5 věcí, které byste měli znát, než si v bance požádáte o hypotéku

PR článek | rubrika: FINEXPO | 16. 5. 2022
Vyznáte se v pravidlech a pojmech, které se pojí s hypotékou? Jestli už přemýšlíte o vlastním bydlení, podívejte se, na co myslet ještě před otevřením online bankovnictví nebo cestou na pobočku banky.
5 věcí, které byste měli znát, než si v bance požádáte o hypotéku

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

1. Hypoteční pojmy

Termíny jako RPSN, LTV, DTI, DSTI nebo fixace nejsou tak složité, jak se může zdát. RPSN prozradí celkové náklady úvěru vyjádřené jako roční procento celkové výše úvěru – čím nižší tento ukazatel je, tím je úvěr levnější. LTV určuje procentní poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti. Ukazatel DTI hlídá poměr mezi vašimi úvěry a ročními příjmy, DSTI zase sleduje poměr mezi měsíčními splátkami úvěru a měsíčními příjmy. A fixace je období, po které platí sjednaná úroková sazba.

„Obecně platí, že když klientovi daná sazba a podmínky hypotéky vyhovují, je jistější nechat si je spíš delší dobu. Vyhne se tak riziku, že si bude muset vybírat novou fixaci zrovna v době, kdy budou úrokové sazby vyšší. V Air Bank poskytujeme stejnou úrokovou sazbu bez ohledu na dobu fixace, která může být pět, sedm nebo deset let,“ říká Jiří Humhal, obchodní ředitel Air Bank.

2. Záznamy v registrech

Do posuzování bonity žadatelů o hypotéku vstupují například také úvěrové registry BRKI a NRKI. První z nich slouží jako přehled o všech vašich bankovních úvěrech, druhý zase o těch nebankovních. Oba ale ukazují především to, jak se vám daří vaše úvěry splácet. Negativní záznamy v registrech by vám mohly cestu k hypotéce zkomplikovat. O výpisy z registrů si můžete požádat i sami online přes klientské centrum CRIF – Czech Credit Bureau, abyste si mohli preventivně ověřit své úvěrové skóre. Výpisy můžete získat i osobně nebo si je nechat zaslat poštou či datovou schránkou. Vyhotovení výpisů vás bude stát řádově stokoruny.

3. Úspory

Česká národní banka od letošního dubna zpřísnila podmínky pro poskytování hypoték. Třeba limit ukazatele LTV snížila z 90 % na 80 %. Původní limit stále platí pro žadatele ve věku do 36 let, kteří tak z vlastních peněz potřebují 10 % hodnoty zastavené nemovitosti. Například Air Bank v souvislosti s nově nastavenými limity pro žadatele do 36 let zrušila přirážku k roční úrokové sazbě ve výši půl procentního bodu u hypoték s LTV nad 80 %. Tito klienti si tedy mohou vzít hypotéku s LTV do 90 % za stejnou cenu jako hypotéku s LTV do 80 %.

„Může se stát, že úspory žadatelů nedosahují potřebných dvaceti nebo alespoň deseti procent hodnoty nemovitosti, které už hypotéka nepokrývá. Úvěr je potom možné zajistit i další nemovitostí, třeba bytem nebo domem rodičů,“ říká Jiří Humhal, obchodní ředitel Air Bank.

4. Online žádost

S hypotékou se pojí celá řada pravidel a specifik, banky ale často mívají veškeré potřebné informace na svých webových stránkách. Často jde i samotnou žádost o hypotéku podat online bez nutnosti chodit na pobočku nebo za finančním poradcem. Snaha bank hypoteční proces zjednodušit nahrává žadatelům k tomu, aby si hypotéku dokázali zařídit sami.

„Požádat o hypotéku mohou klienti Air Bank jednoduše online, a to i v mobilní aplikaci My Air. A je vidět, že pro klienty je online žádost mnohem pohodlnější. Postupně se mění zažité mínění, že hypotéka je pro vyřízení přes internet příliš složitá,“ říká Jiří Humhal, obchodní ředitel Air Bank.

5. Pojištění

Pro samotné čerpání hypotéky budete potřebovat ještě dostatečné pojištění financované nemovitosti. Banka vám pravděpodobně nabídne i pojištění schopnosti hypotéku splácet. To sice zvýší měsíční splátku, ale pokud byste kvůli důvodům uvedeným v pojistné smlouvě nemohli hypotéku splácet, pojišťovna se o její splácení postará za vás.

„Klienty chceme k zodpovědnosti motivovat. Když si k hypotéce sjednají i její pojištění, snížíme jim úrokovou sazbu o 0,15 procentního bodu. Pojištění kryje až šest různých rizik, včetně úrazů, ošetřování člena rodiny, nebo dokonce úmrtí, a ochrání tak naprostou většinu klientů,“ říká Jiří Humhal, obchodní ředitel Air Bank.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services