Další zdražení energií. Stoupne i regulovaná část ceny

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 1. 12. 2021 11:50 aktualizováno 1. 12. 2021 12:08 | 7 komentářů
Další zdražení energií. Stoupne i regulovaná část ceny

Zdroj: Shutterstock

Ceny elektřiny a plynu čeká na začátku roku 2022 další zvýšení. Energetický regulační úřad (ERÚ) dnes zveřejnil rozhodnutí o regulované části cen obou energií na příští rok.

Tentokrát nepůjde o zvýšení o desítky procent, k němuž dodavatelé energií přistoupili u neregulovaných cen v reakci na rekordní zdražení energií na burzách. U elektřiny pro domácnosti vzroste regulovaná část ceny v roce 2022 v průměru o 3,7 %, u plynu o 2,4 %. V celkových cenách se projeví přibližně dvouprocentním nárůstem u elektřiny, jednoprocentním u plynu. Liší se to však v závislosti na distribučním území.

V roce 2021 regulované ceny naopak klesaly – u elektřiny v průměru o 1,7 % a u plynu o 1,6 %.

U elektřiny bude tvořit regulovaná složka v příštím roce zhruba 40 % výsledné ceny, u plynu asi pětinu. Na začátku letošního roku to byla zhruba polovina a třetina. Ke snížení podílu regulovaných cen v příštím roce dojde kvůli masivnímu růstu tržních cen. Regulovaná část zahrnuje především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

„Přestože se nám znovu podařilo udržet růst regulované složky pod hladinou spotřebitelské inflace, mírnému nárůstu regulovaných cen se nevyhneme. Výsledné ceny by ale v důsledku růstu regulované složky neměly vzrůst více než o dvě procenta u elektřiny, respektive o procento u plynu. Řádově rychleji však roste burza, na kterou ERÚ nemá vliv a kvůli které o desítky procent zdražují dodavatelé, což je hlavní důvod strmého růstu cen energií," říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Regulovaná část ceny elektřiny v příštím roce roste zhruba stejně ve všech třech distribučních územích – na území ČEZ Distribuce dosahuje průměrný nárůst 3,6 %, u EG.D 3,9 % a u PREdistribuce 3,3 %. Jde o zvýšení v řádech několika stokorun za rok – například pro průměrný byt s malou spotřebou ERÚ počítá s nárůstem o 355 korun, v domácnosti, která elektřinou i topí (přímotopy), pak EŘÚ počítá s růstem o necelých 500 korun ročně.

Do regulovaných cen u elektřiny se nyní podle ERÚ negativně promítají rostoucí náklady na krytí ztrát a na poskytování podpůrných služeb, které navyšuje drahá silová elektřina na burzách. Rostou také náklady na nezbytné investice v elektrizační soustavě, které odrážejí vyšší ceny stavebních prací i materiálů.

Zdroj: ERÚ

Průměrný růst regulované složky elektřiny podle distribučního území.

V plynárenství je rozptyl podle distribučních území větší. Nejmenší bude nárůst na území GasNET (+1,8 %), které pokrývá největší část České republiky. Na distribučním území EG.D se regulovaná složka zvýší v průměru o 3,3 %, u Pražské plynárenské Distribuce o 5,9 %. I u plynu půjde nejčastěji o zvýšení o několik stokorun ročně.

Také v plynárenství se projevila rostoucí cena plynu na burze, která se promítá do regulovaných výdajů na krytí ztrát. Za nárůstem regulované složky stojí i rozvoj a údržba plynárenských soustav, což se projevuje zejména v Praze, kde síť prochází rozsáhlou několikaletou rekonstrukcí. Celorepublikově, na všechny odběratele, se rozpočítávají i náklady na nový plynovod Moravia Capacity Extension.

Zdroj: ERÚ

Průměrný růst regulované složky plynu podle distribučního území.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 12. 2021 14:17, X

Jen se v tom dělá guláš. Dodavatel má nabídnout cenu za kWh a zbytek ať si vyúčtují mezi sebou. Kdyby aspoň za ty měsíční paušály byly nějaké volné kWh...

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 12. 2021 11:35, Nebudte ovce

Citace - Nebudte ovce / 01.12.2021 17:03

Dal jsem si tu praci a prepocital to avizovane navyseni primo pro nasi spotrebu.
RD, vytapeni el. kotlem, sazba D45d, pripojka 3x25A, rocni spotreba VT ~1MWh, NT ~12MWh.

Vysledek: na regulovanych polozkach (pausal za pripojku, spotreba v VT a NT) zdrazeni o cca 500 Kc/rok, ale v procentech to vychazi na +8,05%

Takze rozhodne ne "pod inflaci" jak tvrdi ERU


Jeste jsem zapomel na DPH, takze zdrazeni pro nas cca 600 Kc/rok a tedy +8,05%

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services