Dotace Nová zelená úsporám 2030: S čím vám pomůže a jak o ni zažádat

FINMARKET | rubrika: BrandInsight | 11. 7. 2021
Ministerstvo životního prostředí podporuje pořízení ekologičtější domácnosti dotačním programem Nová zelená úsporám. Od roku 2014, kdy vznikl, lidé využili několik miliard korun a desítky tisíc domácností si splnily sen o lepším bydlení. Program stále běží, od října 2021 v novém programovém období, s bohatým rozpočtem a možností žádat o dotaci online.
Dotace Nová zelená úsporám 2030: S čím vám pomůže a jak o ni zažádat

Zdroj: Shutterstock

Program Nová zelená úsporám navazuje na starší dotaci s názvem Zelená úsporám, kterou rozhýbalo Ministerstvo životního prostředí už v roce 2014. Do března 2020 přijal Státní fond životního prostředí celkem 55 420 žádostí a schválil dotace v celkové výši téměř 11 miliard korun. V říjnu 2021 odstartoval příjem žádostí na nové programové období, ve kterém se do roku 2030 rozdělí minimálně 39 miliard korun.

Cílem programu Nová zelená úsporám je nejen snížení nákladů jednotlivých domácností za energie, ale především zlepšení celkového stavu životního prostředí. Dotace z programu Nová zelená úsporám vám pomůže jak s rekonstrukcí staršího rodinného nebo bytového domu, tak díky ní získáte i finance na stavbu či nákup zcela nového energeticky úsporného nebo pasivního bydlení.

Na jaké projekty vám Nová zelená úsporám pomůže získat peníze

  • Zateplení střechy a fasády: Špatně zateplenou střechou uniká zásadní množství tepla. A stěny domu pak představují tu vůbec největší plochu domu. Proto je logicky zateplení těchto částí zahrnuté do dotačního programu.
  • Zateplení základů a soklu: Nesprávně nebo nedostatečně zateplené základy mohou v domě způsobit vznik tzv. tepelného mostu. V takovém místě teplo nejen uniká, ale často se v takových koutech drží vlhkost a bují tam plíseň.
  • Výměna oken a dveří: Hlavně starší domy trpí tím, že mají často nevyhovující okna, která správně netěsní. Z domu kvůli tomu může unikat až 40 % tepla.
  • Efektivnější využití vody, případně tepla z ní: Pod NZÚ 2030 nově spadá i projekt Dešťovka, který řeší zužitkování dešťové a odpadní vody. Kromě toho v rámci NZÚ můžete výhodněji financovat pořízení solárních panelů nebo tepelného čerpadla (nejen) na ohřev teplé vody. A zajímavou alternativou může být třeba i projekt na využití tepla z odpadní vody – v rámci dotace můžete získat prostředky na instalaci výměníku například do koupelny.
  • Ekologičtější a úspornější kotel nebo tepelné čerpadlo
  • Pořízení domácího solárního systému
  • Pořízení stínicí techniky, jako jsou rolety a žaluzie, případně pořízení chytré vzduchotechniky (tzn. řízené větrání s rekuperací), která umí větrat, ale i získávat teplo.
  • Příspěvek na pořízení a instalaci nabíječky na elektromobil
  • Projekt zelené střechy

Dotaci dokonce můžete využít na stavbu nebo nákup domu či bytu, který má nízkou energetickou náročnost. A dobrá zpráva pro všechny kutily je, že na dotaci máte nárok i v případě, že se do projektu, instalace, případně rekonstrukce pustíte svépomocí.  

Dotaci můžete čerpat dokonce i na nákup ekologického bydlení, nebo na pořízení nabíječky na elektromobil.

Jak se jednoduše dostat k dotaci Nová zelená úsporám

Ministerstvo životního prostředí dlouhodobě prosazuje hlavně jednoduchost v přístupu k dotaci a nízkou administrativní zátěž. Žádat o dotaci mohou fyzické i právnické osoby. Vlastníci nebo kupující rodinného domu či bytu. Navíc vás celým procesem provede i elektronický formulář na webových stránkách Státního fondu životního prostředí.

Výhodou je, že žádost o čerpání dotace můžete posílat před zahájením projektu, během stavby nebo rekonstrukce, a také až po jejím dokončení. Dotace je takzvaně nároková. Stačí tedy správně zažádat, splnit předem stanovené podmínky a peníze jsou vaše.

Kde vzít peníze na ekologičtější bydlení: Vsaďte na EKO půjčku

Jakmile si správně zažádáte, dotaci obdržíte. Ale její vyplácení je závislé na dokončení projektu. Peníze tedy dostanete až zpětně. Což může představovat problém zvlášť v případě, že se hodláte pustit do větší rekonstrukce a nemáte naspořeno dostatek finančních prostředků.

Výhodným řešením je v takovém případě úvěr. Pokud jde o investici do kvalitnějšího bydlení a dlouhodobě nižších nákladů za energie, nepředstavuje půjčka výraznější riziko.

Hello bank! přišla začátkem roku 2021 s výhodnou EKO půjčkou, která je přímo navázaná na projekt Nová zelená úsporám. A její bankéři vám kromě zvýhodněného úroku 3,5 % ročně pro každého nabídnou i pomoc s žádostí o samotnou dotaci. Celý proces se tím ještě zjednoduší. Nedostatek financí vás nebude brzdit a po skončení projektu z vyplacené dotace půjčku snadno splatíte. Anebo peníze využijete dle potřeby.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services