Mimořádnou pomoc kvůli drahým energiím získáte snadněji

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 9. 11. 2021 | 3 komentáře
Mimořádnou pomoc kvůli drahým energiím získáte snadněji

Zdroj: Shutterstock

Lidé, kteří u elektřiny nebo plynu přešli k dodavateli poslední instance (DPI), dosáhnou snadněji na dávku mimořádné okamžité pomoci od státu. Ministerstvo práce a sociálních věcí zmírní pravidla v rámci zákona, oznámila končící ministryně Jana Maláčová.

Základem podle ní je, aby lidé co nejdříve přešli z režimu DPI na standardní smlouvu, tedy od „nouzového“ dodavatele k běžnému. Mírnější pravidla pro mimořádnou pomoc budou moci využít jen lidé, kteří od DPI odejdou do konce letošního roku.

„Přechod lze zařídit i online,“ připomíná Maláčová. Když lidé nemají na zaplacení celé zálohy, měli by uhradit aspoň část, doporučují ministryně i Energetický regulační úřad.

Od dodavatele poslední instance by pak spotřebitelé měli neprodleně obdržet vyúčtování. A když kvůli prudkému zdražení energií nebudou mít dost peněz na zaplacení, mohou se s tímto vyúčtováním obrátit na úřad práce.

Ministerstvo dokončuje pravidla pro variantu mimořádné okamžité pomoci (MOP) nazvané Vyúčtování DPI. Ani na tu sice nedosáhne každý, nicméně příjem a majetek žadatele i ostatních členů domácnosti se budou posuzovat mírněji. Žádat o peníze by mohli lidé až do dvojnásobku svého životního minima své domácnosti a také do dvojnásobku nákladů na bydlení. „To bude ta hranice, ke které nebudeme při testování příjmu a majetku přihlížet,“ říká Maláčová. A zveřejnila konkrétní příklady:

  • 1. příklad: Pan Novák má měsíční čistou mzdu 25 000 Kč (ze zákona se příjem započítává ze 70 % = 17 500 Kč), jeho náklady na bydlení jsou 15 000 Kč. Pan Novák má na bankovním účtu našetřeno 20 000 Kč. V jeho případě se nepřihlíží k majetku (tj. úsporám) v částce až do výše 37 720 Kč (maximální výše majetku, ke které se nebude přihlížet: dvojnásobek životního minima, tedy 2 x 3 860 + dvojnásobek nákladů na bydlení, tedy 2 x 15 000), tudíž jeho našetřené peníze se nebudou pro výpočet poskytnuté MOP započítávat a vycházet se bude z příjmů (započítaných dle zákona ze 70 %). Nedoplatek za vyúčtování je přitom u pana Nováka 15 000 Kč. Úřad práce panu Novákovi poskytne MOP na vyúčtování od DPI ve výši 15 000 Kč.
  • 2. příklad: Paní Krásná pobírá důchod ve výši 16 000 Kč (ze zákona se důchod započítává z 80 % = 12 800 Kč). Na bankovním účtu má našetřeno: 25 000 Kč. U paní Krásné se nepřihlíží k majetku (tj. úsporám) v částce až do výše 27 720 Kč (dvojnásobek životního minima, tedy 2 x 3 860 + dvojnásobek nákladů na bydlení, tedy 2 x 10 000), tudíž její našetřené peníze se rovněž nebudou započítávat a vycházet se bude z příjmů (započítaných dle zákona z 80 %). Paní Krásná má náklady na bydlení ve výši 10 000 Kč a přišel jí nedoplatek za vyúčtování energií 5 000 Kč. Úřad práce poskytne paní Krásné MOP na vyúčtování od DPI ve výši 5 000 Kč.

Lidé, kteří už zálohy nebo jejich část zaplatili a dostali se kvůli tomu do hmotné nouze, mohou o mimořádnou pomoc žádat už teď. Stát jim přispěje na ostatní výdaje, třeba na nájem nebo zimní oblečení pro děti, pokud domácnosti po zaplacení energií už nezbývají peníze. Pro takovou podporu však platí standardní pravidla mimořádné okamžité pomoci.

Maláčová také vyzývá, aby lidé brali telefonní čísla začínající 900. Volají z nich úředníci kvůli doplnění potřebných údajů v žádostech.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services