Kolik stojí plynová přípojka a jak ji zřídit? Svépomocí to nepůjde!

Finexpo | rubrika: FINEXPO | 27. 1. 2020 | 1 komentář
Když člověk staví dům, dobře si rozmyslí, čím bude topit. Plyn pohodlně vytopí domácnost a pomůže při ohřevu vody nebo vaření. Než budete moci těžit z výhod plynu, je nutné mít plynovou přípojku. Jak na to a kolik to stojí?
Kolik stojí plynová přípojka a jak ji zřídit? Svépomocí to nepůjde!

Komerční spolupráce

Málokdo se před výstavbou svého vysněného rodinného domu orientuje v nákladech na potřebnou přípojku plynu. Často tak vyřizování končí údivem, s jak vysokou cenou za zhotovení je nutné počítat.

Kolik stojí zhotovení plynové přípojky?

Hned na začátku zapomeňte na to, že si plyn přivedete do domu sami, svépomocí tento krok vyřešit nepůjde, zapotřebí je mít odborný projekt, udělat výkopové práce a vyřešit výslednou montáž.

1. krok: Projektová dokumentace

V prvním kroku vás čeká tzv. inženýring, což znamená zajistit odbornou firmu, která vyhotoví projektovou dokumentaci k přípojce plynu. Jedná se o administrativní část, jejíž cena se pohybuje kolem 10 000 Kč.

2. krok: Zemní práce

Na základě projektové dokumentace může dojít k zemním pracím, tedy k výkopovým činnostem. Výkop by měl být dostatečně hluboký, poté následuje montáž přípojky, napojení na skříň (hlavní uzávěr plynu) a zhotovení plynové přípojky směrem k nemovitosti. I tyto práce je vhodné přenechat na odborníkovi. Náklady za výkop, montáž a materiál potřebný na dva metry plynového potrubí se pohybují kolem 18 000 Kč. Za každý další metr přípojky pak zaplatíte zhruba 1 400 Kč.

Co je dál potřeba udělat před spuštěním plynu?

Zhotovením plynové přípojky samozřejmě náklady nekončí. Pokud ještě upustíme od samotné ceny plynu, je zapotřebí počítat s dalšími výdaji. Ty se týkají kompletní revize, napojení a dalších nezbytností, které je nutné provést ještě před samotným připojením a spuštěním.

Celkové náklady za plynovou přípojku jsou ale velmi individuální. Ceny se liší na základě bydliště a rozdílnosti požadovaných prací. Jedná se však o orientační odhad, který vám napoví, v jakých řádech korun se budete pohybovat.

Nezapomeňte na výhodného dodavatele plynu!

Celý proces pak končí tím, že si najdete vhodného dodavatele plynu. Toho nejlevnějšího vám pomůže vybrat online kalkulačka plynu, která vám srovná více dodavatelů a na základě vaší spotřeby poradí, který je pro vás ten pravý.

Internet je skvělým pomocníkem při hledání toho nejlepšího dodavatele, díky němu nemusíte po večerech luštit desítky ceníků a obcházet osobně pobočky několika společností.

Zřídit plynovou přípojku není složité, bez profesionálních odborníků, kteří mají příslušná oprávnění a dostatek zkušeností, se to ale neobejde. Každopádně se ale jedná o důležitý krok k příjemnému teplu domova, na kterém se nevyplatí šetřit, levný dodavatel energií je pak už jen třešinkou na dortu.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services