Pětina z nás se bojí placení účtů za energie po pandemii, lidé chystají úspory

PR článek | rubrika: FINEXPO | 13. 7. 2020 | 1 komentář
Téměř každý pátý Čech se obává problémů s účty za energie v důsledku koronavirové pandemie. Kolik lze ale ušetřit pouhou změnou dodavatele, spousta lidí neví. Ukázal to průzkum společnosti Bohemia Energy*.
Pětina z nás se bojí placení účtů za energie po pandemii, lidé chystají úspory

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Přes 36 % lidí uvedlo, že vůbec neví, kolik by mohli změnou dodavatele elektřiny či plynu ušetřit. Přitom lze dosáhnout úspor až několik tisíc ročně. „O tom, jakým přínosem může být výhodnější dodavatel energií pro domácí rozpočet, však panuje stále velmi malé povědomí. Víc jak polovina lidí dokonce stále ještě dodavatele nikdy nezměnila. To znamená, že pokud si u svých původních dodavatelů nevyjednali lepší cenu, tak zbytečně energie přeplácí. A to nemálo z nás začalo s postupující pokoronavirovou krizí pociťovat finanční těžkosti,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Obavy z vysokých účtů zaháníme šetřením

Skoro 20 % dotazovaných uvádí, že následky pandemie jim můžou v budoucnu ztížit placení účtů za energie a necelá polovina z nich už problémy pocítila. Čtyřicet pět procent lidí navíc nemá ve zvyku si dávat stranou rezervu pro případné doplatky při ročním vyúčtování plynu a elektřiny. Dobrou zprávou naopak je, že skoro 27 % z nás už v souvislosti s krizí začalo realizovat energetické úspory. „Vnímáme to jako pozitivní trend, lidé se snaží aktivně hledat cesty, jak ulehčit často napjatým rozpočtům. Předpokládáme, že během příštích měsíců zájem o energetické úspory všeho druhu poroste,“ uvádí Libor Holub.

Hledáme úsporná řešení

Úsporná opatření nás zajímají, přes 95 % respondentů v průzkumu uvedlo, že se zajímá o to, jak za energie platit méně. Nejpopulárnější metodou, jak snížit účty za energie, je mezi Čechy obecné šetření energiemi (ztlumení topení, zhasínání zbytečných světel apod.), které preferuje přes 83 % respondentů. Na druhém místě je pořizování úsporných spotřebičů se 73 %, další se umístilo zateplování oken, fasád a dveří s necelými 45 %. „Teprve pak následuje s necelými osmnácti procenty změna dodavatele energií, která je přitom kromě zhasínání často to nejjednodušší, co se dá udělat,“ doplňuje Libor Holub.

Cena hraje prim

Při výběru nového dodavatele je přitom jednoznačně nejdůležitější cena. Jako rozhodující kritérium ji uvedlo 70 % dotazovaných, 37 % z nich ji navíc uvádí jako nejdůležitější v kombinaci s rozsahem a kvalitou poskytovaných služeb. „Poptávku nejen po nejnižších cenách, ale i po stále vyšším standardu zákaznického servisu u našich zákazníků vnímáme dlouhodobě. I proto se neustále snažíme inovovat. Ať už jde o rozvoj webové kanceláře nebo zavedení bezplatné zákaznické linky a v poslední době i vzdáleného digitálního podpisu. Ten je stále oblíbenější především v dnešní koronavirové době. Vše umožňuje vyřídit z pohodlí domova a bez roušky,“ vysvětluje Libor Holub. Jeho slova potvrzují i čísla z průzkumu – telefon nebo internet označili za preferovanou formu komunikace ohledně energetických úspor dva ze tří dotazovaných.


⃰ Sběr dat průzkumu Bohemia Energy byl realizován v květnu 2020 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 1 029 respondentů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services