Nové Královice jsou vlastně tak trochu staré

PR článek | rubrika: FINEXPO | 21. 6. 2021 | 1 komentář
Rozhovor s Libuší Malou, manažerkou unikátního projektu bydlení na okraji Prahy.
Nové Královice jsou vlastně tak trochu staré
Libuše Malá
Zdroj: Nové Královice

Komerční spolupráce

Když se řekne „developerský projekt", vybaví se většině z nás řada typizovaných domů nebo bytů. Jsou Nové Královice v něčem jiné?

My to celé cítíme tak, že realizujeme vizi nevšedního příměstského bydlení v městské části Praha-Královice, která je celá prohlášena vesnickou památkovou zónou. Královice jsou malebná pražská část a našim urbanistům a architektům se mistrně podařilo zakomponovat novou síť ulic a výstavbu do rekonstrukce stávajících tras a historických budov. Projekt vzniká na území bývalého hospodářského dvora a my se rozhodli hodnotu místa i zchátralou historickou památku zachránit pro další generace. Rádi bychom se stali třeba i inspirací pro další developerské projekty, městské části a všechny zúčastněné strany.

Zdroj: Nové Královice

Projekty nového bydlení rostou kolem Prahy jako houby po dešti. Vy jste nicméně zvolili náročnou cestu i záchrany ohrožené národní památky. Proč?

Jednoduchá cesta bohužel zřídka vede k tomu, že se podaří vytvořit něco mimořádného. To místo má bez přehánění svoje kouzlo. Atmosféru klidu, pohody a zároveň nevšednosti, která je v Královicích cítit, jsme jednoduše nemohli ignorovat. Od začátku bylo jasné, že nás čeká řada výzev, když chceme takové místo probudit a ne „převálcovat“. Královice mají celý soubor historických dominant citlivě zakomponovaných do krajiny ve svazích údolí Rokytky. Nejcennější památkou Královic je bezpochyby středověká tvrz věžovitého tvaru, která je součástí projektu. Tvrz a přilehlý zemědělský dvorec byly desítky let na seznamu kriticky ohrožených památek. Dnes je tvrz po náročné památkové rekonstrukci a je to pro celý tým výjimečný pocit zachránit a doslova vrátit život budově, která pamatuje Karla IV.

Zdroj: Nové Královice

Co bylo při plánování a realizaci celého projektu nejtěžší?

Urbanisticky nepopřít historii místa, architektonicky ctít odkaz na historii a venkov ve stavbách, exteriéru i interiéru. Udržet duch i styl, staré a nové v harmonii a zároveň postavit bydlení podle současných požadavků všech generací. A pak samozřejmě ta formálně-byrokratická část: stavební řízení tohoto rozsahu je u nás v České republice časově nesmírně náročná věc, ale výsledek stojí za to!

Říkáte bydlení pro všechny generace. Kdo je podle Vás typický obyvatel budoucího městečka?

Každý, kdo hledá vesnický klid a potřebuje být v každodenním kontaktu s autentickou přírodou, bude v Královicích moc šťastný. A není rozhodující, jestli si Královice jako místo pro život zvolí mladý pár k výchově svých dětí, nebo lidé na konci pracovní kariéry k aktivnímu odpočinku a relaxaci Praze nadosah. Zájemce máme opravdu napříč generacemi. Při plánování typu a velikosti bydlení jsme mysleli na všechny: od jednotlivců, párů, přes mladé rodiny s dětmi až po seniory. Výstavba je rozdělena do tří etap. V I. etapě bylo dokončeno 5 rodinných dvojdomů a 1 samostatně stojící dům. Aktuálně probíhá výstavba II. etapy projektu, během které bude postaveno 16 bytů. A ve III. etapě je pak plánována dostavba 28 rodinných domů. Na výběr je tak malé bydlení od bytu s dispozicí 1+kk s obytnou plochou 40 m 2 až po dům s dispozicí 7+kk a s obytnou plochou 390 m².

Zdroj: Nové Královice

Jak jste vybírali firmy pro spolupráci?

Bude to znít jako klišé, ale hledali jsme architekty i další partnery, kteří se ztotožní s naší vizí, plně přijmou hlavní myšlenku projektu a s citem vystihnou neopakovatelnou hodnotu místa. Nešlo tedy jen o důkladný výběr profesionálů, jejich kvalifikační předpoklady, reference a splnění podmínek výběrového řízení. Hledali jsme něco „navíc”. Myslím, že se nám to podařilo a nejen standardy rodinných domů a bytů překračují hranici toho, co je na trhu s bydlením obvyklé.

Při příjezdu do městské části Královice se nechce věřit, že je člověk sotva 30 minut jízdy autem od centra Prahy. Je ještě něco dalšího, co tohle místo definuje?

Královice jsou unikátní i tím, že v celé městské části není postaven jediný panelák nebo bytovka. Prostě nejvyšší budovou Královic je věž tvrze a věž kostela sv. Markéty. A pak z mého pohledu Královice určitě vynikají přírodou. Zajímavá je například kaskáda rybníků v údolí řeky Rokytky. Celé toto území je navíc v režimu chráněné krajinné památkové zóny a to dává obyvatelům jistotu, že i přírodní bohatství bude zachováno ve své ryzí kráse. A není to jen o Královicích, ať se z nich totiž vydáte kterýmkoliv směrem, pěšky nebo na kole, můžete se kochat malebnými pohledy a zákoutími, která snad nikdy neomrzí.

Zdroj: Nové Královice

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services