Kompenzace za zdražení energií. Takhle má vypadat státní podpora

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 13. 10. 2021 | 30 komentářů
Kompenzace za zdražení energií. Takhle má vypadat státní podpora

Zdroj: Shutterstock

Po čtyřech týdnech příprav přichází ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček s konkrétnějším návrhem, jak českým domácnostem aspoň částečně kompenzovat nečekaně prudké zdražení energií.

Stát má podle Havlíčka dočasně odpustit domácnostem poplatky na obnovitelné zdroje energie – necelých 1500 korun za rok, konkrétně 495 korun za megawatthodinu. Podpora bude omezená do výše průměrné spotřeby domácnosti, což je 2,5 MWh. Části spotřeby, která případně tento limit převýší, se zvýhodnění nemá týkat.

Havlíček v září původně mluvil o příspěvku („energošeku“) pro přibližně 800 tisíc nízkopříjmových domácností. Na kompenzaci – odpuštění zmíněných poplatků – však má nakonec dosáhnout 4,3 milionu domácností, tedy prakticky všechny. „Tak, aby to bylo spravedlivé,“ řekl dnes Havlíček na mimořádné tiskové konferenci, která reagovala na krach skupiny Bohemia Energy, největšího alternativního dodavatele v Česku.

O odpuštění poplatků má v pondělí jednat končící vláda ANO a ČSSD. Když se na něm podle očekávání shodne, nepotřebuje k potvrzení souhlas poslanců, protože tato kompenzace nemá formu zákona.

Předseda vlády Andrej Babiš chce také dočasně zrušit daň z přidané hodnoty (DPH) u energií – z dosavadních 21 procent by klesla na nulu. U tohoto kroku už je nutná změna zákona, návrh tedy pošle poslancům. Faktické zrušení DPH by však narazilo na pravidla Evropské unie. Evropská komise ve středu řekla, že členské státy mohou domácnosti podpořit přímým příspěvkem nebo daňovými úlevami pro nejvíce zasažené obyvatele. Komise doporučuje i přesun DPH do snížené sazby, která má být aspoň pětiprocentní. Plošné zrušení DPH odmítá.

Babiš s Havlíčkem zároveň vyzvali Energetický regulační úřad (ERÚ), aby se s dodavateli poslední instance (kteří převezmou klienty zkrachovalých firem) dohodl na zastropování cen. Ty by měly být jednotné a pro spotřebitele únosné. Skupina Bohemia Energy podle Babiše používala praktiky z 90. let a oklamala klienty.

„Zdražují téměř všichni dodavatelé a ani dodavatelé poslední instance nemohou nastavit ceny pod úrovní, za kterou energie sami nakupují. Přesto jsem už vyzval jejich vedoucí představitele, aby nabídli lidem ceny skutečně odpovídající situaci a nikoliv vyšší. Energetický regulační úřad bude jejich výpočet pečlivě kontrolovat, zda odpovídá zákonu a zahrnuje pouze oprávněné náklady,“ říká předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Ministr i regulační úřad připomínají, že lidé by měli postupovat obezřetně, protože některé firmy mohou zneužít současné situace. Poslanci už sice letos schválili novelu energetického zákona, která má dál omezit praktiky takzvaných energošmejdů, účinná však bude až od ledna 2022.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 10. 2021 18:08, TP

Citace - Jana / 13.10.2021 17:59

Fialova drahota.

Tak jelikož pan Fiala je pořád ještě v pozici opozičního poslance, tak to určitě ne...

+60
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 10. 2021 8:09

Citace - Jarda Čeněk / 14.10.2021 01:09

Jen co nastoupí Fialova slepena parta, to bude teprve drahota.
Tobě to vadí komoušku? Mě ne. Zkus KLDR nebo Rusáky!!! Budeš se tetelit blahem !!

Zobrazit celé vlákno

-51
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services