Jak najít vhodného dodavatele plynu? 3 otázky, které vám výběr usnadní

PR článek | rubrika: FINEXPO | 11. 1. 2021
Najít dodavatele plynu je snadné, v Česku jich působí desítky. Pokud je vám jedno, kolik za plyn zaplatíte, můžete sáhnout po první nabídce. Avšak dáte-li si s výběrem trochu na čas, lze najít levnou energetickou společnost, která vám pomůže ročně ušetřit i tisíce korun.
Jak najít vhodného dodavatele plynu? 3 otázky, které vám výběr usnadní

Zdroj: DotFox

Komerční spolupráce

Při výběru vhodného dodavatele plynu je zapotřebí zaostřit nejen na cenu, poplatky, smluvní podmínky a klientský servis, rozhodným parametrem by měla být i důvěryhodnost. O té nejvíce napoví spokojení zákazníci. A jak tedy najít pro vás toho nejlepšího dodavatele plynu?

Kolik zaplatím za plyn?

Cena je vždy na prvním místě. Ze všeho nejdříve se proto zajímejte o to, na kolik vás plyn vyjde. Nebojte, porovnat ceny plynu od jednotlivých dodavatelů vám nezabere celý den, díky online srovnávači to zvládnete během několika minut. Při výběru té nejlepší nabídky zohledněte:

  • Spotřebu
  • Stavbu (byt/dům)
  • Účel využití

To, zda na plynu pouze vaříte, nebo s ním i ohříváte vodu a vytápíte celý dům, hraje při stanovování ceny velkou roli. Online kalkulačka pracuje se všemi dostupnými nabídkami a díky vašim vstupním informacím vám dokáže dát přehled od těch nejvýhodnějších až po ty méně výhodné.

Pozor!

Do ceny zahrňte i poplatky, ty totiž mohou na první pohled levný plyn pořádně prodražit. Zohledněte tak například aktivační poplatek, poplatek za administrativu nebo roční vyúčtování.

Na kolik mě vyjde změna?

V případě, že přecházíte od jednoho dodavatele ke druhému, je nutné si spočítat úsporu. Levnější cena plynu totiž v tomto případě nic neznamená, pokud vám původní společnost naúčtuje vysoké sankce za předčasné ukončení smlouvy.

Smluvní pokuty se pohybují v řádech tisíců korun, což snadno může převýšit roční úsporu za plyn. I přestože díky porovnání najdete levnějšího dodavatele, ujistěte se, že se vám převod aktuálně vyplatí, pokud ne, pak vyčkejte na vypršení smlouvy.

Pozor!

Ani u smluv na dobu neurčitou se úspor nedočkáte ihned, výpovědní lhůta trvá obvykle u všech energetických společností tři měsíce.

Jak mohu dodavatele kontaktovat?

Klientský servis je stejně důležitý jako nízká cena a nulové poplatky. Nikdy totiž nevíte, co v průběhu trvání smlouvy nastane, a pakliže váš dodavatel nemá kamenné pobočky a má zpoplatněnou zákaznickou linku, pak se vám váš levný plyn pěkně prodraží.

Dnes se dodavatelé plynu snaží působit především na internetu, nabízejí tak klientům řešení nejrůznějších situací online. Tento způsob ušetří čas a peníze, pokud ale internetu neholdujete, je lepší najít dodavatele s kamennými pobočkami. V žádném případě se neupisujte firmě, která nemá na svých stránkách žádný kontakt.

Pozor!

Ostražití buďte u zákaznických linek zpoplatněných prémiovou sazbou, kdy jeden hovor může přijít i na stovky korun, především čekáte-li dlouho na spojení s operátorem.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services