Poslední přepnutí. Přechod na nový televizní signál vrcholí

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 30. 9. 2020 | 1 komentář
Poslední přepnutí. Přechod na nový televizní signál vrcholí

Zdroj: Shutterstock

Minutu před půlnocí dnes na Zlínsku začne přechod na nový televizní standard DVB-T2. Skončí dosavadní vysílání programů České televize z vysílačů Tlustá hora a Ploštiny v sytému DVB-T.

Jde o úplný závěr přechodu na nový signál – poslední vysílače v zemi, které starý signál pro ČT vypnou.

Přechod komerčních stanic do nového televizního standardu bude následovat v průběhu října. To se týká i vysílačů v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde starý signál s programy ČT skončil už na konci srpna.

Přechod na DVB-T2 pokračuje podle nově schváleného harmonogramu. Původně mělo být hotovo do začátku června, vláda ale v březnu po vypuknutí nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru termíny přechodu posunula. Poslední DVB-T vysílače tedy nakonec fungují až do konce října 2020, kdy se dosavadní televizní pásmo 700 MHz uvolní pro nové mobilní sítě 5G.

Platformu pozemního vysílání, kterého se přechod na DVB-T2 týká, využívá pro příjem televize v Česku 60 % domácností. Ostatní mají placené televizní vysílání třeba od operátorů. Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 % domácností v ČR a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou. Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030.

Ve finálních DVB-T2 sítích vysílají vedle programů České televize tyto komerční stanice: Barrandov TV, Barrandov Kino, Barrandov Krimi, Noe TV, Nova, Nova Cinema, Óčko, Óčko Star, Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, CNN Prima News, Prima +1, Seznam TV, Šlágr TV, Šlágr 2, Radio Proglas a Rádio Dechovka.

Kdo chce nový signál přijímat, musí mít televizi nebo set top box, který jeho příjem umožňuje. Společné antény v bytových domech by nejlépe měly prověřit specializované firmy, zda jsou na příjem nového signálu připravené.

Opouští vás signál?

Jedna dvě, telka jde
Zdroj: Shutterstock

Průměrný Čech tráví s telkou čtyři hodiny denně. Ušetřete čtyři minuty a rychle přemýšlejte:

  • ocenili byste například možnost dívat se na pořady, které už šly?
  • ocenili byste možnost stopnout film, abyste s čuráním nemuseli čekat na reklamu?
  • nechtěli byste telku vůbec bez reklam, když můžete čurat, kdy chcete?

Že to trvalo pár vteřin? Však ano! Zbytek ze čtyř minut můžete strávit vybíráním z nabídek dodavatelů satelitních i internetových televizí. Při sjednání přes Peníze.cz jsou pro vás připravené neveřejné nabídky až o 40 % nižší proti běžné ceně i jiné výhody. A všechno zařídíme, nainstalujeme, převedeme, zprovozníme, poradíme.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

bydlení, digitalizace, DVB-T2, televize

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services