Chalupáři si připlatí. Stát chystá poplatek podle jističe

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 14. 5. 2020 | 146 komentářů
Chalupáři si připlatí. Stát chystá poplatek podle jističe

Zdroj: Shutterstock

Návratnost investice státní společnosti ČEZ do nového jaderného bloku v Dukovanech mají zajistit odběratelé elektřiny. Počítá s tím ministerstvo průmyslu v návrhu takzvaného bezemisního zákona, o kterém informoval web týdeníku Respekt.

Ministerstvo průmyslu v něm plánuje zavést nový fixní poplatek za elektřinu podle velikosti jističe. S jeho zavedením však počítá až poté, co nový jaderný blok začne fungovat.

Podobný poplatek chtěl už v roce 2016 zavést Energetický regulační úřad pod vedením Aleny Vitáskové. Nakonec ale od tohoto záměru kvůli silné kritice veřejnosti i expertů ustoupil. 

Výrazně by si tak museli připlatit například chalupáři, kteří potřebují jistič s vysokou kapacitou, aby mohli čas od času zapnout třeba cirkulárku. Nezáleželo by tedy, kolik elektřiny domácnost ve skutečnosti spotřebuje.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock.com

Neplatíte zbytečně moc za energie? Porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Smyslem připravovaného zákona je ukotvit budoucí speciální výkupní režim, aby se ČEZ mohl do stavby pustit a měl předem pojištěno, že investice a provoz se mu vyplatí se ziskem. Tuto záruku vláda slíbila na svém posledním dubnovém zasedání.

K dorovnání případných ztrát má sloužit právě výše zmiňovaný poplatek. Určovat ho bude Energetický regulační úřad.

Pátý blok elektrárny v Dukovanech by měl mít výkon 1200 megawattů a ročně vyrobit zhruba desetinu očekávané české spotřeby. Podle vlády ho potřebujeme, abychom v budoucnu neměli elektřiny z vlastních zdrojů málo. Stavět by se mělo začít v roce 2029, blok by měl být uveden do provozu v roce 2036.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-737
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 146 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 5. 2020 19:16, FMach

Máme nejdražší elektřinu v Evropě a ještě to těm gaunerům nestačí. Je třeba se ozvat !!!

+2346
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 5. 2020 6:04

Citace - Tony / 14.05.2020 23:43

Až všechny tyhle zlodějiny v celé republice přesáhnou určitou mez a obyčejní lidé už nebudou moct vyžít, tak se to všecko (už zase) znárodní a bude to. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu i protestovat, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.

No,to víš že ano-soudruhu z Lidových milic. Určitě si vezmeme staré kvéry a půjdeme ti znárodnit tvojí pastoušku i se slepicemi,které jsi rozkulačil !!!

Zobrazit celé vlákno

-181
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (146 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek