Jak ocenit nemovitost a další majetek v dědickém řízení

PR článek | rubrika: FINEXPO | 22. 2. 2021
Úmrtí blízké osoby je jedno z nejtěžších období v životě. Vedle smutku však musí pozůstalí řešit i praktické záležitosti spojené s úmrtím. Stávají se totiž účastníky dědického řízení, v rámci kterého se řeší pozůstalost.
Jak ocenit nemovitost a další majetek v dědickém řízení

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

V rámci dědického řízení notář, kterého stanoví místně příslušný soud (podle trvalého bydliště zemřelého po oznámení úmrtí matrikou), zahajuje dědické řízení. Prvním krokem je předběžné šetření, ke kterému notář vyzve osobu obeznámenou s rodinnými a majetkovými poměry. Obvykle to bývá tzv. „vypravitel“ pohřbu. Účelem předběžného šetření je zjistit okruh dědiců a majetku, který má být předmětem dědického řízení. Notář samozřejmě nevychází jen ze sdělení pozůstalých, ale provádí vlastní šetření a ověření informací (u státních institucí, na úřadech, v bankách nebo u dalších osob, které jsou na jeho výzvu povinné poskytnout součinnost). Notář také zjišťuje, zda existuje závěť, dědická smlouva nebo prohlášení o vydědění některého z dědiců. 

Jak ocenit majetek v dědickém řízení

  • Majetek je nutno ocenit tzv. cenou obvyklou, tedy cenou tržní. Podkladem k ocenění pro jednotlivé druhy majetku, ať už nemovitosti, vozidla, movitý majetek, podnik a další, jsou nejčastěji odborná vyjádření znalců, znalecké posudky nebo souhlasné prohlášení dědiců.
  • Cena obvyklá je taková, za kterou by bylo možné majetek v době úmrtí prodat. V případě nemovitosti se dokládá odborným znaleckým posudkem. Poplatek za posudek se odvíjí od parametrů děděné nemovitosti, u standardní nemovitosti počítejte s cenou maximálně v řádu tisíců korun. S odborným oceněním nemovitosti pro účely dědického řízení se můžete obrátit na on-line kalkulačku Odhad-zdarma.cz. Specialisté vypracují obratem odhad nemovitosti pro dědické řízení ve formátu požadovaném notáři. Tato služba je sice zpoplatněná, nicméně kalkulačka na této stránce umí i zdarma a bez zadání kontaktních údajů spočítat tržní cenu nemovitosti nebo optimální výši nájmu pro případ dalšího prodeje či pronájmu.

Až notář ukončí zjišťování okruhu dědiců a majetku, nařídí konečné jednání. K němu předvolá všechny osoby, které mohou být dědici, a ty vyzve, aby na základě soupisu majetku uzavřeli dohodu o rozdělení pozůstalosti. Pokud se dědici dohodnou, notář dohodu schválí a dědictví je tak rozděleno podle přání dědiců. Pokud k dohodě nedojde, vydá notář usnesení, kterým se pozůstalost rozdělí mezi dědice podle zákona. Pokud se žádný účastník neodvolá, nabývá rozhodnutí právní moci a dědicové se stávají vlastníky dědictví podle rozhodnutí. Pozor na to, že až nabytím právní mocí rozhodnutí je dědické řízení ukončeno a dědicové pak mohou vystupovat jako majitelé zděděného majetku vůči třetím osobám.

Dědická daň a další platby spojené s dědictvím nemovitosti

  • Poplatek notáři: od ledna 2021 došlo k navýšení sazeb odměny notáře v dědickém řízení u nižších částek pozůstalosti. Poplatek se vypočítává procentuální sazbou z hodnoty dědictví, nejméně je však 2000 Kč.

Daň dědická a daň z příjmu: dědická daň byla v roce 2014 zrušena a veškeré dědictví je od daně osvobozeno. Od daně z příjmů fyzických osob jste jako dědic opět osvobozeni. V několika případech ale existuje z osvobození výjimka a daň jste povinni zaplatit. „Pokud se jako dědic rozhodnete nemovitost prodat, hlídejte si pětiletou (pro nemovitosti zděděné do 31. 12. 2020) nebo nově desetiletou (pro nemovitosti zděděné po 1. 1. 2021) lhůtu. Po jejím uplynutí můžete nemovitost prodat bez placení daně z příjmů z prodané nemovitosti. Jestliže prodáte nemovitost získanou dědictvím a zůstavitel byl příbuzný v přímé linii, zkracuje se tato lhůta pro osvobození o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele. Dědicem v přímé linii jsou: manžel/ka, děti, vnoučata, rodiče a prarodiče,“ doplňuje problematiku platby daně v případě prodeje Ing. Jan Hájek z Quantum realityrealitní kancelář Praha.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services