Starý televizní signál končí v dalších regionech

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 1. 2020 | 2 komentáře

Přechod na nový signál DVB-T2 pokračuje. Včera se starým signálem pro příjem České televize skončily vysílače pokrývající Královéhradecký kraj, středočeské vysílače Sázava a Votice zasahující i do Jihočeského kraje a jihočeské vysílače Tábor a Husinec.

Dnes přejde Praha a Středočeský kraj kompletně na DVB-T2. Na tomto území už nová digitalizace odstartovala na konci listopadu, kdy se týkala opět vysílání České televize. Dnes dojde k přechodu i u komerčních stanice jako jsou Nova, Prima nebo Barrandov. Změna se týká lidí, kteří přijímají signál z vysílačů Praha-Žižkov a Cukrák.

Na nový standard vysílání musí do června 2020 přejít celé Česko. Konkrétní harmonogram přechodu ze současného systému DVB-T na nový DVB-T2 stanoví nařízení vlády. Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo web TelevizeZadarmo.cz, na němž si můžete ověřit termíny přímo pro váš region.

První digitalizace televizního signálu proběhla už v roce 2006. Tehdy Češi měnili původní analogový signál za digitální. Také ta současná změna je vynucena technologií. Česko se spolu s ostatními členskými státy Evropské unie zavázalo, že dosavadní televizní frekvence předá mobilním operátorům, kteří na nich postaví nové rychlé sítě páté generace.

Změna se dotýká zhruba 60 procent českých domácností, které přijímají klasické zemské digitální vysílání. Ti musí pro příjem signálu DVB-T2 mít televizi nebo set top box, které podporují kodek H.265/HEVC. Kdo si platí kabelové, internetové nebo satelitní televize od poskytovatelů jako O2, Skylink nebo UPC, ten digitalizaci řešit vůbec nemusí.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek