kč za každou MWh elektřiny formou odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Zdroj: MPO

Příspěvek na plyn pro domácnosti na začátku roku 2023

Plánovaná roční spotřebaVýše příspěvku   
0 – 1,89 MWh200 Kč
1,89 – 7,56 MWh1700 Kč
7,56 - 15 MWh3700 Kč
15 – 25 MWh6200 Kč
25 – 45 MWh7800 Kč
Jde o jednorázový příspěvek na jedno odběrné místo. Mezní hodnoty se podle MPO počítají výš, pokud tedy například spálíte přesně ekvivalent 15 MWh, dostanete už příspěvek 6200 Kč. Zdroj: MPO

Co když využívám víc druhů energií, typicky elektřinu a plyn?

Jednotlivé příspěvky se kombinují. „Pokud má například domácnost svícení a vaření zajištěno na elektřinu a zbytek na plyn, může typicky mít například elektrický tarif D02d. Prostřednictvím něj jí stát letos poskytne příspěvek 3500 korun, v příštím roce 800 korun. Modelová spotřeba plynu takové domácnosti může být přibližně 17 MWh, což by znamenalo, že by takové domácnosti stát příští rok ještě navíc přispěl na její účet částkou 6200 korun. K tomu by stát této domácnosti za každou MWh elektřiny, kterou by spotřebovala v období od letošního října do konce příštího roku, přispěl částkou 599 korun v rámci odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje,“ vysvětluje ministerstvo.

Kolik zhruba dostanete vy? Spočítejte si to v naší kalkulačce:

Úsporný tarif. Kalkulačka státní pomoci s platbami za energie

MWh

Příspěvek na dodávky tepla

„U dodávek tepla z domovních kotelen bude u zbývající části příspěvku na příští rok nutné, aby zákazník, typicky SVJ, oznámil do 30. listopadu 2022 distributorovi plynu počet vytápěných bytových jednotek. Podobně v případě dodávek tepla z centrálního zásobování teplem. Tady bude muset zákazník, například SVJ, oznámit dodavateli tepla počet vytápěných bytových jednotek. Následně SVJ zohlední tuto slevu uživatelům bytů. Údaj o počtu bytů je nutnou podmínkou pro získání příspěvku,“ vysvětluje Síkela.

Domácnosti s domovními kotelnami obdrží z úsporného tarifu příspěvek 6000 korun a domácnosti s centrálním vytápěním příspěvek 4500 korun. Rozhodným dnem, ke kterému odběrné místo zákazníka v domě s byty a také u centrálních tepláren musí splňovat podmínky pro zohlednění příspěvku, je 30. září 2022. Obchodníci zohlední pomoc pro zákazníka v domě s byty a s centrálním vytápěním od 1. února 2023. 

Kdo příspěvek na energie nedostane?

Na rozdíl od odpuštění poplatku na obnovitelné zdroje se speciální příspěvek (úsporný tarif) nebude vztahovat na firmy. Netýká se ani chat a chalup, které využívají takzvaný víkendový tarif elektřiny D61d. Nepomůže ani s dobíjením elektromobilů.

Pokud jde o nájemníky v bytech: rozhodující je, na koho je napsána smlouva o dodávkách energií. Dodavatelé budou dotace zohledňovat přímo v zálohách nebo ve vyúčtování. Když ji nedostane přímo nájemník, měla by přijít vlastníkovi nemovitosti.

Dosáhnete na příspěvek na bydlení?

Vláda chystá i zvýšení příspěvku na bydlení. Na něj má nárok domácnost, která za bydlení vydá víc než 30 procent příjmů, v Praze víc než 35 procent příjmů. Je přitom jedno, jestli bydlí v nájmu, v družstevním bytě nebo ve vlastní nemovitosti. Uznatelné náklady ale mají svůj strop – takzvané normativní náklady. Ty stanovují hranici, za kterou by se mělo (teoreticky) najít přijatelné bydlení. Normativy závisí na počtu členů domácnosti a na velikosti obce.

A právě normativní náklady mají k letošnímu 1. říjnu stoupnout, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Konkrétní návrh teprve připraví, jasno by mělo být do poloviny září. Příspěvek se vyplácí zpětně za tři měsíce, podrobně jsme o jeho podmínkách psali ve velkém přehledu v pondělí.

Nepřispívejte podvodníkům

Kostky, určitě falešný
Zdroj: Shutterstock

Příspěvek na bydlení frčí tak, že se na něm rozhodli přiživit i internetoví podvodníci. Posílají esemesky z falešného ministerstva sociálních věcí. Podívejte se na ně, abyste věděli, čemu nenaletět:

„Příspěvek na bydlení pro tebe.“ Pozor na SMS falešného ministerstva

 


Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace přelezla v červnu už sedmnáct procent. Hladká mouka je dražší o 83 %, cukr o 64 %, olej o 60 %. Benzin, plyn, elektřina... Darmo mluvit. Proto jsme to dali do obrázků.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 8. 2022 13:23, xlsx

Tak ještě jednou pro méně chápavé: Kdybych oproti obvyklé spotřebě ušetřil 0,5 MWh, tak přijdu na příspěvku o 2500,- (což je u mě cena cca 2,5 MWh).

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 8. 2022 8:45, L..

Ano, typický závěr Čecháčka co si koupí 2x tolik co potřebuje, jen aby dostal 10% slevu. Že toho polovinu vyhodí je mu jedno, hlavně, že měl slevu.


Pokud nemáte plyn extrémně levný, tak se vám vyplatí ušetřit i jen 10% a vzít menší příspěvek, než spotřebovávat jako doteď a mít příspěvek větší.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services